Plíšek: V Babišových médiích funguje autocenzura

9. 9. 2016

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Martinem Plíškem)

Moderátorka

Pane Plíšku, bylo by dobré znemožnit členům vlády, aby vlastnili rozhodující podíly v soukromých firmách?

Martin Plíšek, poslanec TOP 09

Určitě je dobré upravit střet zájmů podnikajících členů vlády a omezit riziko pro značnou kumulaci politické, ekonomické a mediální moci v jedněch rukách. O tom, jak bude vypadat konkrétní provedení, samozřejmě rozhodne Poslanecká sněmovna. Stejně jako v jiných zemích - nejenom evropských –  je ale potřeba udělat tento krok pro potlačení střetu zájmů u podnikajících členů vlády.

Moderátorka

Je tady vážné riziko, že by lidé, kteří se živí podnikáním, vlastní firmy, nemohli vstupovat do politiky a byli diskriminováni?

Martin Plíšek, poslanec TOP 09

Toto musím zásadně odmítnout. Ústava v článku 70 jasně říká, že zákon může stanovit činnosti, jejichž povaha odporuje výkonu funkce člena vlády. To jsou právě činnosti, které souvisí s podnikáním členů vlády. Řeknu konkrétní příklad: současný zákon už dlouhou dobu znemožňuje členům vlády, aby byli malí podnikatelé, živnostníci, osoby samostatně výdělečně činné. Zároveň ale umožňuje, aby byli ovládajícími osobami ve velkých obchodních korporacích. Ovládající osobou je ta osoba, která v obchodní korporaci vykonává rozhodující podíl, má rozhodující význam pro udělování pokynů managementu. Například takových pokynů, které se týkají veřejných zakázek, jichž se má ta firma zúčastnit. Nebo pokynů, které se týkají toho, o jakou dotaci má požádat. Mimochodem, úpravy, které jsou navrženy, platí v celé řadě evropských států. Platí například v Polsku, Chorvatsku, nebo v Itálii. Tam po účinkování premiéra Berlusconiho schválili přísnější pravidla pro střet zájmů u ministrů. Ve Spojených státech je například nepsané pravidlo, že politik ve veřejné funkci po dobu výkonu funkce převede svůj majetek do trustového fondu a ustanoví správce, aby se po dobu výkonu své funkce o tuto firmu staral. Je to věc politické kultury, která nám v tomto směru chybí.

Ivan Pilný, poslanec ANO

Tenhle zákon je o střetu zájmů, který když existuje, tak není ani malý, ani velký. To znamená, že není velký u ministrů a malý třeba u hejtmanů nebo primátorů. To je pořád stejný problém. Střet zájmů je pořád vážný problém a musí být deklarován. Ten člověk, který ho má, se k němu musí postavit. Toto zákon řešil do doby, než přišly pozměňovací návrhy, které lidem, kteří mají zkušenosti a kteří mají na to, aby vstoupili do veřejného života, znemožňují, aby tu politiku změnili.  Současná garnitura tady se cítí ohrožena těmito lidmi.

Martin Plíšek, poslanec TOP 09

Žasnu. Hnutí ANO tady vypráví, jak by tam měli být zahrnuti další veřejní funkcionáři, starostové, hejtmani a tak dále. Žádný takový návrh ale kolegové nepředložili. Panu kolegovi Pilnému údajně vadí, že člen vlády nemůže být živnostník. Žádný takový pozměňovací návrh ve hře není. Já na to mám v tomto směru politickou odpověď: Hnutí ANO se s ohledem na svého předsedu orientuje spíše na velké korporace, podporuje korporativismus a nezajímají ho malí podnikatelé a živnostníci.

Moderátorka

Opravdu celý zákon, novela o střetu zájmů a pozměňovací návrhy, jsou namířeny proti jediné osobě, proti Andreji Babišovi?

Martin Plíšek, poslanec TOP 09

To určitě ne. Zákon obsahuje celou řadu věcí. Obsahuje také to, co předložila TOP 09 jako svou poslaneckou iniciativu - aby byl politik povinen přiznat svůj majetek už při nástupu do funkce. Já jsem předložil pozměňovací návrhy, které byly podpořeny a schváleny ústavně-právním výborem a které se netýkají ovládající osoby. Mně prošly návrhy, které se týkají toho, aby se firmy, ve kterých aspoň čtvrtinu vlastní člen vlády, nemohly ucházet o veřejné zakázky, nemohly pobírat nenárokové dotace a investiční pobídky. Mimochodem, podobná úprava ohledně veřejných zakázek platí například v Rakousku. V debatě o zásahu do vlastnictví si tedy myslím, že tam ten zásah není. Jsou na to právní analýzy takových autorit jako je profesor Gerloch a docent Kysela. Nechť se tedy hnutí ANO obrátí na Ústavní soud, to je legitimní právo. Zajímalo by mě ale, jestli si pan poslanec Pilný myslí, že je v pořádku, že firmy členů vlády mají právo se ucházet o veřejné zakázky a pobírat státní dotace. Když ministr rozhoduje o miliardových výdajích ze státního rozpočtu, a současně jsou jeho firmy příjemci veřejných peněz. Jestli je to podle něj skutečně v pořádku.

Moderátorka

Má Andrej Babiš pravdu, když říká, že má podporu lidí a že za to mohou v uvozovkách tradiční strany?  Že on se jenom snaží razit nový styl v politice?

Martin Plíšek, poslanec za TOP 09

TOP 09 se vymezuje proti oligarchům a proti koncentraci moci v jedněch rukou. Myslím, že ani voliči Andreje Babiše nemají informace o tom, kolika veřejných zakázek v rozsahu desítek miliard se jeho firmy účastní, nebo jak se násobně zvýšil loňský zisk jeho holdingu oproti jiným firmám.

Moderátorka

 Máte konkrétní čísla?

Martin Plíšek, poslanec za TOP 09

Bylo to zveřejněno, odkazuji na veřejné zdroje. Souvisí to s tím, že působí ve veřejné funkci. To znamená sanování veřejných rozpočtů ve prospěch vlastních firem. A to jsme se ještě nedotkli otázky vlastnictví médií. To znamená zužování prostoru ve svobodném šíření informací a určitá autocenzura, která funguje v médiích, které vlastní člen vlády. Myslím si, že to je velmi varovné. Nevím, jestli chce pan kolega Pilný toto všechno hájit.

Moderátorka

Konsolidovaný zisk koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše vzrostl o 40 procent na 8,5 miliardy korun zhruba z šesti miliard v roce 2014. Tolik pro dokreslení.

Martin Plíšek, poslanec za TOP 09

Já vám řeknu ještě jednu čtyřicítku. Andrej Babiš před vstupem do politiky říkal, že se jeho firmy nebudou účastnit veřejných zakázek. Jeden můj kolega ve výboru ale spočítal, že se jeho firmy účastní zakázek, které mají celkovou hodnotu 40 miliard korun.

Moderátorka

Z úst pana poslance Plíška zaznělo, že je tam i návrh, aby členové vlády nemohli vlastnit média. Co říkáte na tento návrh?

Ivan Pilný, poslanec za ANO 2011

Když se podívám, jak média reagují, tak můžu říct, že nemám žádný velký problém. Pokud jej ale mám, tak je to třeba s Mladou frontou, kterou shodou okolností vlastní pan místopředseda.  Vůbec si nedovedu představit, že by do chodu nějakým způsobem zasahoval. Veřejná kontrola je taková, že by to bylo okamžitě venku, okamžitě by se to ocitlo ve Sněmovně, vznikla by mimořádná schůze. Naopak je víceméně diskriminován, protože jakýkoliv jeho pohyb, jakékoliv jeho gesto, může být vykládáno, že jsou ovlivňována média. Já jsem se s tím ale nesetkal. Média se podle mého názoru chovají tak, jako se média chovat mají. Můžeme mít různé výhrady, ale rozhodně to není proto, že by byly ovlivňovány vlastníkem. To by bylo naivní, hloupé a absurdní.  A neděje se to.

Moderátorka

Pane poslanče Plíšku, bylo by to naivní, hloupé a absurdní a nepotřebujeme tedy další regulace?

Martin Plíšek, poslanec za TOP 09

Musím se trochu smát, ale ono je to velmi vážné. Nejde o to, že Andrej Babiš telefonuje do redakce a říká redaktorům nebo vydavateli, co mají a nemají psát. Tam funguje autocenzura. Novináři samozřejmě vědí, komu ty noviny patří a určitě nebudou psát o negativních kauzách pana vicepremiéra. Uvedu zcela konkrétní příklad kauzy Čapí hnízdo. Jak dlouho trvalo, než Mladá fronta a Lidové noviny vůbec začaly informovat o této kauze? Lidové noviny si z toho dokonce dělaly legraci, že v době, kdy začala kauza Čapí hnízdo, tak zveřejnili na přední straně fotku, jak přiletěli čápi z nějaké krajiny.

Moderátorka

A tady je podle Vás nějaký zásah, který může být autocenzurní?

Martin Plíšek, poslanec za TOP 09

Když se podíváme na Mladou frontu před několika lety, jaké kauzy otevírala...Na základě „otvíráku“ v tomto deníku dokonce rezignovali ministři, svého času odstoupil premiér. Není také náhodou, že celá řada předsedů politických stran se dohodla, že v denících, které patří prvnímu místopředsedovi vlády a předsedovi hnutí ANO nepovedou předvolební debatu. A je to poměrně logické.

Moderátorka

V jaké podobě odhadujete, že projde novela zákona o střetu zájmů? Jaké je rozložení ve Sněmovně?  Projdou návrhy, které rozporuje hnutí ANO a možná se chce obrátit na Ústavní soud, o kterých jsme hovořili?

Martin Plíšek, poslanec za TOP 09

Když vezmu Ústavně právní výbor, tak ten jasnou většinou podpořil mé návrhy, které míří na to, aby firmy členů vlády nepobíraly zakázky, dotace a investiční pobídky. Návrhy kolegy Chvojky výbor také podpořil. Příští pátek bude závěrečné hlasování, ale zatím si z toho dělám závěr, že většina Poslanecké sněmovny chce nově upravit střet zájmů u podnikajících členů vlády.

Moderátorka

Pane poslanče Plíšku, nebrání se systém starých, dejme tomu tradičních zavedených stran, které jsou zvyklé určitým způsobem postupovat pouze novému elementu? Není to celé o tom?

Martin Plíšek, poslanec za TOP 09

Vůbec nerozumím, co je systém starých a nových stran. Ve hnutí ANO jsou bývalí členové ODS, bývalí členové ČSSD. První místopředseda hnutí ANO pan Faltýnek je dlouholetý sociální demokrat, Poprosím, abychom tady nepoužívali nějaké staré a nové pořádky. Nevím, kde žili předchozích pětadvacet let. Myslím, že v České republice a že působili v  polistopadovém systému. Působil v něm i pan první místopředseda vlády s kontakty na politiky. Nebudu je všechny jmenovat, ale myslím si, že z veřejných zdrojů o tom víme. 

Český rozhlas plus, 8. 9. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme