Pro TOP 09 je nepřípustná šikana uživatelů internetu a omezení práv spotřebitele

31. 1. 2012

Omezení práv jednotlivce při užívání internetu za účelem vyšší ochrany autorských práv není řešením. Přestože krást se nemá,“ vysvětluje stanovisko TOP 09 předseda expertní komise pro ICT Jaroslav Poláček.

TOP 09 je pro odpovědný přístup k duševnímu vlastnictví a ochraně autorských práv. Situace však není řešitelná zásahem do osobních svobod jednotlivce, a to ani v podobě přenesení odpovědnosti na poskytovatele připojení k internetu. Důrazně také trváme na tom, že pouze orgány činné v trestním řízení mají právo na základě důvodného podezření provádět identifikaci uživatelů. Nevidíme důvod, pro který by toto právo bylo přeneseno na nositele autorských práv.

TOP 09 oceňuje, že ACTA, která byla připravována v mnohem tvrdší podobě v roce 2010, prošla výraznou změnou. Její přínos vidíme zejména v ochraně před průmyslovým zneužíváním autorských práv – dovozu padělků či výrobě nejrůznějších falzifikátů. V této souvislosti vidíme jako největší problém, že se k dohodě nepřipojila Čína, Indie, ani Brazílie. Česká republika více vyváží, má proexportní ekonomiku a i my potřebujeme ochranu na exportních trzích.

TOP 09 bude požadovat přesné informace a výklad od garanta schvalování dohody, kterým je Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proto se na tento úřad obrátí s dotazy, které budou směrovat k výkladu v konkrétních diskutovaných bodech – zejména ochrana osobních údajů (identifikace uživatele) a odpovědnost providerů.

V souvislosti s ACTA se píše o řadě domněnek, které vznikly díky původně utajovaným jednáním o této dohodě. Dohoda ACTA podle našich informací nezavazuje žádný členský stát EU k zavedení hraničních kontrol občanů z jiného členského státu EU.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 31. 1. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme