TOP 09: Rusko vede na Ukrajině válku, v Radě Evropy nemá co pohledávat

Rusko vede na Ukrajině válku a v Radě Evropy nemá co pohledávat. TOP 09 se proto pokusí získat podporu pro to, aby se Rada Evropy zabývala vyloučením Ruska. Strana o tom informovala ve středu. Ruská federace má v současné době v organizaci pozastavena hlasovací práva.

31. 7. 2014

„To, co se děje na Ukrajině, je válka. A mocnost, která vede v Evropě válku, nemá v Radě Evropy co pohledávat,“ prohlásil ve středu šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Jeho stranická kolegyně Gabriela Pecková se proto chce pokusit o to, aby parlamentní shromáždění Rady Evropy znovu jednalo o vyloučení Ruska. Letos na jaře, krátce po ruské anexi Krymu, už Rada Evropy přistoupila k pozastavení hlasovacích práv Ruska. Jenže to podle Peckové nestačí.

„Měl být zachován dialog. Rychlý vývoj posledních dnů ale jasně ukazuje, že zvolené postupy nefungují. Namísto dialogu umírají stovky lidí. Jsem proto přesvědčená, že vzhledem k eskalaci problémů na Ukrajině by měla Rada Evropy vyloučení Ruska zvážit,“ uvedla poslankyně s tím, že by Ruská federace neměla být členem organizace, jejímž cílem je podporovat spolupráci a mírové soužití evropských zemí.

TOP 09 zároveň podporuje přijetí přísnějších sankcí vůči Rusku. „Doufám, že budou stačit. Když ne, budou muset být ještě přísnější,“ uzavřel Schwarzenberg.

Filip Nachtmann

echo24.cz, 30. 7. 2014, rubrika: Domov 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme