Schwarzenberg: Musíme se snažit být ve světě slyšet

13. 2. 2015

Mnichovská bezpečnostní konference se ze skromných začátků šedesátých let vypracovala v nejvýznamnější otevřenou konferenci o světových bezpečnostních otázkách. Na tuto událost jezdí ministři zahraničí všech velmocí, viceprezidenti, senátoři a také politologové a vědci, kteří nad těmito otázkami bádají. Pro člověka či politika, který se zabývá zahraniční politikou je opravdu povinnost se této konference zúčastnit a především poslouchat a poučit se.Vzhledem k situaci je samozřejmé, že tam probíhají i důležitá jednání mezi největšími hráči. Vždyť je to právě příležitost pro setkání politiků z různých táborů, ať jsou to Rusové, Američané, Arabové a Izraelci či Íránci, a můžou buď otevřeně diskutovat, nebo i diskrétně jednat o vzájemných problémech.

Pro všechny účastníky je to tedy výjimečná možnost pohovořit si se všemi znalci světové zahraniční politiky. Jsou tam zástupci doslova z celého světa, od Dálného východu přes Jižní Ameriku až po Afriku. Prostě není část světa, která by tam nebyla zastoupena. I z tohoto důvodu je důležité se této konference účastnit. A někdy jsou ty rozhovory při kávě nebo u piva dokonce zajímavější než leckteré přednášky. 
Tentokrát byl summit pochopitelně věnován především rusko-ukrajinské válce a situaci v Evropě.

Česká republika je malá země. Do počtu obyvatel je dokonce menší, než leckterá světová velkoměsta. Přesto je náš hlas důležitý. Často slýchám, že nemáme na dění ve světě žádný vliv. Není to pravda. Ještě máme kupodivu ve světě dobré jméno. A právě proto se musíme snažit být ve světě slyšet a účastnit se důležitých jednání, je to opravdu i na nás. 
Je mi proto velice líto, že jsem tam byl z České republiky sám, neboť by nám zajisté neškodilo, kdybychom se poučili na asi nejlepším víkendovém semináři o celosvětové zahraniční politice, jaký na světě existuje.

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09

zdroj: Lidové noviny, 13. 2. 2015, str. 11          

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme