Cempírek: Pusťte cyklovozíky na silnice

25. 7. 2011

Přívěsné vozíky za jízdní kola, ve kterých cyklisté převážejí malé děti, možná budou smět i na silnice a cyklostezky. Podle současných předpisů nesmějí. Poslanec TOP 09 Václav Cempírek však ve sněmovně navrhne příslušnou změnu zákona tak, aby cyklisté s vozíkem neporušovali zákon. O zmírnění zákazu vozíků se prý bude debatovat i na ministerstvu dopravy.

„Není totiž možné ponechat cyklisty v nejistotě, zda porušují, či neporušují právní předpisy,“ zdůvodnil svůj návrh poslanec, který působí na katedře technologie a řízení dopravy dopravní fakulty pardubické univerzity. „Chtěl bych se zasadit o to, aby se vozíky mohly používat tam, kde mohou jezdit cyklisté,“ uvedl s tím, že to tak funguje ve většině evropských zemí.

Na to, že cyklovozíky s dětmi nesmí vyjíždět na silnice ani cyklostezky, upozornila nedávno Asociace výrobců a dovozců jízdních kol. A její výklad pak pro HN potvrdilo i ministerstvo dopravy, mimo jiné s odkazem na bezohlednost českých řidičů. „Argumenty, že naši řidiči jsou neohleduplní a cyklisty netolerují, jsou podle mého názoru bezpředmětné. To bychom spíš měli zakázat automobily, protože ty jsou v rukou arogantních řidičů nebezpečné nejen dětem ve vozících, ale všem účastníkům silničního provozu,“ tvrdí poslanec.

ČTK

Hospodářské noviny, 25. 7. 2011, Rubrika: Česko, str. 6

Štítky
Osobnosti: Václav Cempírek
Témata: Doprava
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme