Kalousek: Vláda superhrubou mzdu nezdědila, ani ji neruší. Vzkřísila ji.

7. 3. 2016

Minulý týden Sněmovna projednala vládní návrh zákona o daních z příjmů. Navzdory koaličním slibům novela neobsahovala zrušení superhrubé mzdy a sjednocení základů pro výpočet daně a pojistných odvodů.

Ministr financí kritizoval předcházející vládu, že mu toto dědictví zanechala a že mu bude trvat ještě nejméně dva roky, než to napraví. Skutečnost je ovšem taková, že v platném právním řádu současná vláda zdědila to, k čemu se v koaliční smlouvě zavázala. A svými aktivními kroky vzkřísila to, co kritizuje.

Mezinárodní srovnání ukazují na vysokou administrativní náročnost českého daňového systému. Naše efektivní řešení tohoto problému současná vláda zrušila a žádné vlastní nepředložila, navzdory svým slibům. Místo toho tuto administrativní náročnost ještě zvyšuje.

„Platný právní stav, který vláda zdědila, předpokládal i snížení přímé odvodové zátěže o cca 30 miliard korun. I když s tím zásadně nesouhlasím, pokládám za legitimní, že levicově populistická vláda o tyto peníze nechtěla přijít a daně zvýšila. Mohla to však učinit prostým zvýšením uzákoněných sazeb. Vláda však zcela nesmyslně ‚vylila s vaničkou i dítě‘ a se zrušením tohoto snížení daní zrušila i připravené zjednodušení, ke kterému se sama zavázala,“ uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Jedno inkasní a kontrolní místo a sjednocení základu pro výpočet daně z příjmů a pojistných odvodů bude nadále programovým pilířem TOP 09 v oblasti daňové legislativy.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 7. března 2016      

Přílohy
PDF Příloha - Prezentace - Superhrubá mzda.pdf (320.9 kB)
Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme