Lex Babiš cynicky obchází lustrace, hřímal Kalousek

Opoziční TOP 09 považuje novelu služebního zákona, kterou dnes začne projednávat Sněmovna, za cynické obcházení lustračního zákona.

21. 1. 2014

Jak včera uvedl místopředseda a šéf klubu Miroslav Kalousek, poslanci koalice jeho urychleným projednáním jen chtějí splnit „právně nesmyslnou podmínku pana prezidenta, aby novela prošla prvním čtením“. Podle Kalouska pak Miloš Zeman při jmenování vlády bude moci ignorovat lustrační zákon a nevyžadovat negativní lustrační osvědčení po Andreji Babišovi. Kalousek proto nazval celý zákon „Lex Babiš“ a prohlásil, že poslanci nemohou při jeho schvalování počítat s hlasy TOP 09.

ODS také proti

Jak řekl Právu šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura, pro zákon nezvednou ruku ani občanští demokraté. „Jakoby od nás stanovisko opsali. My jsme ochotni jednat o novém kvalitnějším návrhu zákona, tento to není,“ uvedl.

Kalousek je přesvědčen, že „odpůrci zrušení lustračního zákona mají ve Sněmovně velkou většinu“, a proto se o zákonu i přes nesouhlas jeho strany dnes jednat začne. „Tím, že projde do druhého čtení, se nic nemění, a tak podmínka prezidenta není nic jiného než cynické opovrhování právním řádem. Pakliže Sněmovna je ochotna většinou svých poslanců na takovou podmínku přistoupit, pokládáme to za mimořádně ponižující a nedůstojné,“ prohlásil šéf klubu TOP 09.

Podle Kalouska služební zákon fakticky ruší lustrační zákon na ministerstvech. „Situace, že exponovaní úředníci budou muset předkládat negativní lustrační osvědčení, ale jejich nejvyšší představený bude moci být bývalý důstojník Státní bezpečnosti nebo agent komunistické tajné politice, je absurdní,“ dodal Kalousek. Je přesvědčen, že další čtyři zákony, které se mají spolu s novelou služebního zákona také dnes projednávat, jsou jen zástěrkou, která má zakrýt jediný účel mimořádného jednání Sněmovny, kterým je právě služební zákon. Koaliční poslanci Kalouskovu kritiku odmítají. Na program schůze spolu se služebním zákonem navrhli i další zákony, včetně rozšíření pravomoci NKÚ, které naplňují program iniciativy Rekonstrukce státu, k němuž se přihlásily podpisem již před volbami desítky politiků. Byli mezi nimi i šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg i Kalousek či místopředseda Sněmovny Petr Gazdík.

„Není žádným tajemstvím, že projednání služebního zákona v prvním čtení byla podmínka prezidenta republiky, nicméně je pravda, že po tom, aby byl tento zákon schválen, volala celá politická reprezentace i EU. Proto není nic špatného na tom, že se tento zákon začne projednávat,“ řekl Právu soc. dem. šéf Sněmovny Jan Hamáček. Jak zdůraznil, zákon projde podrobným projednáváním, ve kterém budou moci předkládat návrhy všichni poslanci.

ANO: Liché floskule

Podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka je správné, že se poslanci scházejí mimořádně právě ke služebnímu zákonu. „Na rozdíl od pánů Kalousků, kteří jsou ve vládách za různé politické strany mnoho let a o služebním zákonu jen kecali a nikdy to nemysleli vážně, jsme se rozhodli, že to uděláme hned. Toto je první příležitost. Je třeba, aby již byla ustavena vláda, aby se již začalo normálně hospodařit,“ řekl Právu. „Lustrační zákon a služební zákon spolu nesouvisí. Floskule pana Kalouska jsou prázdné, liché a účelové, jenom zastírají to, že oni žádný služební zákon nechtějí přijmout, aby zakonzervovali státní úředníky,“ tvrdí Faltýnek.

Kalousek se pustil také do lidovců: „Zaráží nás obojakost strany lidové, která na jedné straně verbálně odmítá zrušení lustračního zákona, a na druhé straně podporuje kroky, které tento zákon fakticky vyřazuje z účinnosti na všech ministerstvech. “Šéf poslanců KDU-ČSL Marian Jurečka je přesvědčen, že jmenování Babiše ministrem s prvním čtením služebního zákona nesouvisí, protože bude účinný až od příštího roku. Zákon se navíc na ministry vztahovat nebude, ani na politické náměstky. „Ti budou dál politickými figurami,“ dodal Jurečka. „Situace je nestandardní v tom, že pan prezident to postavil jako jednu důležitou podmínku pro jmenování nové vlády, na kterou tu již měsíce čekáme. Byli bychom rádi, kdybychom touto cestou ukončili provizorium, které tu je. Toto je jedna z možností, jak uvolnit situaci. Tak to projednáme.“ řekl Právu.

Právo, 21. 1. 2014, rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme