Adamová: Ombudsman by neměl mít stejnou pravomoc jako prezident

21. 1. 2015

Nesouhlasíme s rozšířením pravomocí veřejného ochránce práv, která by mu dala možnost rušit celé zákony. Je v principu špatně, aby ombudsman mohl, stejně jako prezident, sám požadovat po ústavním soudu zrušení platných norem, říká poslankyně Markéta Adamová (TOP 09). Novelu vládního zákona právě projednává sněmovna. Poslankyně ji navrhne zamítnout už v prvním čtení.

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier v návrhu žádá, aby se mohl ombudsman nově přímo obrátit na Ústavní soud a žádat zrušení nejen jednotlivých ustanovení ale rovnou i celých zákonů. Dnes takovou žádost ústavním soudcům může poslat pouze prezident nebo skupina minimálně 41 poslanců či 17 senátorů.

„Rozšířením pravomocí Veřejného ochránce práv, který je volen Poslaneckou sněmovnou, by došlo k situaci, kdy ombudsman vykonává jakýsi dozor nad činností orgánu, kterému je z výkonu své funkce odpovědný,” říká poslankyně Markéta Adamová (TOP 09). „Zákonodárná moc náleží výhradně Parlamentu a k počtu osob oprávněných podávat návrhy na zrušení zákona, nebo jeho částí, je třeba přistupovat restriktivně,” dodala.

Novela ministra Dienstbiera počítá také s tím, že by ombudsman mohl nově podávat veřejné žaloby kvůli diskriminaci, tedy občany přímo zastupovat.

„Posláním veřejného ochránce práv je poukazovat veřejně na problémy a občanům radit v kauzách, ne být jejich zástupcem. Platné znění zákona mu k tomu poskytuje dostatečné množství pravomocí,“ dodala poslankyně Adamová (TOP 09).

Martina Macková, tiskové oddělení TOP 09

Praha 21. ledna 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme