Neplacení alimentů má být trestné už po dvou měsících

30. 3. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Moderátorka

TOP 09 se zálohovým výživným nesouhlasí. Proč? Můžete to nějak stručně shrnout?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Domníváme se, že bychom neměli zavádět novou sociální dávku, kde budou poctiví rodiče platit za ty nezodpovědné, kteří svojí vyživovací povinnost vůči vlastním dětem neplní a přenáší povinnost na společnost. Je to další sociální dávka, která bude navíc velmi složitě vymahatelná. Jak je vidět, tak  tuto dávku většinou schopná vymoci ani samotná poškozená samoživitelka či poškozený samoživitel. Pokud nezměníme vymahatelnost alimentů, tak ani stát v této rovině nebude nijak výrazně úspěšnější.

Moderátorka

Na stav, který je teď, doplácejí hlavně děti. Jak byste vyřešili problém rodin, které jsou na tom tak, že si nemohou dětem dovolit platit ani školní obědy? Proč mají děti trpět za nezodpovědného rodiče, který navíc porušuje zákon?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Co se týče této situace, tak to nebereme na lehkou váhu. Je tady ale celá řada dalších sociálních dávek, které mohou být takovéto rodině nápomocné. Ať už to jsou dávky v hmotné nouzi, kde je celá škála možností, jak takovému rodiči pomoci. Myslím si, že účinná pomoc existuje už dnes.

Moderátorka

Podle TOP 09 je potřeba zlepšit vymahatelnost výživného, ale jak? Když i stát přiznává, že se mu podaří vymoci maximálně 10 %. Jak zlepšit vymahatelnost?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Paní Kailová řekla, že TOP 09 je proti všem sociálním dávkám. To není vůbec pravda.  Uvědomujeme si, že sociální systém má být pro nejpotřebnější. Je důležité, aby záchranná síť pamatovala právě na ty, kteří se ocitnou v nepříznivě situaci. Jsme ale proti tomu, abychom zaváděli novou dávku, když už stávající dávky mohou situaci řešit. Co se týče vymahatelnosti, tak už dnes je možné snažit se o rychlejší projednávání těchto případů u soudu. Aby tam byly lhůty, které jsou opravdu kratší než pro jiné případy, aby docházelo k tlaku na neplatiče. Jako TOP 09 jsme navrhli opatření, které se týká vymahatelnosti alimentů, kdy je tento čin trestným až ve chvíli, kdy nedojde k zaplacení čtyř měsíců za sebou nebo v součtu čtyř měsíců během roku. Navrhujeme, aby to bylo stíhatelné už po dvouměsíčním neplacení. Myslím si, že stát musí být schopen vyvíjet tlak na neplatiče a hlavně zlepšit soudní stránku.

Moderátorka

Jenže úprava, co se týká zákonů, je velmi dlouhá, a navíc soudy trvají rok nebo dva. Jak rodinám pomoci?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Právě o tom mluvím, aby soudní proces netrval rok nebo dva, aby byl opravdu během pár měsíců vyřízen. Jak pomoci? Jak už jsem říkala, jsou jiné sociální dávky, které mohou rodině kompenzovat vypadlý příjem v této podobě.

Moderátorka

Jak se díváte na návrh ministerstva spravedlnosti? Včera přišlo s analýzou, která říká, že neplacení alimentů má být trestné jen v nejzávažnějších případech, pokud by příjemce dostalo do nouze či nebezpečí.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Zdá se mi, že je to vydávání se špatnou cestou. Potřebujeme vytvářet tlak na neplatiče, aby plnili své závazky vůči vlastním dětem, vůči komukoliv jinému. Rodič by měl vyvíjet co největší snahu pomoci. Rozhodně se nedomnívám, že bychom se v tomto směru měli vydávat cestou nedělat z jejich povinnosti trestný čin, ale jen přestupek. Třeba jsou možné alternativní tresty, jako je třeba zabavování řidičáků. Ukázalo se, že když bylo toto opatření zavedeno z roku na rok výrazně klesl počet neplatičů. Toto je pro určitou skupinu neplatičů strašákem. Takže můžeme jít třeba touhle cestou. Samozřejmě nepomůže mamince nebo tatínkovi, kterým není placené výživné, to, že rodič skončí ve vězení. To by mělo být až to nejzazší řešení a předtím celá řada dalších, například možnost exekucí.

Zdroj: ČRo Plus, 29. 3. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme