Koalice SPOLU: Jsme připraveni původní sněmovní verzi zákoníku práce podpořit. Považujeme ji za kompromis

12. 9. 2023

Poslanci se dnes schází v dolní komoře Parlamentu České republiky na řádné 74. schůzi. Cílem je během úterý projednat dvě vratky ze Senátu.

„Pevně věříme, že ve srovnání s minulým týdnem se tentokrát vrátíme ke standardnějšímu průběhu jednání. V úterý jsou pevně zařazené dvě vratky ze Senátu. Je to jednak návrh zákona o drahách a jednak zákoník práce. Naší prioritou je, abychom tyto dva návrhy během úterý projednali. S cílem projednat tyto dvě senátní vratky budeme v úvodu navrhovat prodloužení dnešního jednání. V rámci třetích čtení lze projednat zákon o organizaci a provádění sociálního zabezpečení. Následně bychom pokračovali jednáním o zákonech ve druhém čtení. Zde bychom mohli tento týden dokončit jejich projednání s jedinou výjimkou – návrhem zákona o urychlení výstavby dopravní a další infrastruktury. Ve středu zde máme volby – jednak volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu, a pak jmenování jednoho člena Technologické agentury a jednoho člena Kontrolní rady Grantové agentury. Ve čtvrtek následují standardně interpelace a po nich bychom rádi probrali jeden tisk týkající se záležitostí Evropské unie – elektronické vydávání úředního věstníku EU. Následují smlouvy ve druhém a prvním čtení. Výjimkou je Labská vodní cesta a úmluva o prevenci a potírání násilí na ženách. Tam čekáme delší diskusi. Pokud zbyde čas, zařadíme bod zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k prošetření kauz Kanceláře prezidenta republiky v letech 2013–2023. Pevně věřím, že tento týden bude produktivní. Doufám, že se k tomu v tomto smyslu postaví i představitelé opozice,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

„Dnes se na půdě Poslanecké sněmovny opět projednává novela zákoníku práce, která byla vrácena Senátem se dvěma pozměňovacími návrhy. V prvním z nich jde o změnu dohod konaných mimo pracovní poměr. Ve druhé novele se jedná o posun účinnosti některých opatření. Co se týká dohod, určí zaměstnavatel předpokládaný rozsah pracovní doby alespoň tři dny předem, eventuálně se dohodnou na kratší době oznámení. Doplnila bych nyní stanovisko ODS. My opravdu rozumíme snaze kolegů senátorů podpořit pružnější podmínky zaměstnávání spojené s dohodami o práci, a byla to nakonec právě ODS, která obdobné návrhy vnášela do debaty i na půdě Poslanecké sněmovny a do výborů, a to včetně úpravy právě této rozvrhované práce u dohod. Vnímáme ale současnou hrozbu sankcí ze strany Evropské komise, pokud evropské právo včas a vhodnou formou nepřijmeme. Za ODS jsme připraveni původní sněmovní verzi podpořit a považujeme ji za kompromis,“ říká poslankyně a členka výboru pro sociální politiku Jana Bačíková.

„Jsem rád, že pan ministr práce Marian Jurečka na resortu stále posouvá digitalizaci. Tentokrát pomocí novely, která z naší legislativy odstraní povinnost podávat papírovou žádost o důchod, a tak umožní digitální podání. Už dnes lze digitálně žádat například o rodičák či o příspěvek na bydlení. Poslanci se tento týden k projednávání legislativy dostanou poté, co ji opozice minulý týden zablokovala. Senioři jsou ale dnes většinou digitálně zdatní a žádost přes internet si bez problémů vyřídí. Pro ty ostatní zachováme i papírovou žádost,“ vysvětluje místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Navrátil. „Doufám také, že se Sněmovna dostane k zákonu o matrikách. Jeho novelizace umožní uzavírat registrované partnerství na jakékoli matrice. Je to krok k dalšímu narovnávání práv stejnopohlavních párů,“ dodal na závěr Jiří Navrátil.

MARKÉTA VOLFOVÁ, TISKOVÁ MLUVČÍ TOP 09

Osobnosti: Jan Jakob