Drábek: Výplata dávek bude fungovat bez chyb. Od dubna

4. 2. 2012

Ministr práce Jaromír Drábek znovu přiznal chyby nového systému vyplácení dávek, které ještě před pár dny zlehčoval.

Po včerejší schůzce zástupců ministerstva s odboráři slíbil nápravu.

Vedení úřadu práce dostalo za úkol připravit plán kroků k odstranění nedostatků, aby systém nejpozději od dubna fungoval bez potíží. Plán má být hotový do 10. února.

„Na dodržení harmonogramu pak dohlédne společná komise,“ řekl po jednání předák Odborového svazu státních orgánů a organizací Jan Rovenský.

Nový způsob vyplácení dávek, které od ledna vyřizují úřady práce, je terčem kritiky odborů, opozice i koaličních partnerů. Úředníci si stěžovali na to, že jejich nový počítačový systém nefunguje. Museli pracovat přesčas i o víkendech. Klientům vadilo to, že museli čekat ve frontách a peníze dostávali později.

Ačkoli Drábek pomalu začíná přiznávat chyby, nákup nových počítačových programů hájí. „Systém nekolabuje a úřady práce stihly všechny lednové dávky vyřídit,“ zopakoval včera několikrát. Za pochybení už však odvolal šéfa ministerského odboru informatiky René Pitáka a o místo přišla i výkonná ředitelka úřadu práce Alena Králová.

Včera padl další vysoce postavený manažer, šéf personálního odboru centrálního úřadu práce Jaroslav Dvořák. „Je to ve spojení s komunikací s IT ministerstva, které je odpovědné za zavádění nových aplikací,“ vysvětlil jeho odvolání šéf úřadu Jiří Kubeša a nevyloučil další odvolávání a finanční postihy svých podřízených.

ČTK

Mladá fronta DNES, 4. 2. 2012, Rubrika: Z domova, str. 5

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme