Snad se nám tenhle nešvar nepropíše i do běžného chodu sněmovny. Válek si rýpnul do Babišovy poslankyně

1. 2. 2024

Škoda času i peněz občanů, kteří toto opoziční teatrální divadlo platí, vzkázal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) k obstrukcím, které v poslední době opozice ve sněmovně předvádí. Reagoval tím na slova poslankyně Taťány Malé (ANO), která tvrdila, že koalice s hnutím nekomunikuje a obstrukce považuje za vhodný nástroj.

Malá v nedělním pořadu Partie Terezie Tománkové řekla, že vládní koalice porušuje jednací řád sněmovny, a zároveň jí vytkla, že s opozicí nekomunikuje a návrhy zákonů s ní nepředjednává. „Snaha o komunikaci ze strany pětikoalice je nulová… my voláme a nikdo se neozývá. Snaha o konstruktivní dohodu s opozicí není žádná,“ řekla. Podle ní jsou obstrukce vhodný nástroj a opozice je bude využívat dál, pokud to bude nutné.

Ministr zdravotnictví na její slova reagoval s tím, že dlouhé obstrukce jsou škoda času i peněz. „Toto není moc originální přístup, ale to paní poslankyni asi nelze příliš vyčítat. Tak snad se nám tenhle „copy – paste“ nešvar nepropíše i do běžného chodu sněmovny. Mimochodem, poslední obstrukční blokáda trvala přes 63 hodin. Nebyl to první případ a vzhledem k tomuto příslibu asi ani poslední. Škoda času i peněz občanů, kteří toto opoziční teatrální divadlo platí,“ vzkázal Válek.

„Politici, kteří vyznávají demokracii, chápou, že existuje opozice, a respektují ji. Pokud vám vadí obstrukce, tak zkuste zákony předkládat klasickou legislativní cestou, tedy vládním návrhem, jak jste slibovali, a zkuste si podporu, místo kňourání na X, vyjednat. A vy hlavně zařiďte, aby už byly dostupné léky,“ reagovala Malá.

Právě 63 hodin trvalo, než se poslanci dostali k hlasování o korespondenční volbě v prvním čtení. Nakonec musela vládní koalice stanovit pevný termín hlasování a omezit vystoupení řečníků na nejvýše dvakrát deset minut. Během projednávání návrhu předseda SPD Tomio Okamura řečnil rekordních 10 hodin a 44 minut bez přestávky. Využil přednostního řečnického práva a ovládl řečniště na celý obvyklý jednací den. Překonal svůj loňský rekord, kdy 28. února při projednávání vládního návrhu o sporném snížení valorizace důchodů mluvil do přerušení 7 hodin a 7 minut.

V obstrukčním vystoupení se Okamura nedržel projednávaného tématu a většinu času věnoval historickému exkurzu, jak pojímal demokracii Tomáš Garrigue Masaryk. Snahy koaličních předsedajících schůze vést ho k tomu, aby mluvil k věci, však účinné nebyly. Okamura namítal, že z titulu své funkce může mluvit, o čem chce.

Okamura překonal délkou vystoupení projev někdejšího kubánského vůdce Fidela Castra, který při svém znovuzvolení do čela komunistického ostrovního státu v únoru 1998 hovořil před poslanci sedm hodin a 15 minut bez přerušení.

Několik hodin běžně trvají i projevy šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Na schůzi k projednávání konsolidačního balíčku loni v září mluvil přesně 6 hodin a 8 minut.

Kvůli bezprecedentnímu nárůstu obstrukcí se v poslední době opět objevilo téma změny jednacího řádu sněmovny. V nedělní Partii to zmínil europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). „Jsem absolutně přesvědčen, že je čas na změnu jednacího řádu,“ řekl.

Místopředseda poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) minulý týden deníku FORUM 24 řekl, že změny jednacího řádu poslanecké sněmovny, které by mohly zajistit efektivnější chod dolní komory, jsou stále ve hře. „Minulý týden jsem měl jednání s Radkem Vondráčkem a on mi přislíbil, že za hnutí ANO přinese návrhy, které mají šanci, že by prošly. Já jsem zastáncem toho, že u změn v jednacím řádu je důležité, aby byly trvalé a budou přijaty širší většinou,“ popsal s tím, že něco takového není možné řešit na sílu.

„Jsem připraven i na diskuzi o tom, že by některé změny jednacího řádu mohly začít platit až od příštího volebního období, čímž by se některé věci daly odblokovat,“ řekl Bartošek. Podle něj celá věc naráží jednak na neochotu hnutí SPD bavit se o jakékoliv změně jednacího řádu, tak na to, že k některým změnám, které v minulosti hnutí ANO prosazovalo, se nyní nezná.

Bartošek představil návrhy změn jednacího řádu už na začátku loňského roku. Šlo například o stanovení maximální délky a počtu vystoupení. Poslance s přednostním právem by mohl vystoupit maximálně 30 minut, další poslanci by mohli vystoupit pouze v prvním jednacím dni, jen jednou a nejvýše pět minut. V dalších jednacích dnech by mohl vystoupit pouze poslanec s přednostním právem. V průběhu rozpravy by poslanec s přednostním právem mohl vystoupit pouze dvakrát na 30 minut. Další navržená změna se týkala interpelací – pro členy vlády by byly vyčleněny ve stanovených jednacích dnech, a to ve středu, čtvrtek a v pátek od osmi do devíti hodin ráno.

Podle České televize koalice teď ale namísto úpravy jednacího řádu zvažuje prosazení takzvaného autonomního usnesení, které by nová pravidla nastavilo. „Ten pohár trpělivosti přetekl a měli bychom po dokončení korespondenční volby schválit autonomní usnesení,“ řekl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Návrh počítá s omezením přednostních práv, a to jak před schválením programu schůze, tak při samotném projednávání. Snaží se také postihnout řetězení faktických poznámek.

Štítky
Osobnosti: Vlastimil Válek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme