Plíšek: Politické strany si mají půjčovat transparentně

23. 3. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Martinem Plíškem)

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Začněme nastavením, podle kterého mají na státní příspěvek nárok pouze strany, které ve volbách do sněmovny získají 3 procenta hlasů. Je nebo to není diskriminace menších subjektů? Není velká disproporce mezi stranami, které vstoupí do sněmovny a které ne?

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/

Z mého pohledu to diskriminace není. Máme pěti procentní klauzuli pro vstup politické strany do poslanecké sněmovny. Tříprocentní hranice pro financování ze státního příspěvku politickým stranám jasně ukazuje, že i strany, které nedosáhnou pěti procent, mají nárok na státní příspěvek. Pokládám za zcela nepřijatelné, aby politická strana, která ve volbách získá 1,5 procenta hlasů dostávala od daňových poplatníků příspěvek na svoji činnost. Politická strana, která by mohla mít pět členů a získala by 1,5 procenta by dostávala státní peníze a daňový poplatníci by tak platili pět politiků této politické strany. To pokládám za zcela nepřijatelné. Tříprocentní hranice je optimální. Ostatně to řekl v minulosti i Ústavní soud.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Jistě ale uznáte, že ten skok je dramatický. Strana, která získá 3 procenta a šest milionů korun ročně a  strana, která jen 2,99 procent, nedostane nic. Opravdu je hranice nastavená správně? Není důvod jí, byť třeba o procento, snížit?

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/

V tomto předvolebním období není prostor na licitaci. Nedávno jsme volební zákony řešili v Poslanecké sněmovně. Měli jsme tam i my některé výhrady. Pokládám ale tříprocentní hranici za správnou i z důvodů, které jsem před chvílí řekl.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Dalším bodem stížnosti je omezení, které se týká umožnění půjčovat si pouze od bankovních ústavů s licencí České národní banky. Politické strany si nemohou půjčovat od svých členů. Má to omezení opodstatnění, anebo v tomto bodě uznáte, že diskriminuje malé strany. Ty, jak říká Stanislav Polčák, nemají nárok na ručení nebo zajištění, tedy nezískají od banky nic?

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/

Byl jsem to já, kdo předložil pozměňovací návrh Poslanecké sněmovně, aby úvěry a půjčky politickým stranám mohly poskytovat pouze věrohodné subjekty, tedy banky a jiné subjekty licencovány Českou národní bankou. Z mého pohledu jde o opatření k transparentnímu financování politických stran tak, aby nemohly být financovány neprůhlednými subjekty, lidmi, nebo firmami, které potom sledují své komerční cíle. Pokud jde o členy politických stran, dnes mají několik možností, jak mohou svoji politickou stranu financovat. A to členskými příspěvky, mimořádnými členskými příspěvky nebo dary. Tento názor hnutí STAN považuji za zcela lichý. Jen doplňuji, že kolegové poslanci, kteří jsou členy hnutí STAN, podpořili v Poslanecké sněmovně můj pozměňovací návrh.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Další stížnost vyplynula z námluv Starostů a nezávislých s KDU-ČSL. Limit na finanční dary 3 miliony korun pro stranu od jednoho dárce se podle výkladu Starostů týká také spolupracujících stran. Je to situace, kdyby Starostové chtěli spolupracovat s KDU–ČSL, ovšem zvolili by, nikoliv variantu koalice, ale přímé kandidatury na kandidátce KDU-ČSL. Což je stejná situace, jako byla s TOP 09. Jak jste to řešili?

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/

I této argumentaci, proč by se finanční situace mezi dvěma stranami, které se rozhodly uzavřít koalici, měla řešit ústavní stížností, nerozumím. Vůbec nepokládám připomínky, které pan europoslanec za STAN Polčák zmiňoval, jako protiústavní. Limit byl nastaven a politické strany se přece do 3 milionového limitu musí vejít. Možností financování je víc. Je tam i 90 milionový limit na volební kampaň. Samozřejmě i volební koalice s těmito limity musí počítat. Zákon nerozlišuje, jestli jde o konkrétní volební stranu a volební koalici. Jestli má ústavní stížnost řešit finanční těžkosti mezi KDU-ČSL a hnutím STAN, tak to pokládám za zvláštní a v tomto směru tomu nerozumím.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Zajímalo mě v zásadě to, zda TOP 09 touto formou od Starostů dostávala maximálně 3 miliony.

Martin PLÍŠEK, poslanec /TOP 09/

Rozhodně jsme žádné dary od Starostů ve výši 3 milionů nedostávali. Maximálně se dělily příspěvky za jednotlivé mandáty, které patřily té či oné politické straně v poslanecké sněmovně i senátu. Nevidím mezi tím žádnou paralelu a souvislost. K finančnímu vypořádání mezi námi již došlo.

Zdroj: ČT24, 23. 3. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme