Chalánková: Ministryně Marksová zve Barnevernet do Česka

17. 6. 2015

Ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením Michaely Marksové (ČSSD) kopíruje model péče o ohrožené děti v Norsku. Nový zákon o podpoře rodiny, který resort připravuje, mají dokonce pomoci psát norské organizace. Poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková dnes vyzvala ministryni Marksovou, aby přehodnotila a okamžitě ukončila spolupráci s úřadem BUFDIR.

BUFDIR je nadřízenou organizací sociální služby Barnevernet, která je známá z kauzy dětí Michalákových. Informace o spolupráci zveřejnilo samo MPSV na svém webu Právo na dětství.

„Ministerstvo jako by bylo slepé, když přehlíží sílící mezinárodní kritiku Norska. Dál totiž intenzivně pracuje na tom, aby kritizované postupy v péči o děti pustily za norské peníze kořeny i v Česku. Jejich základem má být důkladná privatizace péče o ohrožené děti a přesměrování peněz a zodpovědnosti do bohatě dotovaného soukromého sektoru. Něco takového je podle mě nepřípustné,“ uvedla poslankyně Jitka Chalánková.

Stát se nesmí vzdát odpovědnosti za osudy ohrožených dětí. Česko by si podle poslankyně Chalánkové naopak mělo zachovat širokou škálu zařízení a typů péče o ohrožené děti a ty nadále rozvíjet. Podmínkou je zachování odbornosti. Ministerstvo ale své kroky navíc ani nekonzultuje s odbornými společnostmi a psychology.

Mantrou ministerstva jsou školení, kampaně a projekty, na které vyhazuje oknem desítky milionů korun, také z norských fondů. Tyto peníze by přitom mohly pomáhat rodinám, které se dostanou do sociálních problémů nebo přispět ke zvýšení kvality a posílení sítě terénních sociálních pracovníků,“ míní poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09)

Jitka Chalánková ministryni Marksovou také vyzvala, aby její rezort zveřejnil statistiky, které mapují osudy ohrožených dětí v Česku, a odpověděl na konkrétní otázky:

Kolik dětí stát odebral z rodin do náhradní rodinné a ústavní péče?

Kolik dětí se vrací z pěstounské péče do běžných rodin či ústavů? 

Ve kterých firmách a školících agenturách končí státní dotace v oblasti péče o ohrožené děti?

Existuje harmonogram spolupráce MPSV s norským BUFDIRem?

Pokud by se ministerstvu podařilo norská pravidla v tuzemsku prosadit, půjde zájem dětí v neprůhledném systému bez kontroly jen těžko sledovat. „Pod heslem 'nejlepší zájem dítěte' se do České republiky zavádí model péče o děti, který v konečném důsledku a podle zahraničních zkušeností povede k poškození základních lidských práv dětí a rodičů,“ dodala poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09).

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 17. června 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme