Kalousek: Slušný člověk ve frontě nepředbíhá

5. 10. 2015

Celý záznam z Otázek Václava Moravce si můžete pustit na této adrese.

TOP 09 je připravená podpořit návrh na zdanění hazardu už od příštího roku, pokud se projednají opoziční návrhy, které do sněmovny přišly předtím. V Otázkách Václava Moravce to řekl šéf poslaneckého klubu strany TOP 09 Miroslav Kalousek. Normu o hazardu projednají zákonodárci na mimořádné schůzi, kterou svolal předseda dolní komory na čtvrtek kvůli tomu, že původní debatu v plénu zablokoval právě Miroslav Kalousek.

Novelu Jana Volného (ANO) o zdanění hazardu měli poslanci projednat ve středu, ovšem nedostalo se na ní. Předseda klubu TOP 09 a Starostů Kalousek řekl, že jeho frakce je ochotná nechat předlohu propustit do závěrečného schvalování, pokud předtím budou projednány všechny normy, které do sněmovny podali ještě dříve opoziční poslanci.

„Poslanecký návrh pana poslance Volného nepodporuje ani koalice, protože k němu chce dát komplexní pozměňující návrh. Ale my jsme připraveni podpořit ten komplexní pozměňující návrh i návrh pana poslance Volného. Za předpokladu, že se na té mimořádné schůzi projednají všechny naše návrhy, které byly dány před panem poslancem Volným,“ potvrdil v OVM Miroslav Kalousek, podle kterého „slušný člověk ve frontě nepředbíhá“.

Důvodem současného zablokování sněmovny je podle Kalouska jednání vládní koalice, která se vypořádává s opozičními návrhy zákonů tak, že je vůbec nepustí na program schůze. „Předkládáme své alternativy, které nám koalice zablokuje. Nedovolí je projednávat, v Babišových novinách je cenzura, to znamená, že těch možností, jak voliče seznámit se svými alternativami, je minimum,“ prohlásil místopředseda TOP 09.

„Sněmovna je paralyzovaná. Nemůžeme pracovat, nemůžeme přijímat zákony. On (Kalousek) to blokuje. Opozice funguje jedině jako systém anti-Babiš,“ reagoval ministr financí Andrej Babiš (ANO) a Kalouskovy výroky zhodnotil jako „nesmysly“.

Podle Babiše se Miroslav Kalousek blokováním sněmovny jen snaží oddálit vyšší zdanění hazardu: „Novela pana Volného má přinést do rozpočtu peníze. Pan Kalousek to blokuje. Blokuje proces, vždycky fandil hazardu a je zlobbovaný hazardér.“

Volného novela by od příštího roku zvýšila odvody z hazardu o pět procentních bodů na 25 procent. Koalice se ale dohodla na tom, že sazby budou pro jednotlivé druhy hazardních her dvě, a to 23 a 28 procent. Předloha také zvýší z 55 na 110 korun za den odvody za každý hrací automat. Původní novela předpokládá zvýšení rozpočtových příjmů z hazardu o 2,6 miliardy korun.

Vyrovnaný rozpočet v roce 2018?

Andrej Babiš mimo jiné nastínil svou vizi vyrovnaného státního rozpočtu v roce 2018.  Záležet má na tom, jak se resortu podaří vybírat daně a zda stát omezí „zbytečné výdaje“.

Pravicová opozice je ale k plánu Babiše skeptická. Podle ní současná vládní politika k rychlému snižování rozpočtového schodku nepřispívá. „Stačí, když příliš nezvyšujete výdaje. Během tří let je to dosažitelné velmi snadno. Ovšem ne s touto vládou a s tímto ministrem financí, reagoval exministr financí Kalousek.

Rychlému dosažení vyrovnaného rozpočtu nevěří ani levicové strany. Podle nich by se měl stát víc než na snižování schodku zaměřit na zvyšování platů státních zaměstnanců nebo na vyšší penze. „Nechceme opakovat chyby předchozích vlád, které se vydaly cestou tupých škrtů bez ohledu na dopady této nesmyslné politiky na život občanů,“ uvedl premiér a předseda vládní ČSSD Bohuslav Sobotka. „Za dva roky ze 70 miliard na nulu? To zní buď jako planý slib, nebo avízo škrtacího masakru těsně před volbami,“ dodává místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Samo ministerstvo financí přitom v aktuálním výhledu pro rok 2018 počítá s 50timiliardovým schodkem. Vládě má ve snižování deficitu pomoci třeba zavedení elektronické evidence tržeb, která má podle kabinetu přinést miliardy z daní navíc.

Rozpočet na příští rok, který počítá se schodkem 70 miliard, začnou poslanci projednávat 21. října. Schvalovat by ho měli 9. prosince.

Debatu provázely hádky a osočování ze lži

Vystoupení Andreje Babiše a Miroslava Kalouska v Otázkách Václava Moravce provázelo vzájemné překřikování, slovní napadání, hádky, vysmívání a skákání do řeči. Oba řečníci se navzájem nazývali lháři, podvodníky a korupčníky a obviňovali jeden druhého ze lží.

Po skončení přímého přenosu Babiš přítomným novinářům řekl, že to jsou debaty o ničem a nemají smysl. „Bohužel pan redaktor se neptal na věci, které jsou pozitivní, a já odmítám skutečně stále poslouchat ty lži o mojí firmě a tak dál, v tomhle je pan Kalousek mistr, a pokud to je skutečně reprezentant občanů, tak jsme na tom velice špatně,“ zhodnotil Babiš. Kalousek ponechal hodnocení na divácích. „Někdo hodnotí použité vulgarismy, někdo hodnotí silnější hlas a skákání do řeči, někomu se více líbí argumenty. Ať si z toho každý vybere, co uzná za vhodné,“ řekl.

Celý záznam z Otázek Václava Moravce si můžete pustit na této adrese.

pet

zdroj: ct24.cz, 4. 10. 2015 

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme