Postavení blobu musí být vládní rozhodnutí

Rozhovor s ministrem kultury Jiřím Besserem

22. 7. 2010

* * Téma výstavby nové budovy Národní knihovny v Praze podle návrhu architekta Jana Kaplického opět ožívá. Co si o tom myslíte?

V současné chvíli celou otázku, která v posledních dnech víří hladinu veřejného mínění v otázce obnovení diskuse o blobu, pokládám jednoznačně za věc hlavního města Prahy a za určitý předvolební boj do komunálních voleb. Blob se mi jako moderní budova líbí, to jsem říkal několikrát, ale to je tak zatím všechno, v jaké dimenzi jsem nad tím uvažoval. Platí usnesení vlády z 18. ledna letošního roku, které říká, že celá výstavba Národní knihovny v podobě blobu se zastavuje a finanční prostředky se přesunují na revitalizaci Klementina a na dostavbu depozitáře v Hostivaři. A tyto dvě úpravy umožní, aby Národní knihovna měla do roku 2025 dostatečný prostor.

* * Jedním z klíčových problémů bylo a je případné umístění blobu na Letné.

To je druhá věc. Aby se mohlo začít stavět, musí být připraveny pozemky. Fišerova vláda tu stavbu zrušila právě proto, že nebyly vyřízeny všechny pozemky na Letné. Je nutné spolupracovat s ústavem architekta hlavního města Prahy a ten se zřejmě bude, dle mého názoru, chovat jinak dnes a jinak po komunálních volbách. Musí se tedy najít čistý pozemek, na němž by se dalo stavět.

* * Nezbytné bude sehnat dostatečný objem financí – mluví se o více než dvou miliardách.

Ministr financí Miroslav Kalousek deklaroval, že není možné, aby v následujících dvou letech byla uvolněna částka, která by stačila na výstavbu a vybavení knihovny v podobě blobu. To znamená, že je to otázka dalších let. Kolik bude nakonec výstavba stát, ukáže až případné výběrové řízení a odvíjet se bude od konkrétního místa. Druhá věc jsou nejasná čísla uváděná v souvislosti s demolicí budovy bývalého Paláce kultury, což je krajní varianta. Myslím si, že by se v Praze mohla najít i jiná místa.

* * Máte konkrétní představu?

Je potřeba domluvit se s architektem hlavního města Prahy. Místo na Letné, kde se mělo stavět, není dosud vypořádáno, čili až bude nějaké místo k dispozici, měl by to být úkol hlavního města Prahy, aby řeklo, tohle místo je čisté, tady se může stavět. Kaplického stavba je sama o sobě solitér, který nepotřebuje být někde zakomponovaný, ale měl by stát někde, kde nebude rušit, kde nebude třeba bránit výhledu v určitém pohledu na chrám svatého Víta. Místo, které bylo vybráno v části Letné, nepokládám za vhodné.

* * Pokud by se tedy našlo jiné místo, jste nakloněn realizaci knihovny v této podobě?

Pokud budu jako ministr pověřen tím, aby se blob postavil, a bude to přání vlády, budu dělat všechno pro to, aby blob jako národní knihovna stál. Musí to být ale vládní rozhodnutí, ne rozhodnutí ministra kultury.

Právo, 22. 7. 2010, Rubrika: Zpravodajství, Strana: 5

Štítky
Osobnosti: Jiří Besser
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme