Markéta Pekarová Adamová: Únosy ukrajinských dětí naplňují znaky genocidy

24. 7. 2023

Po prázdninách se v Praze uskuteční setkání tzv. Krymské platformy, v jejímž rámci jednají západní politici s cílem pomáhat Ruskem napadené Ukrajině. Budete jí předsedat a jedním z hlavních témat mají být děti nesené z Ukrajiny. Proč právě tohle téma? 

Ano, uskuteční se 24. října a společně s předsedou ukrajinského parlamentu Ruslanem Stefančukem budeme jednání hostit. Cílem akce je zejména koordinace úsilí za navrácení Krymu Ukrajině a řešení důsledků nelegální ruské okupace. Ruskem deportované a unesené děti jsou jedním z hlavních témat proto, že je to jeden z nejhrůznějších projevů této války. Nikoho by neměl nechat klidným, je potřeba tomu věnovat náležitou pozornost. Tyto jevy nejsou bohužel nové, byly zaznamenány již v roce 2014, když Rusko anektovalo Krym, ale teď se to samozřejmě děje ještě v mnohem větší míře. Do Prahy zveme nejen představitele ukrajinské politiky a předsedy parlamentů evropských zemí, ale i představitele z globálního jihu, kde nemusí být dění na Ukrajině vnímáno tak akutně. Je to možnost, jak s nimi o tom mluvit, aby dostali plastický obraz.

Koho přesně globálním jihem myslíte?

Afriku, Asii, Jižní Ameriku, státy, které v OSN poměrně často hlasují ve prospěch Ruska, jsou neutrální, nebo se nevyjadřují zcela jasně.

Kdo bude hlavní hostem akce?

Před pár dny jsme měla možnost mluvit s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, řešili jsme mimo jiné i účast jeho manželky Oleny Zelenské. Vypadá to velmi nadějně.  

Jaké mate informace o unesených dětech?

Podle těch nejnovějších, které mám z minulého týdne od ukrajinských poslanců, je jich přes jednadvacet tisíc. Jejich osudy jsou zmapované, ví se, kde by měly na okupovaných územích nebo v Rusku být. Ale celkové číslo bude mnohem větší, mluví se až o stovkách tisíc dětí – o nich se neví nic. Prezident Zelenskyj při našem rozhovoru hodně žádal o to, abychom děti podporovali i v praktické rovině. Uvažujeme o finanční sbírce ve prospěch projektů, které jim pomáhají.

Odkud by finanční prostředky pocházely?

Od různých donorů. Budou se hodit zejména sirotkům, které se podaří dostat zpátky. Ti nejvíc potřebují zázemí, podporu, psychologickou pomoc. Znám některé konkrétní osudy dětí a právě sirotci jsou nejvíce ohrožení. V Rusku často končí v okamžitých adopcích, kde jsou podrobeni rusifikaci: mají zákaz používat ukrajinštinu, jsou jim vymývány mozky.

Co je záměrem toho všeho?

Je to propracovaná strategie a zadání jde z nejvyšších míst od ruského prezidenta Putina. Jde o to zlikvidovat jednu celou generaci a tím postupně vymazávat ukrajinský národ. Celé to naplňuje znaky genocidy. Rusové zároveň vymírají, čelí demografickému poklesu, ukrajinské děti jsou pro ně také zdrojem nových obyvatel. Kremelská propaganda o tom samozřejmě lže, když tvrdí, že ty děti zachraňují před zlými ukrajinskými fašisty, že jim dávají novou šanci na lepší život na ruském území. Putin, který je v čele téhle mašinerie, není zachránce, ale zločinec.

Celý rozhovor pro týdeník Respekt si můžete přečíst zde.

Ondřej Kundra, Respekt, 24. 7. 2023

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme