Vávra: ODS má čas do dvaadvacáté, pak začíná jednání s ČSSD

Rozhovor s předsedou zastupitelského klubu TOP 09 na pražském magistrátu

Vyjednavači pražské ODS a TOP 09 se ve středu podle Jiřího Vávry neshodli prakticky na ničem. "Ani na početním složení rady, na tom, kdo má mít primátora, ani v tom, že by rada měla odrážet počet zastupitelů aktivně plnících koaliční dohodu," řekl Vávra, který vede klub pražských zastupitelů TOP 09.

22. 5. 2013

Tato strana v pondělí vypověděla koaliční smlouvu a o den později občanským demokratům předložila novou. Podle ní by TOP 09 získala na úkor ODS post primátora a jedno místo v radě hlavního města. ODS však takové podmínky označuje za nepřijatelné.

Nyní tedy čekáte na to, s čím přijde ODS?

Nechali jsme čas do středečního večera, do deseti hodin. Odpoledne zasedá grémium a klub zastupitelů ODS, tak uvidíme, jak se k tomu postaví.

Vy sami do té doby nebudete nic podnikat?

Nebudeme, platí to, co jsme říkali. Do 22 hodin má přednost ODS, po dvaadvacáté, pokud občanští demokraté nepřijdou s nějakým pro nás přijatelným návrhem, začíná jednání s ČSSD.

To jednání s ČSSD by mohlo začít ještě ve středu večer?

Nepředpokládám to, musíme se připravit na zítřejší zastupitelstvo, projednat všechny body a až po zastupitelstvu může nastat nějaké jednání.

Odvolání primátora je otevřené

Takže není pravděpodobné, že by zastupitelstvo již na čtvrtečním zasedání odvolalo primátora či radní?

To bych nerad předjímal, nechal bych to otevřené. Ale samozřejmě si v první řadě potřebujeme vyjasnit koaličního partnera. Zítra v osm hodin máme svolaný klub, takže až po něm budeme schopní říct nějaké zásadnější rozhodnutí.

Ale předpokládám, že zítra přijdou návrhy ODS i ČSSD, a na to, abychom je vyhodnotili, nebude před začátkem zastupitelstva dost času.

Aleš Měřička

iHNed.cz, 22. 5. 2013, rubrika: Politika

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme