Paralympionici jsou bez dotací. Výbor má na krku kontrolu NKÚ

6. 2. 2012

Dvacátého dubna se uzavírají nominace na paralympiádu v Londýně. A českým postiženým sportovcům stále hrozí, že na ni nepojedou, protože Český paralympijský výbor má stále pozastaveno členství v Mezinárodním paralympijském výboru.

Trpělivost došla už i ministrovi školství Josefu Dobešovi (VV) a pozastavil veškeré financování paralympijských sportů. „Situace je více než vážná, skutečně hrozí, že naši sportovci neodjedou,“ říká poslankyně Lenka Kohoutová (ODS).

Peníze do výboru, který je rozděluje sportovcům, potečou, až bude plnohodnotným členem mezinárodních struktur.

Účetnictví Českého paralympijského výboru navíc momentálně zkoumají kontroloři Národního kontrolního úřadu. Podle poslance Jaroslava Ečka (TOP 09) je však bude zajímat jen „státní“ část peněz, tedy dotace z ministerstva školství.

„Přitom by se měl udělat hloubkový audit celého financování, i peněz od sponzorů,“míní Eček. Také někteří další poslanci ze školského výboru volají po hloubkové kontrole. Ve čtvrtek se celý problém bude řešit na petičním výboru Poslanecké sněmovny.

Mezinárodnímu výboru vadí několik zásadních věcí. Část z nich už čeští bafuňáři vyřešili, ale ne všechny. Například neudělali nové stanovy. Mezinárodní výbor vytýkal i nedemokratické metody a průšvihy ve financování jednotlivých svazů. „Zastavení dotace byla velká sprcha. Ale věřím, že to povede k nápravě,“ říká Jaroslav Eček.

Kvůli pozastavení českého členství, které je podle odborníků ostudné, už rezignoval na funkci výkonný předseda Českého paralympijského výboru František Janouch. Mluvčí výboru Pavel Lukeš opakuje, že výbor podnikl vše pro návrat k plnohodnotnému členství.

(tes)

Mladá fronta DNES, 6. 2. 2012, Rubrika: Z domova, str. 3

Štítky
Osobnosti: Jaroslav Eček
Témata: Sport
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme