Schwarzenberg: Nenechám Nečase zkazit pověst Česka

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se včera rozčílil na svého premiéra tak jako ještě nikdy předtím. Dokonce na otázku, jestli se koaliční cesty ODS a TOP 09 nerozejdou, odpověděl: „Uvidíme. Obyčejně se takové věci u nás nedějou, ale tohle je opravdu vážná záležitost. Jde o zásadní věci.“

12. 9. 2012

Co se přihodilo? Předseda vlády Petr Nečas (ODS), jehož doménou nikdy lidská práva příliš nebyla, se při zahájení veletrhu v Brně vyslovil proti „přehnané podpoře exilového tibetského vůdce dalajlamy a tvrdě odsouzených členek ruské kapely Pussy Riot". Prý to překáží exportu do Ruska a Číny.

Karel Schwarzenberg: Pan premiér neměl nikdy zájem o lidská práva. Já nevyžaduji od každého politika, aby o ně zájem měl, ale pak by se k tomu aspoň neměl vyjadřovat. Jsem zděšený, že předseda vlády může sklonit hlavu před režimy, které je potlačují.

Šéfovi diplomacie Schwarzenbergovi (TOP 09) vadí, že se Nečas vyjadřoval k tématu lidských práv, kterému nerozumí. „My jsme známí jako obránci lidských práv od Barmy až po Afriku. Tuto pověst si nenechám pokazit,“ řekl Schwarzenberg. Dodal, že už obdržel i první reakce ze zahraničí na premiérova slova, avšak nechtěl být konkrétnější. Normálně ve vládě premiér „žádá vysvětlení“ od svých ministrů, teď ho naopak chce Schwarzenberg po Nečasovi.

Schwarzenberg totiž bere lidská práva jako životní téma. „Pan premiér neměl nikdy zájem o lidská práva. Já nevyžaduji od každého politika, aby o ně zájem měl, ale pak by se k tomu aspoň neměl vyjadřovat. Jsem zděšený, že předseda vlády může sklonit hlavu před režimy, které je potlačují. Povedeme s premiérem o této věci delší debatu,“ zlobil se včera ministr zahraničí.

Nečas hned reagoval, že si ministr měl jeho brněnský projev pořádně prostudovat. „Jasně jsem v něm řekl, že tyto názory na některé nikoli černobílé zahraniční jevy nejsou v žádném případě úvahou o tom, že máme vyměnit naši exportní politiku za politiku podpory lidských práv. Podpora lidských práv musí nadále zůstat klíčovou komponentou naší zahraniční politiky,“ uvedl včera premiér pro MF DNES.

Karel Schwarzenberg: My jsme známí jako obránci lidských práv od Barmy až po Afriku. Tuto pověst si nenechám pokazit.

Za Schwarzenbergem stojí i TOP 09 a asi nejhlasitěji se ho překvapivě zastal jeho prezidentský protikandidát Jan Fischer. „U demokratického politika mě také překvapuje požadavek, abychom zabránili některým politickým projevům. Byznys nemůže mít navrch nad svobodou,“ okomentoval Nečasův projev.

Premiéra naopak podpořil ministr průmyslu Martin Kuba. Ostatní politici se vyjádřili spíš smířlivěji. Druhý klíčový muž TOP 09 Miroslav Kalousek už situaci uklidňoval, že šlo o zbytečné věty z Nečasovy strany a nejde o téma zralé na koaliční spor.

Horké vztahy dvou předsedů

Vláda a koalice tedy asi navzdory Schwarzenbergovu rozhořčení přežijí. Ostatně, nebylo by to poprvé. Do konfliktu s Nečasem se předseda TOP 09 dostal už několikrát a spor vždy brzy utichl. Nečas v únoru například odmítl připojení Česka k evropské rozpočtové unii, Schwarzenberg ho vehementně prosazoval. Pak Nečas ministrovi vyčítal, že se málo věnuje úřadu a spíš je „ministrem v zahraničí“.

Jakub Pokorný

Mladá fronta DNES, 12. 9. 2012, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme