Pekarová Adamová: Policie musí fungovat ve prospěch celé veřejnosti

8. 8. 2022

K incidentu na mítinku Andreje Babiše se v pořadu Události, komentáře vyjádřila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Zákroky policie by podle ní měly být urychleně vyšetřeny. „To není jeden jediný případ, ale těch věcí se v posledních málo dnech ukázalo vícero," řekla a označila jednání policie za velmi znepokojivé. „Důvěru v policii považuji za jednu z křehkých komponent, zároveň je ale klíčová pro to, aby lidé věřili, že tady policie není proto, aby ochraňovala jenom hrstku mocných nebo někoho konkrétního. Musí fungovat nestranně, profesionálně a ve prospěch celé veřejnosti," dodala.

V souvislosti s incidentem v Českém Krumlově řekla, že pokud policisté provádějí nějaký zákrok, musí se legitimovat. Je to podle ní základ. „Pokud se ale důvěra v policii otřásá už v těchto základech, tak samozřejmě i policejní prezident či ministr vnitra musí být těmi, kteří se zaručí, že se to nebude opakovat. Z události musí být vyvozeny důsledky a celý systém musí být nastaven tak, abychom takovým věcem znovu nebyli svědky" komentovala. Práci všech policistů mohou podle ní znevěrohodnit jednotlivci právě podobnými excesy. „Je důležité, aby se policie ke kritice uměla stavět čelem, policejní prezident se nemusí za každou cenu stavět za všechny policisty, protože to je právě to, co důvěru podrývá," doplnila.

Šéfka sněmovny ostře zkritizovala i to, že měl jeden z policistů kšiltovku hnutí ANO. „Toto je věc, která je nepřípustná, a totéž řekl i policejní prezident" řekla a dodala, že v případě, že by policista měl čepici jenom proto, aby splynul s davem, měl by i policejní prezident říci, že jde o běžnou taktiku. Nic takového ale na brífinku nezaznělo.

Účastníky mítinků předsedkyně vyzvala, aby se při vyjádření odporu vyhnuli vulgaritám a násilí, zároveň ale zdůraznila, že chování lidí na setkáních ovlivňuje i vystupování politika. „Já bych v kůži pana Babiše určitě nečastovala odpůrce takovými nadávkami, jako že jsou to nacisté a fašisté, neoznačila bych takto voliče svých konkurentů, kterých je mimochodem více než 2 miliony."

(celý rozhovor zde)

Zdroj: Česká televize, Události, Komentáře, 5.8.2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme