Müllerová: O zastavení projektu sKaret neuvažuje ani Česká spořitelna

Rozhovor s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou

22. 3. 2013

Vláda zatím nehodlá kritizovaný projekt sKaret rušit, ale pozměnit jeho pravidla. S-Kartu by lidé používali jen jako identifikační průkazku. Už by k ní ale neměli povinně účet u spořitelny, peníze by jim stát rovnou poslal na jejich stávající účet. Jak by měla výplata dávek v budoucnu vypadat, dnes bude poslancům ve sněmovně vysvětlovat ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová z TOP 09, kterou vítám v Ranním interview, dobrý den. Paní ministryně, co bude dnes hlavním tématem vaší zprávy pro poslance. Dospělo už ministerstvo k dohodě s provozovatelem sKaret, tedy Českou spořitelnou. Změnila se nějakým způsobem smlouva?

Zatím se smlouva nezměnila. My jsme teď právě v nějaké fázi legislativního procesu, to znamená, jednotlivé úřady ministerstva, úřad pro ochranu osobních údajů a další, dodali připomínky k našemu návrhu legislativních změn a právě teď jsme ve fázi, kdy končíme vypořádávání těch připomínek. Čili já vám dneska nemohu říci ještě, jak bude konkrétně ta novela zákonů, které souvisejí s sKartou vypadat a v jaké podobě půjde do vlády. To bude známo až po vypořádání těch připomínek.

Co už ale generální ředitel spořitelny Pavel Kysilka před nedávnem řekl je to, že banka na systém vydala zatím asi 300 milionů korun. Víme, že ta smlouva je na dobu 12 let a měli přes Českou spořitelnu putovat veškeré ty peníze, velký objem peněz, pokud by teď Česká spořitelna požadovala finanční kompenzace za změnu těch pravidel výplat sociálních dávek, je stát připraven ji z tohoto projektu vyplatit?

Já musím říci, že Česká spořitelna zatím v tuto chvíli v žádném případě neuvažuje o zastavení projektu a o nějakých kompenzacích, to dnes není na pořadu dne. My jsme se s panem generálním ředitelem Kysilkou sešli včera a hovořili jsme o tom jak budou vypadat případné legislativní změny a co je pro ně akceptovatelé a co nikoliv. Čili je dneska určitě nemožné předvídat i o tom jaká by byla případná výše škody, kdyby se ten celý projekt zastavil.

Takže zatím je i předčasné mluvit o nějaké hrozbě Česku arbitráží a podobně.

Ano, samozřejmě.

Myslíte si, že v situaci, kdy by už sKarty fungovaly pouze jako identifikační průkazky, jsou pro výplaty dávek ještě potřebné, jaký by měly smysl, když by je lidé k výplatám ani výběru peněz vlastně vůbec nevyužívali?

Bude je potom využívat ministerstvo práce a sociálních věcí, ve svém systému práce a sociálních věcí a ta karta slouží jako identifikátor. To znamená, jedinečné číslo, které není shodné s rodným číslem a které potom navazuje na ostatní systémy státní správy, takže to je jedna věc. Ale já se domnívám, že lidé si stále neuvědomují, že to je dneska velký humbuk, sKarta je velké zlo, ale na druhé straně peníze, které člověk dostane na sKartu tak jsou vyloučeny z exekucí, to znamená, jakýkoliv jiný účet je vlastně exekuovatelný a tento účet státních dávek de facto, ten má tu obrovskou výhodu, že na něho exekutoři nemohou. Já si myslím, že to mnoho lidí také pochopí, že to není jen to zlo, které uvádí třeba pan Krása nebo některá média, ale že to bude nakonec docela schopným moderní ať už identifikační tak i platební prostředek.

Počkáme si dnes na vaše vysvětlení v Poslanecké sněmovně. V tuto chvíli byla hostem Ranního interview Ludmila Müllerová z TOP 09, tedy ministryně práce a sociálních věcí. Děkuji vám za rozhovor, na shledanou.

Ano, příjemný den, na shledanou.

Jiří Chlum

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 22. 3. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme