Ženíšek: Pro českou zahraniční politiku je nejdůležitější kontinuita

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem

29. 8. 2014

Barbora Kroužková, redaktorka
Souhlasíte s postojem české vlády k Číně?

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09
Musím říct, že nikoli. Čekal bych v tom projevu od pana premiéra mnohem víc, než jen pouhou proklamaci toho, že zde bude probíhat diskuze o lidských právech, nebo tedy že diskuzi o lidských právech nestojí v budoucnu nic v cestě. Pan premiér měl obrovskou příležitost dokázat ve svém projevu, že to, co občas říká, také potom i koná. Má tu dnes jednoho z nejmocnějších mužů komunistické Číny, který navštívil zemi, která byla i Čínou uznávána za svůj postoj k lidských právům. Ona pouhá proklamace, že vítá do budoucna diskuzi o lidských právech mi přijde pro Českou republiku s historickou tradicí, která poukazuje na dodržování lidských práv, velmi málo. 

Barbora Kroužková, redaktorka
Sobotka ale neřekl pouze to, co uvádíte. On řekl, že obě země mají různá politická zřízení a že se neshodují, jinými slovy, v náhledu na otázky, které se týkají lidských práv. Jaká slova byste volil vy, aby případně taky rozvoj ekonomických vztahů nebyl narušen, což je postoj i velkých demokratických států Evropy.

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09
Postoj k ekonomickým vztahům tím nikterak narušen není. Neexistuje žádná statistika, která by dokazovala, že rezignace na tento dosavadní dlouhodobý postoj české zahraniční politiky, by zkrátka zabraňovala obchodu s Čínou. Obchod se řídí nabídkou a poptávkou, nikoli tím, zdali rezignuji na nějaký dosavadní postoj, který, jak znovu uvádím, byl naprosto zřejmý, a byl respektován i takovou zemí, jako je Čína.

Barbora Kroužková, redaktorka
Tedy znovu se ptám, jaká byste volil slova, jaké formulace, a třeba je srovnejte s tím, jaký postoj předvádí, když komunikuje s Číňany třeba německá kancléřka, francouzský prezident, britský premiér.

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09
Ano. Stejně tak si vzpomínám, jak komunikoval na tuto otázku směrem k Číně Václav Havel a jiní představitelé. Já bych očekával, aby to bylo právě v tom duchu, jako to bylo těch 25 let, a nikoli o 180 stupňů obráceně. Pro českou zahraniční politiku je nejdůležitější kontinuita.

Barbora Kroužková, redaktorka
Pořád mi neříkáte ty formulace a dobře víte, že v diplomacii slova mají opravdu velkou váhu. Zkuste zformulovat větu, kterou, být na místě Bohuslava Sobotky, byste Číňanům řekl.

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09
Těch formulací může být celá řada. Ale určitě bych tam v tom projevu, když tu mám druhého nejdůležitějšího muže Číny, bych Čínu samotnou vyzval, aby sama začala nahlížet na dodržování lidských práv jinak, než doposud. Mohl bych pozvat Čínu k tomu, aby se začala zajímat o naši zkušenost, která nám právě pomohla k tomu, že teď žijeme ve svobodné zemi. Těch formulací může být celá řada, ale pouhá proklamace toho, že nebrání diskuzi nic, když tu právě má jednoho z největších představitelů komunistické Číny, mně přijde opravdu málo.

Barbora Kroužková, redaktorka
V reakci na to dnes prezident Miloš Zeman řekl, že Čína v části té široké oblasti lidských práv udělala velký pokrok. Navíc říká, že ta lidská práva jsou nejen politická, ale jsou i hospodářská a sociální. Jak tedy k tomuto přistupovat? Jak to dělit?

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09
Nevím, co má na mysli, zdali tedy tím, že určitá skupina v Číně má tedy možnost dnes být velmi bohatá, že je to ten fakt, na který odkazuje pan prezident, že tedy to jsou ta hospodářská práva. Jinak nevím, jak to pan prezident myslel. Mně jenom zkrátka vadí, že dlouhodobý postoj ČR, který tu byl tak dlouho uplatňován, který byl respektován ostatními zeměmi, tak že se začíná poněkud v širším kontextu měnit. To není jenom pouze dnešní projev, se kterým v mnoha ohledech souhlasím, já jsem pouze vytkl, že bych radši uvítal větší akcent na tu otázku lidských práv, ale to je zkrátka už širší kontext. Nedávné vyjádření pana prvního náměstka Druláka, kde tedy odkazuje na to, že odkaz Václava Havla je v podstatě zbytečný, i že ta politika Václava Havla směrem k Číně byla zbytečná a špatná, na druhou stranu je tu dopis pana premiéra směrem k časopisu Foreign Policy, kde zase hájí tento odkaz. Pro mě je to v tuto chvíli zkrátka nepřehledné a nesrozumitelné. Ostatně, pokud bych měl bých upřímný, zejména směrem k Číně, já dnes nevím, jestli tuto politiku směrem k této zemi ČR vede prostřednictvím Černínského paláce, nebo prostřednictvím pana Tvrdíka a jeho lobbistické skupiny.

Barbora Kroužková, redaktorka
Ještě dvě konkrétní otázky. Jste pro přímou linku Praha – Šanghaj?

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09
Určitě. Tam není co dodat, je to věc, která pomůže oběma stranám.

Barbora Kroužková, redaktorka
A pokud jde o studentské výměny, do jaké míry je budete podporovat, jaký vidíte přínos právě i pro debatu o lidských právech mezi studenty?

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09
Určitě, to je další věc, kterou jistě podporujeme, které nic nebrání.

Barbora Kroužková

ČT24, 28. 8. 2014

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme