„Ničím se neliší od Orbána a Fica.“ Pekarová zkritizovala Babiše za útoky na názorové oponenty

14. 3. 2024

Rétorika předsedy hnutí ANO a expremiéra Andreje Babiše se ničím neliší od předsedy maďarské vlády Viktora Orbána a slovenského premiéra Roberta Fica. Na sociální síti X to ve čtvrtek napsala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Rétorika Andreje Babiše se ničím neliší od Viktora Orbána a Roberta Fica,“ napsala Pekarová Adamová na sociální síti. „Jeho útoky na adresu náčelníka Generálního štábu Armády ČR Karla Řehky a častovaní názorových oponentů válečnými štváči jsou za hranou standardního politického souboje a ohrožují bezpečnost země,“ dodala.

Andrej Babiš dlouhodobě mluví o tom, že vláda Petra Fialy (ODS) není aktivní v jednání o míru na Ukrajině. „Pan prezident Pavel a premiér Fiala jsou strašně aktivní ve shánění munice pro Ukrajinu. Škoda, že nejsou aktivní v tom, co říká sám pan prezident Zelenskyj. Konference. Mírová konference,“ prohlásil Babiš v jednom z videí na sociální síti Facebook.

„My nechceme válku. Nikdo nechce válku. Normální člověk nechce válku,“ dodal Babiš s tím, ať vláda udělá „všechno pro to, aby ta válka skončila“.

Stejně Babiš kritizuje i náčelníka generálního štábu Karla Řehku, který pravidelně upozorňuje na možnost konfliktu s Ruskou federací. Například vloni na velitelském shromáždění armády Řehka popisoval, jak se ozbrojené složky připravují na případný konflikt, na který upozorňují západní politici i tajné služby.

„Budeme dál pracovat na odstrašení a obraně. Připravujeme se na nejhorší scénář, na válku vysoké intenzity a velkého rozsahu s technologicky vyspělým protivníkem vybaveným jadernými zbraněmi,“ prohlásil Řehka.

Předsedkyně sněmovny Pekarová Adamová ale nebyla jedinou vládní političkou, která Babiše za jeho slova o míru kritizuje. „Teď najíždí na nějakou pacifistickou notu, nevím, kdo mu ty mírové příspěvky píše, ale mně přijde, že začíná být bezpečnostním ohrožením této země,“ řekl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme