Heger vyhlásil celoplošnou prohibici. Platnost okamžitá

Ministr zdravotnictví Leoš Heger  oznámil nové mimořádné opatření: provozovatelům potravinářských podniků včetně osob provozujících stravovací služby se okamžitě až do odvolání zakazuje prodej, nabízení  k prodeji  a jiná forma nabízení ke spotřebě lihovin o obsahu etanolu od 20%, včetně tuzemáku a konzumního lihu. Toto opatření nahrazuje staré nařízení z 12. září 2012.

14. 9. 2012

Co to zjednodušeně řečeno znamená? Že když půjdete pátkem 14. září 2012 19. hodinou počínaje do hospody, neměli by vám tam nalít žádný tvrdý alkohol. Když půjdete do obchodu, žádný tvrdý alkohol by opět neměl být v nabíce.

Důvodem je podle ministra fakt, že otrávení lidé si většinou nezakoupili alkohol u stánku, ale v kamenném obchodě.

Dalšího otráveného metanolem hlásí Praha. Mladík je podle lékařů v kritickém stavu. V pátek půl hodiny před polednem přišel třicetiletý muž do nemocnice v Praze 1 a stěžoval si na rozostřené vidění a bolesti břicha. Lékaři pak krátce před druhou hodinou odpoledne u muže potvrdili otravu metylalkoholem a okamžitě ho převezli do nemocnice v Praze 2.

Hospitalizovaný je momentálně v umělém spánku a podle lékařů v kritickém stavu. Pražští policisté se teď snaží co nejrychleji zjistit maximum informací k tomuto případu a zejména to, kde, kdy a jakou lihovinu muž požil. V souvislosti se sérií otrav alkoholickými nápoji obsahujícími nebezpečný metanol bylo zadrženo již šestnáct podezřelých z Moravskoslezského, Zlínského a Olomouckého kraje.

Otravy si zatím vyžádaly 19 mrtvých a desítky hospitalizovaných s vážnými zdravotními problémy. Poslední obětí je 66letá žena z Havířova, kterou v jejím bytě nalezl jeden z příbuzných. "Pitva v jejím těle prokázala nebezpečný metanol," potvrdil ředitel moravskoslezské policie Tomáš Tuhý.

Moravskoslezská policie obvinila kvůli otravám celkem osm lidí. Další dva zadržela. Je mezi nimi například manželský pár nebo otec se synem. "U některých probíhá řízení o vzetí do vazby," uvedl Tuhý.

"Co se týče právní kvalifikace věci, převažují trestné činy ohrožování zdraví závadovými potravinami a jinými předměty z nedbalosti, dále jde o trestný čin porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží či neoprávněné podnikání," upřesnila krajská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Postupujeme vzhůru, říká policie 

Policie na severu Moravy objevila i nelegální výrobnu a v ní víc než 5 tisíc litrů lihovin. Policisté provedli i celkem 17 prohlídek, zejména domovních, a celkem zajistili 6500 věcí.

Policisté nově varují před alkoholem ve skleněné lahvi o obsahu jednoho litru opatřené etiketou "FREDERIC, Trade Mark, 50 % Wodka, EXTRA FINE". Obsah lahví může být vysoce toxický, varují. "Tyto lahve nekonzumujte a ihned odevzdejte na nejbližším oddělení policie," upozorňuje mluvčí Holčáková.

Kriminalisté ale zatím nedopadli úplně nejvyšší představitele skupiny, která s alkoholem obchodovala. "Postupujeme vzhůru," řekl ředitel Tuhý. Kriminalisté ve Zlínském kraji obvinili v kauze pančovaného alkoholu dalšího muže. V Olomouci pak zadržela policie další čtyři podezřelé, v jejichž lahvích byl hojný výskyt vzorků s metylalkoholem.

V kauze otrav metanolem doposud policisté zadrželi šestnáct podezřelých, tři v Moravskoslezském kraji, dva ve Zlínském a čtyři v Olomouckém. U skupiny lidí z Přerovska policisté zajistili lahve, desítky z nich obsahovaly metylalkohol v různé koncentraci. Skupina je podle policie spojena i s případy obětí otrav, které jsou doposud v regionu čtyři, zatím ale není nikdo z dopadených stíhán.

Obvinění čelí i sedmatřicetiletý provozovatel večerky na zlínském sídlišti Jižní Svahy, ve které si rovněž koupili alkohol lidé otrávení metanolem, a jednapadesátiletý muž, který do večerky nápoje dodával.

Provozovatel obchodu byl po nálezu neokolkovaných lahví obviněn z porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží. Dodavatele viní policie z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti, neoprávněného podnikání a porušení předpisu o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží.

V garáži obviněného distributora ve Zlíně objevila policie ve čtvrtek stáčírnu, míchárnu a sklad nelegálního alkoholu s asi 500 lahvemi a etiketami různých likérek.

Náměstek policejního prezidenta a vedoucí speciálního vyšetřovacího týmu Metyl Václav Kučera řekl České televizi, že rozbory vzorků ze skladu potvrdily přítomnost metylalkoholu. Jeho přesný podíl v zajištěných alkoholických nápojích ale ještě není znám.

V uplynulých dnech zajistila policie podezřelý alkohol i na Přibramsku, kde prověřila celkem 40 vzorků. V pátek vyšlo najevo, že u pěti z nich bylo značné množství metanolu. Sdělila to mluvčí policie Monika Schindlová.

Šlo především o alkohol z prodejny v Příbrami, kde se ho zřejmě napil pětašedesátiletý muž, který od neděle s otravou leží v nemocnici. Alkohol s metanolem u sebe měla i jedna fyzická osoba na Dobříšsku.

Policie v souvislosti s otravami zatím šetří 39 případů. Policejní prezident Martin Červíček ve čtvrtek uvedl, že veškeré šetření se týká potenciálních dealerů a výrobců nebezpečného alkoholu.

Do Česka dorazil speciální lék z Norska

Počet potvrzených obětí série otrav nebezpečným alkoholem tak zůstává v Moravskoslezském kraji na deseti a dalších 16 lidí je v tamních nemocnicích.

Stav některých se zlepšuje, u pěti je ale stále vážný. Městská nemocnice Ostrava již obdržela speciální lék fomepizol dovezený z Norska. Dostala celkem dvacet balení tohoto protijedu, který by měl stačit pro čtyři pacienty.

Otravy včetně případů končících smrtí se objevily také ve Zlínském, Olomouckém, Jihomoravském a Středočeském kraji. V celé republice zemřelo po vypití nekvalitních alkoholických nápojů 18 lidí, u dalších dvou se čeká na výsledky pitvy.

Hospitalizovaných jsou v ČR desítky, někteří oslepli, zdravotní následky budou u mnohých trvalé.

ČTK

aktualně.cz, 14. 9. 2012, Rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme