Pavelka: Pacient v českém zdravotnictví bloudí

Rozhovor s náměstkem ministra zdravotnictví Vladimírem Pavelkou

29. 8. 2011

Zabývá se vedení ministerstva nadužíváním zdravotní péče?

O tomto stavu víme. Proto máme představu, že zdravotní péče by měla být částečně regulována. Chceme zavést nové prvky tak, aby pacient nechodil od čerta k ďáblu. Protože nejde jen o jeho zvůli, ale i o to, že pacient v českém zdravotnictví bloudí.

Jak konkrétně mu chcete pomoci?

Praktický lékař by měl být zasvěceným průvodcem pacienta celým zdravotnickým systémem. Usilujeme o posílení jeho pravomocí, ale i odpovědnosti. Měnící se úhradový systém by měl lékaře více motivovat, aby pacienti nebyli nuceni bloudit.

Považujete aktuální stav, který naposledy ve své zprávě z minulého týdne potvrdila i Evropská komise, za obtíž?

Jistě. Protože pro ty skutečně nemocné zbývají v ambulancích jen omezené kapacity. Prostě jsme zvyklí chodit k lékaři.

Kde se to v české společnosti vzalo?

Má to hluboké kořeny v socialistické minulosti. Zdravotní péče byla bezplatná, zaručená pro každého. Člověk musel se vším k doktorovi, jeho potvrzení bylo třeba na kdeco – například na neschopenku, omluvenku pro nemocné dítě nebo manželku. Navíc volně prodejné léky prakticky neexistovaly, šlo jen o jejich napodobeniny na úrovni pomocných léčiv. To všechno lidi nutilo, aby chodili k lékaři, a už to tak zůstalo.

Pro řadu potvrzení se však do ordinace musí i dnes. Tady změnu nechystáte?

Ona už nastala dříve. Svízel je ale v tom, že pacient není správně nasměrován a musí ordinaci navštěvovat opakovaně. Ne proto, aby lékař vydělával, ale protože systém funguje špatně.

Pomůže elektronizace péče?

Určitě na to bude mít vliv. Upřímně řečeno, všude se o tom víc mluví, než se pro ni dělá. Smysl bude mít medicína na dálku, lékaře sice nenahradí, ale pacientovi pomůže zorientovat se, kam by se měl obrátit. Ke zlepšení situace přispěje i elektronické předepisování léků.

A co říkáte na módní názor, že za komplikace může hlavně to, že průměrný Čech je hypochondr?

Úvahy na toto téma nejsou nic nového. Nemyslím si ale, že bychom byli větší hypochondři než Němci nebo Poláci. Rádi se necháváme o své zdraví někoho starat. Sami si ale Češi nepomohou, to si raději zapálí cigárko a dají pivo.

Ondřej Stratilík

Lidové noviny, 29. 8. 2011, Rubrika: Domov, str. 3

Štítky
Osobnosti: Vladimír Pavelka
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme