Prohlášení TOP 09 k situaci na Ukrajině

29. 8. 2014

Ukrajina volá Evropu o pomoc, podle NATO i OBSE došlo na východě Ukrajiny k invazi ruských vojsk.

Rusko přitom popírá, že by s Ukrajinou rozpoutalo válečný konflikt. Výroky a popírání ze strany Ruska považujeme za lživé a postup Ruské federace vůči Ukrajině zásadně odmítáme.

Okupace části sousední země, vysílání vojáků a ostřelování dělostřelectvem jsou jednoznačně akty válečné. Je nutno jasně říci, že Rusko vede válku vůči Ukrajině. A proto je pomoc Ukrajině pro nás nejen politicky nutná, ale je to i  nanejvýš morální požadavek.

Nejen události po jednání v Minsku dokázaly, že představa, že se lze s Putinem domluvit po dobrém, je zcela lichá. Ruská federace opakovaně dokazuje, že mezinárodní právo je pro ni nezavazující.

Vyzýváme proto Vládu ČR, aby na nadcházejících summitech EU a NATO vyzvala členské státy k podpoře dalšího kola sankcí. Dále vládu vyzýváme k vypracování dokumentu, který bude řešit jak obranné, tak energetické možnosti České republiky v krizové situaci.

Jsme připraveni podpořit jakákoli opatření NATO či EU, která budou v podobě sankcí nebo dalších omezení směřovat proti Ruské federaci, stejně tak jsme připraveni podpořit jakoukoli formu pomoci Ukrajině.

 

 

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09

Miroslav Kalousek, první místopředseda TOP 09, předseda poslaneckého klubu

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09, šéf komise pro zahraniční a obrannou politiku

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme