Platby kartami setrvale rostou. A EET s tím nemá nic společného, tvrdí vládní poslanec Jakob

Část podnikatelů prosazuje, aby restaurace a hospody musely ze zákona přijímat platby kartou. Potřebujeme skutečně takové nařízení? Jan Jakob nesouhlasí a poukazuje na daty potvrzený setrvalý růst objemu elektronických plateb napříč ekonomikou.

18. 7. 2023

Jan Jakob z TOP 09 nevidí potřebu zakotvit platby kartami v zákoně. „Počet plateb kartami i objem plateb debetními kartami roste, není důvod tedy zavádět další povinnost.“

Pocity získané procházkami po Praze nevypovídají nic o skutečném stavu, říká poslanec na kritiku poslankyně Balaštíkové. „Vycházím z čísel a ta hovoří rozhodně jinak. Podíl bezhotovostních plateb dramaticky roste, jak dokládá třeba MasterCard. Také podle Dotykačky počty bezhotovostních plateb vzrostly proti loňsku.“

„Tato čísla nebudu rozporovat. Ale jak mi pan Jakob vysvětlí, že před restaurací visí jídelní lístek s nápisem cash only? Není to můj pocit, ale je to vizuální dojem, že se platí pouze v hotovosti,“ odvolává se na vlastní zkušenost Balaštíková.

Jakákoliv vazba EET na bezhotovostní platby a speciálně platby kartami prý neexistuje. „EET řešilo právě transakce hotovostní, navíc tato služba byla vypnuta už před téměř třemi lety,“ dodává poslanec.

Banky vs. malí podnikatelé

„Já diskuzi na toto téma vítám, protože já sám platím kartou nebo mobilem všude, kde to jde. Ale nebagatelizoval bych názory těch obchodníků, kteří tvrdí, že se jim to stále ještě nevyplatí. Třeba tato diskuze zatlačí na banky, aby menším prodejcům daly výhodnější podmínky,“ navrhuje Jakob.

Poslankyně je nadále přesvědčena, že k nárůstu hotovostních plateb došlo. „Můžeme se o tom bavit na konci roku, kdy zjistíme, jak to je. Já jen říkám to, co vidím na cedulích nebo co mi píší zákazníci a není to jen v Praze. EET opravdu zastavovalo šedou ekonomiku, mohlo přinést peníze, ale holt jste to viděli jinak.“

„EET nikdy neprokázalo jakýkoliv výnos navíc, to potvrdil i Národní kontrolní úřad, podle kterého po zavedení odpovídalo inkaso daní vývoji HDP. Poslankyně ANO mluví o pocitech, já tady mám řadu veřejných statistik a plateb kartami a bezhotovostních plateb přibývá, včetně gastroprovozu. Ale nemyslím si, že je musíme lidem a obchodníkům přikazovat,“ shrnuje Jan Jakob (TOP 09).

Celé Pro a proti Lukáše Matošky poslouchejte v audiozáznamu.

zdroj: plus.rozhlas.cz, 17.7.2023