Pavelka: Hospodaření fakultních nemocnic se zlepšuje

Rozhovor s 1. náměstkem ministra zdravotnictví Vladimírem Pavelkou

4. 5. 2011

Z oblasti zdravotnictví jsme zvyklí v poslední době slýchat spíše nářky na nedostatek peněz, ministerstvo zdravotnictví dnes ale přišlo s trochu lepší zprávou, hospodaření fakultních nemocnic se prý v posledních letech zlepšuje. Před vysíláním jsem mluvil s 1. náměstek ministra zdravotnictví Vladimírem Pavelkou, kterého jsem požádal o shrnutí základních výsledků ministerské kontroly. Všechny nemocnice dosáhly buď vyrovnaného hospodaření, nebo kladného hospodářského výsledku za ten rok 2010, nicméně jsou tam ještě další parametry jako je likvidita a zadluženost, což jsou parametry, které vypovídaly o schopnosti nemocnic, platit své pohledávky a naopak o jejich závazcích. Tak i tyto parametry se plynule v posledních letech zlepšují.

 

Pokud se nepletu, tak jste také došli k závěru, že Praze budou stačit tři fakultní nemocnice, ne pět jako dosud, a o tento status by měl přijít nemocnice na Bulovce a Thomayerova. Ano, ale ono to je spíše symbolické, než že by se to zobrazilo na té zdravotní péči, která tam bude poskytována. Samozřejmě musíme v budoucnu nějakým způsobem tu zdravotní péči v České republice obecně a pochopitelně v Praze přednostně přimět k daleko větší efektivnosti, protože ten zřejmý fakt, že máme téměř dvakrát tolik lůžek, dnes má vyspělý svět na 100 tisíc obyvatel, tak ten fakt má nějakou hodnotu a každá neefektivita v tom zdravotnictví samozřejmě znamená nepříliš dobře vynaložené peníze ze zdravotního pojištění.

 

Nicméně, promiňte, že vám skáču do řeči, ale pokud to správně chápu, tak jak nemocnice na Bulovce, tak Thomayerova by měly pokračovat i dále, by měly sloužit pacientům, v čem bude ten rozdíl, pokud mluvíte o efektivitě vynaložených prostředků, když ty nemocnice nebudou fakultní. No, řekl jsem, že to má spíše symbolický význam, my předpokládáme převod nemocnic typu fakultní nemocnice na typ univerzitní nemocnice, kde hodláme lépe kodifikovat to postavení a ten vliv té lékařské fakulty, té výuky. A samozřejmě jedná se o to, že budou ty nemocnice se moci nazývat univerzitními nemocnicemi, pouze pokud budou provádět výuku v medicínských oborech, to samozřejmě pro Bulovku i pro Thomayerovu nemocnici platí, ovšem nebudou to ony klíčové subjekty, kde by ta výuka měla být přednostně prováděna.

 

Pacienti by tyto změny, konec fakultních nemocnic neměli vůbec pocítit. Pacienti by ten vliv neměli pocítit negativně, tím předpokládáme, že v budoucnu určitě dojde k další koncentraci té vysoce specializované péče do nějakých center a že se budou i pražské nemocnice více specializovat na to, co umějí nejlépe, znamená to, dejme tomu, když v Thomayerově nemocnici je špičkové plicní oddělení, takže se bude specializovat spíše na plicní nemoci a zrovna tak, že, dejme tomu, Vinohradská nemocnice se bude specializovat více na traumatologii, tak jako je nemocnice v Motole specializována dneska už na dětskou traumatologii, takže ty trendy v té specializaci budou dále probíhat.

 

Bude ten konec statusu fakultní nemocnice znamenat zásadní změnu financování těchto zdravotnických ústavů? Tak zdravotnická zařízení budou dále financována ze zdravotního pojištění, ministerstvo jejich činnost nějak v provozu nedotuje a nedotovalo.

 

Prosím už jen krátce, bude mít váš plán na redukci fakultních nemocnic pokračování i na celostátní úrovni? Ano, jednáme o snižování počtu lůžek i v těch ostatních nemocnicích, které zřizuje ministerstvo zdravotnictví, jedná se velmi vážně v Jihomoravském kraji v kontextu s krajskými nemocnicemi.

 

A snižování počtu lůžek rovná se snižování počtu fakultních nemocnic? Ne, to jsou dvě oddělené věci. Jedna věc je racionalizace lůžkového fondu. A jedna věc je snižování počtu fakultních nemocnic, ale nemá to přímou souvislost.

 

Říká první náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Pavelka.

Jan Bumba

Český Rozhlas 1 - Radiožurnál, 4. 5. 2011

Štítky
Osobnosti: Vladimír Pavelka
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme