Schwarzenberg: Klaus chce založit stranu, proto útočí

Rozhovor s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem

4. 9. 2011

Václav MORAVEC, moderátor

Vracíme se k dalšímu tématu, tedy zahraniční politice. Zatím žádný z polistopadových ministrů zahraničí si nevysloužil takovou kritiku od prezidenta, jako Karel Schwarzenberg od Václava Klause, navíc před přímými podřízenými ministra zahraničí, totiž před českými velvyslanci. Podle prezidenta Václava Klause obsahuje koncepce zahraniční politiky schválená vládou prázdná témata, neřeší nepříznivé tendence a klíčové otázky v EU a nezabývá se skutečnými problémy české zahraniční politiky. Další slova kritiky pronesl český prezident na adresu ministra zahraničí ve čtvrtečním rozhovoru pro Českou televizi.

Václav KLAUS, prezident České republiky /ukázka ze dne 1.9.2011/

Všichni víme, že i o té koncepci se rozhořel velký spor na vládě mezi těma dvěma dominantními politickými stranami. Že to dali panu ministrovi k přepracování, který na to ani nešáhl a poslal to znovu zpátky a že jenom nepřetržitá napjatost ve vládě znamenala, že ten předseda vlády nemá chuť, aby to posílal potřetí zpátky, já myslím, že to je naprosto elementární věc. Já považuji za varovné, že v první řadě ty dvě a půl hodiny sedí pan ministr zahraničí a není schopen, ať všichni další velvyslanci mluvili, ptali se, není schopen zdvihnout ruku a říct, že chce polemizovat o tom či onom. To on schopný není. On je bohužel schopný utrousit až nějakou poznámku prvnímu novináři, kterého potká a to je jednání, které moc aristokraticko-knížecí není.

Václav MORAVEC

Konstatoval v rozhovoru pro Českou televizi prezident Václav Klaus. Jste si vědom toho, že se nechováte, pane ministře, moc knížecími způsoby a aristokraticky?

Karel Schwarzenberg ke kritice prezidenta Klause:

Jde o promyšlený útok, takovou "přípravnou palbu". Klaus si buduje základy pro novu stranu, národoveckou, protievropskou.

Musí proto vystrnadit každého středového politika nebo stranu, která mu překáží, to je jasné.

Doufám, že už není připravena v Jelením příkopě popravčí četa. Do Vatikánu chci, proti přání prezidenta, jmenovat zkušeného diplomata.

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

Popravdě řečeno, není to problém, kterým se příliš zabývám. Já se chovám docela normálně a přirozeně. Nezabývám se, jestli je to ten či onen způsob.

Václav MORAVEC

Tak jak vás prezident kritizuje veřejně, setkáváte se s tím v soukromých rozhovorech, když se bavíte o koncepci zahraniční politiky, o jmenování velvyslanců a podobně?

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničí, předseda strany /TOP 09/

Ne v těchto rozhovorech k takovým útokům samozřejmě nejde. Ty jsou mířené, aby byly vnímány veřejností, kdyby to jednání, kdyby u toho byly televizní kamery, tak snad, ale poněvadž nejsou, tak samozřejmě je to úplně něco jiného. Tady musíme si uvědomit, že to samozřejmě je promyšlený útok. Že zde už je jak bych řekl, přípravná palba po události, které se budou dít v roce 2013, když končí prezidentův mandát, pan prezident dal jasně najevo, že chce v politice pokračovat, což je zajisté jeho dobré právo a teď si buduje platformu pro svou budoucí stranu. Asi se objeví otázka, před ODS, jestli přijme otce zakladatele zase jako svého šéfa nebo ne. Když ne, tak vznikne tady nová strana a pan prezident je bystrý pozorovatel vývoje v Evropě, vidí co se děje v Maďarsku, Rakousku, v Holandsku, Dánsku, ve Francii a tak dále, předpokládá pravděpodobně právem, že strana, které je bude postavena na silně národoveckých argumentech, které bude postavena proti EU, ze které pochází všechno zlo, a tak dále a tak dále. Bude zde mít úspěch. A tudíž tedy shromažďuje všechny ty různé skupiny kolem sebe a samozřejmě musí vystrnadit řekněme jakoukoliv stranu nebo jakéhokoliv politika, který by eventuálně ve středu nebo právo by mohl být ohrožení pro jeho budoucí plán. To je pro mě naprosto pochopitelné.

Václav MORAVEC

Tudíž je to boj proti TOP 09. Nesouvisí to s tím, že prezident zároveň bude chtít a tím vám ukazuje silná ramena v zahraniční politice, protože on jmenuje na návrh vlády velvyslance ČR, že zkrátka bude chtít své lidi lidově řečeno, upíchnout a tudíž teď vás pokořuje?

Karel SCHWARZENBERG

Podívejte se, to není nic nového. To se dělo během celé doby co jsem byl ministr zahraničí, ale také jiný ministr zahraničí. Samozřejmě pan prezident má svůj vliv a poněvadž má velmi silně vyvinutý smysl pro moc vykonávání, tak vždycky na tom trval. Lidi, které on preferoval, umístit. Tudíž dojde už potom takovým handrkováním o ty různé posty, což už není prospěšné pro zahraniční službu, ale prosím, je to součást politiky.

Václav MORAVEC

To znamená, že když podle těch našich informací například Jindřich Forejt by se mohl stát novým velvyslancem ve Vatikánu, slyšel jste od prezidenta tento návrh, že jeho nejbližší až v dohledné době Václavu Klausovi skončí mandát, že by například šéf jeho protokolu měl být velvyslancem Vatikánu?

Karel SCHWARZENBERG

Já tady nebudu referovat o těch jednotlivých rozhovorech a přáních pana prezidenta, o tomto přání jsem také z různých zdrojů přišel. Uvidíme. Podle mého názoru Vatikán je místo, kde všude v Evropě obyčejně jsou jmenování seniorní diplomaté s velikou zkušeností a nikoliv člověk, který nikde na žádném diplomatickém postu nebyl. Velvyslanec Vatikánu není čistě protokolární místo, nýbrž je-li člověk schopný, tak se tam dozví mnohem víc, než v hlavním městě, tudíž to záleží na tom velvyslanci, jak tam pracuje.

Václav MORAVEC

Tudíž by, řekněme, přes Schwarzenbergovu mrtvolu byste dával návrh na jmenování Jindřicha Forejta velvyslancem ve Vatikánu?

Karel SCHWARZENBERG

Doufám, že už není připravena v Jelením příkopě popravčí četa.

ČT 24, 4. 9. 2011, Pořad: Otázky Václava Moravce II.

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme