Parkanová: O korupci nevím

Rozhovor s Vlastou Parkanovou

26. 2. 2010
Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová včera na tiskové konferenci TOP 09 poprvé veřejně vysvětlovala podezřelé okolnosti nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu.
„Nikdy jsem neměla poznatky o tom, že by byl nákup kolových obrněných transportérů zkorumpovaný, a to jak u původního kontraktu, tak ani u kontraktu nového,"
prohlásila Parkanová.
Oproti svým vyjádřením z minulého týdne už byla mnohem diplomatičtější. Svá předchozí slova o tlaku expremiéra Topolánka na uzavření smlouvy s rakouskou zbrojovkou Steyr sice nepopřela, ale nechtěla se k nim vracet.
* Proč jste jednáním s představiteli Steyru pověřila svého náměstka Martina Bartáka?

Šlo o dohodu s premiérem Topolánkem. Jedním z důvodů bylo to, že jednání měla mezinárodní rozměr. Já jsem premiérovy důvody akceptovala též pro jeho výhrady k náměstkovi, který měl původně kontrakt na starosti.

* Kolik jste měli času na to, abyste mohli posoudit smlouvu, kterou dojednal pan Barták?

Nepamatuji si přesně, ale odehrálo se to ve velmi hektické době. Byl to únor a březen loňského roku, kdy se připravovalo setkání ministrů obrany Evropské unie. První informace o tom, že jednání dospěla k bodu, kdy je možné nechat proběhnout nutné kroky, aby mohla být smlouva předložena vládě, přišly zhruba ve třetí dekádě února. Faktem je, že na některá jednání bylo o něco méně času.

* Slyšela jste o tom, že by se v jednání se Steyrem angažoval lobbista Marek Dalík?

Neslyšela.

* Je pravda, že jste Bartákovi přikázala, aby veškerá obchodní jednání vedl v budově ministerstva?

Na žádný takový adresný příkaz si nevzpomínám, ale obecně to platilo.

* A dařilo se to dodržovat?

Nemůžu vodit za ruku každého z náměstků.

* Měla jste nějaké signály, že by náměstci jednali i někde jinde, mimo tyto prostory?

Já jsem je vyzývala k opaku.

* Deník Washington Times vydal článek, ve kterém se píše, že FBI dostala z americké ambasády zprávy o této zakázce. Slyšela jste o tom?

Ne, nikdy. Kdybych měla takové informace, nikdy by se smlouva nedostala na vládu. Věřím, že se článek dostane k policejnímu prezidentovi a já jej vyzývám, aby se vyšetřovalo.

zuj, syr
Mladá fronta DNES, 26. 2. 2010, rubrika: Z domova, strana: 4
Štítky
Osobnosti: Vlasta Parkanová
Témata: Armáda a obrana
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme