Knížecí hovory a synagogy

Knížecí rozhovory, nová kniha, kterou s Karlem Schwarzenbergem připravil Karel Hvížďala, byla včera uvedena v domovském knihkupectví nakladatelství Portál v Kobylisích.

5. 9. 2012

Kniha je volným pokračováním knihy Knížecí život, rozhovoru Karla Hvížďaly s Karlem Schwarzenbergem, na němž pracovali během roku 1989. Knížecí rozhovory tuto knihu doplňují a obsahují výběr z interview, která Schwarzenberg poskytl médiím u nás, na Slovensku, v Rakousku, Německu a Švýcarsku za posledních dvaadvacet let, tedy po návratu do Čech.

O knize, která vychází u příležitosti Schwarzenbergových narozenin, Hvížďala řekl: „Rozhovory jsem vybíral tak, aby pokrývaly všechny nejdůležitější události zmíněných let: návrat do Čimelic a na Orlík, práci pro Václava Havla na Pražském hradě, snahu zachránit některé zchátralé památky, předání správy majetku jak v Německu a Rakousku, tak i v Česku synovi Janu Nepomuku Ondřejovi, vstup do české politiky, v níž zažil řadu turbulencí, až po dobu, kdy stál u založení strany TOP 09 a stal se jejím kandidátem na prezidenta.“ Karel Hvížďala se postaral také o úvod ke knize, v němž popisuje historii rodu Schwarzenbergů, jež počíná v hlubinách 12. století.

Synagogy na křídě V zasedacím sále pražské Židovské radnice v Maiselově ulici č.18 se dnes v 17 hodin vítá publikace Brány spravedlivých. Synagogy Moravy, Slezska a Čech. Jejími autory jsou Ludmila Hájková (fotografie) a Jaroslav Klenovský (text a kresby). Knihu barevných fotografií na křídovém papíře doplňuje česko-anglický text a kresby situací a půdorysů synagog.

V České republice se dochovalo na sto padesát synagog různého stáří, stylu, využití a stupně zachování. Kniha vychází u firmy Foto Studio H z Ústí nad Labem, které se zaměřovalo na reprezentační krajinářské tituly, sponzorem knihy se stal Nadační fond Zecher pro záchranu židovských památek zřízený Federací židovských obcí v ČR.

(kul)

Lidové noviny, 5. 9. 2012, Rubrika: Kultura, str. 8

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme