Pekarová: Obrannou smlouvu s USA schválíme příští týden na mimořádné schůzi

13. 7. 2023

Obrannou smlouvu, kterou Česko uzavřelo se Spojenými státy, by měla Sněmovna ratifikovat příští týden na mimořádné schůzi. Seznam Zprávám to řekla šéfka dolní komory Markéta Pekarová Adamová.

„Na základě dohody v rámci koalice i s opozicí jsem svolala mimořádnou schůzi s jediným bodem: ratifikace dohody mezi ČR a USA o spolupráci v oblasti obrany,“ nastínila Pekarová. „Takzvaná DCA by tak mohla být Sněmovnou finálně schválena ve středu 19. července,“ dodala.

Dokument za českou stranu podepsala koncem května přímo ve Washingtonu ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Posléze - jako u kterékoliv jiné mezinárodní smlouvy - zamířil do Parlamentu.

Ve Sněmovně prošla smlouva prvním čtením koncem června, a to navzdory nesouhlasu opozičního hnutí SPD, které navrhovalo její zamítnutí.

V debatě přitom zazněla řada emotivních výroků. Poslanci SPD se například nechali slyšet, že Česko ztrácí svou suverenitu, že úřady nebudou tušit, kdo se na území pohybuje, nebo že američtí vojáci nebudou za své činy trestně odpovědní.

Hnutí ANO naopak podle Karla Havlíčka dohodu pravděpodobně podpoří. „Naprostá většina ANO bude buď pro, nebo se zdrží - naprostou většinou myslím součet. Já podpořím,“ sdělil Seznam Zprávám.

Nyní mají dokument na stole členové zahraničního a branného výboru. Druhý jmenovaný se bude dokumentem zabývat ve čtvrtek ráno. Poté mají zákonodárci rozhodnout, zda dají souhlas k ratifikaci smlouvy v podobě prezidentova podpisu. 

Vedle toho musí smlouvu podpořit také Senát, který o tom bude jednat ve čtvrtek. Ten nemusí čekat na schválení Sněmovnou. „Mezinárodní smlouvy (jako je DCA) schvalují obě parlamentní komory separátně a nezávisle na sobě,“ vysvětlila už dříve Pekarová Adamová.

zdroj: seznamzpravy.cz, 12.7.2023

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme