Štětina: Od půlnoci do rána celý Majdan zpíval, to bylo velmi silné

Rozhovor se senátorem za TOP 09 Jaromírem Štětinou

21. 2. 2014

Ondřej KONRÁD, moderátor
Po krvavém úterý v Kyjevě sice přišlo krátké příměří mezi protivládními demonstranty a policejními složkami, dnes ale je po klidu veta. Vzplály boje ještě prudší a přinesly také vyšší počet obětí na životech. Podle odpoledních agenturních zpráv jich bylo 30, z toho 12 na straně policie. Ale zástupci demonstrujících říkají, že mrtvých je možná dokonce až kolem stovky. Opozice rozšířila své území v centru města, ovládá řadu významných objektů, včetně i čtyřhvězdičkového hotelu Ukrajina. A právě v něm je senátor Jaromír Štětina, se kterým jsme ve spojení. Dobrý den, pane senátore. Jak to vypadá v hotelu Ukrajina?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor
Dobrý večer. Skutečně ještě včera, když jsme přijeli do hotelu, tak hotel byl ovládán Berkutem. Všude kolem byli bojovníci Berkutu ve svých typických přilbách, se svými typickými štíty. Potom byl počátek noci klidný, v noci na majdanu bylo stále několik tisíc lidí. Největší pro mě zážitek byl, že od půlnoci do rána celý majdan zpíval. To bylo velmi silné. Dokonce zpíval moji oblíbenou píseň Dněpre, Dněpre náš širý mohutný. A pak se rozednilo a my jsme si mysleli, že je všecko v pořádku. A přesně v 8:03 asi 100 metrů tady od nás pod takovým přemostěním vyrazilo několik set lidí směrem k majdanu přes kordon, přes kordon ozbrojených berkutovců. A zavolali je /výpadek signálu/ Molotovými koktejly směrem po, po ulici směrem nahoru. Ta ulice vede k parlamentu. A 20 minut nato přivezli k nám do hotelu prvního člověka, který zemřel. A potom ještě asi půl hodiny nato najednou začali přivážet spoustu raněných a dodnes teďka v tento okamžik ještě dole u nás v provizorním obvazišti leží 10 mladých zabitých lidí, kteří byli zastřeleni.

Ondřej KONRÁD, moderátor
A čili ...

Jaromír ŠTĚTINA, senátor
To znamená, že, to znamená, že už se nebojuje obušky a tyčemi, ale střelnými zbraněmi.

Ondřej KONRÁD, moderátor
Čili teď v téhle té chvíli ale momentálně by měl být na, na majdanu trošku klid, údajně aspoň. Je to tak?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor
Ano, teď já se přímo dívám tady na majdan, ten je 150, 200 metrů přede mnou, je tam stále několik tisíc lidí, stále tam běží ta pověstná obrazovka. A nehoří tam žádné pneumatiky jako včera. Včera to byl ohňový pohled, ráno samozřejmě taky. Ale teď je skutečně klid a ty berkutovci zmizeli. Já je nevidím ani z oken z druhé strany hotelu. Jinak bych teda dokonce potřeboval říci, co se málo ví, když jsme se sem dostávali, tak jsme museli přes dva blokposty berkutovců. A oni sem do hotelu ty novináře normálně pouštějí a chovají se velmi slušně. Skoro jsem měl pocit, jako že mají pokyn, aby těm novinářům nebránili v pohybu do hotelu a zpátky.

Ondřej KONRÁD, moderátor
Máte nějaké zprávy o tom, že by po tom dnešku mohl být vyhlášený výjimečný stav?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor
Tak, ty zprávy se samozřejmě zejména ze štábu opozice šíří. Lidi už to akceptují, houfně vybírají v bankomatech peníze, kupují si potraviny, šíří se zprávy, že jsou otevřené mosty přes Dněpr, že je možné odejít na levý břeh. A z poctivých a velmi seriózních diplomatických kruhů vím, že ruské velvyslanectví evakuuje z Kyjeva své ženy a děti.

Ondřej KONRÁD, moderátor
To znamená, že by se vlastně očekávalo, že, nebo respektive, že Rusové očekávají, že se ta situace ještě, ještě více zdramatizuje?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor
Já to nechci komentovat, já to jenom prostě konstatuji. A v každém případě to, co se ráno odehrálo, považuji za těžkou provokaci. Protože ty střely, střelné zbraně používají vlastně takové šedé postavy, o kterých se neví příliš, kdo to je. Nejsou to ani berkutovci, ani lidi z majdanu. A je to možná ta soukromá armáda ukrajinských tajných služeb, kteří, která má vyvolávat chaos a připravit situaci k tomu, aby mohl být zaveden výjimečný stav.

Ondřej KONRÁD, moderátor
Ještě bych se chtěl zeptat, jestli můžete odhadnout, jak je to s těmi čísly? Vy jste říkal, že jenom právě jaksi jste sám viděl zhruba desítku mrtvých, které, kteří byli přineseni do hotelu. Ale ty čísla se od sebe dost liší. Oficiálně se hovoří o zhruba těch 30 mrtvých, opozice mluví dokonce až o stu. Co, co by mohlo být pravdou?

Jaromír ŠTĚTINA, senátor
Ono se to dá těžko říci, poněvadž my jsme viděli jenom část těch mrtvých. Pravda je, že ty boje se odehrávaly tady. Neodehrávaly se nahoře u parlamentu jako tomu bylo v minulosti. Ale bylo jich určitě několik desítek. Já jsem tady zaslechl u opozice číslo 35. A je docela možné, že někteří ti mrtví ještě nebyli objeveni, poněvadž zraněný člověk se může snažit někde skrýt a někde může zemřít. Takže stále přivážejí, přivážejí do našeho polního obvaziště v přízemí nové raněné. To znamená, že i to, ten počet mrtvých se může zvýšit.

Ondřej KONRÁD, moderátor
Říká senátor Jaromír Štětina z hotelu Ukrajina v Kyjevě. Děkujeme mnohokrát za váš čas.

Jaromír ŠTĚTINA, senátor
Já taky děkuji a na shledanou.

Ondřej Konrád

ČRo Plus, 20. 2. 2014, pořad: Názory a argumenty

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme