Jedno kontrolní místo pomůže podnikatelům, Babišovy pokladny nikoliv

24. 3. 2015

Dnes podnikatele v Česku kontroluje neuvěřitelných 27 institucí. Poslanci TOP 09 dnes předložili do sněmovny návrh zákona, který znamená zavedení Jednoho kontrolního místa. Návrh výrazně pomůže, zjednoduší a zlevní komunikaci mezi státem a podnikateli. Tento zákon předpokládá, že nově je bude stát kontrolovat z jediného místa.

„Je pro nás nepřijatelný stav, kdy premiér chce zvýšit odvody živnostníků a ministr Babiš chystá registrační pokladny, u kterých není jasné, pro koho budou platit ani kdy se spustí. Náš zákon zjednoduší komunikaci mezi státem a podnikateli,“ říká místopředsedkyně TOP 09 a autorka zákona Helena Langšádlová.

Výrazně protibyrokratický návrh přináší jednoduché řešení a jasná pravidla. „Nechceme ty, kteří vytvářejí pracovní místa, zatěžovat zbytečnou byrokracií,“ dodala Langšádlová. Zásadní navržená změna je jedním z výsledků práce v rámci projektu Váš člověk, kde poslankyně sbírá podněty pro boj proti byrokracii.

„Předkládáme návrh, který by výrazně snížil administrativní zátěž a zjednodušil živnostníkům a drobným podnikatelům život. Je to opačný přístup, než volí vláda, která zrušila Jedno inkasní místo, zrušila již platné snížení nákladů na pracovní místo a chystá se statisíce živnostníků šikanovat elektronickou evidencí tržeb,“ řekl 1. místopředseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek.

V žádné zemi nepřinesla elektronická evidence tržeb zvýšení inkasa DPH, ani v tolik zmiňovaném Chorvatsku. V ČR bude zavedení pokladen znamenat pro podnikatele zátěž až 20 miliard korun a hrozí zvýšení nezaměstnanosti.

„Vybírání daní, které se zjevně ministrovi financí nedaří, nelze zlepšit šikanou, vyšší administrativní zátěží a podezíráním úplně každého. Lze ho zlepšit pouze profesionálním výkonem, v němž ministr Babiš selhává,“ dodal Miroslav Kalousek.

Výběr DPH v Chorvatsku před a po zavedení elektronické evidence tržeb

dph-chorvatsko

Desatero TOP 09: Proč nezavádět elektronickou evidenci tržeb

  1. Neexistuje seriózní srovnávací studie, která by potvrzovala zvýšení výběru DPH po zavedení evidence.
  2. Ze zemí bývalé evropské patnáctky mají evidenci účtenek pouze tři země – Belgie, Švédsko a Itálie.
  3. Evidence bude v ČR znamenat zátěž pro podnikatelský sektor ve výši 20 miliard korun.
  4. Podnikatelé musí mít pokladnu propojenou s tiskárnou, software a připojení k internetu (obchodníci bez provozovny mohou mít problém s připojením).
  5. Pro stát znamená zavedení evidence zvýšení počtu úředníků. Kontroly podnikatelů budou zdržením.
  6. Není technicky reálné systém spustit v letech 2016-2017.
  7. Ministerstvo financí se bude muset vypořádat se správou obrovského množství dat.
  8. Všichni podnikatelé budou muset mít připojení k internetu.
  9. Odezva systému a čekání na ni zpomalí provoz v obchodech a restauracích.
  10. TOP 09 řešení pro podnikatele i stát navrhla již dříve a nadále v tom pokračuje. V minulé vládě prosadila Jedno inkasní místo, které znamenalo snížení zátěže podnikatelů, a dnes navrhuje Jedno kontrolní místo.

TOP 09: Jedno kontrolní místo pomůže, Babišovy pokladny ne

Jedno kontrolní místo, které navrhuje uzákonit TOP 09, pomůže podnikatelům. Místo 27 institucí by je v budoucnu měl kontrolovat pouze jediný živnostenský úřad. Podívejte se na video z tiskové konference, dozvíte se víc!

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 24. března 2015

Přílohy
PDF Jedno kontrolní místo pomůže podnikatelům, Babišovy pokladny nikoliv.pdf (220.6 kB) PDF Proč nezavádět kontrolu účtenek.pdf (142.9 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme