Laudát: Babišův Velký bratr nemá v České republice obdoby

28. 8. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Františkem Laudátem k navrhovanému zákonu o EET)

Moderátorka

Pane Laudáte, opozice se už delší dobu netají tím,  že bude chtít téměř jakýmkoli způsobem, tedy legálním, zabránit přijetí té normy. Na co konkrétně se připravujete?

František Laudát, poslanec TOP 09

Předpokládám, že norma projde ještě druhým čtením, kde budou načteny pozměňovací návrhy. Pan ministr Babiš rozložil odbornou část ministerstva. Řadu schopných lidí po svém nástupu vyhodil a vzal tam lidi nekvalifikované nebo s výrazně menším pracovním nasazením. Tudíž ta norma je stejná. Na nízké úrovni jako všechno, co dneska přichází do sněmovny z pozice ministra financí. Pokud bychom byli trošku škodolibí, tak bychom tu normu nechali projít. To, co selhává, je i technická a ideová příprava a vlastní realizace toho projektu. Já se obávám, že ve stavu, v jakém je ministerstvo a jemu nakloněné firmy, se můžeme dočkat druhého registru vozidel. Tentokrát s mnohem fatálnějšími dopady. My o tom, že je ta příprava fakticky ve stádiu chaosu, víme už delší dobu. V kuloárech sněmovny se o tom šeptá. Nicméně my chceme občany uchránit před tímto největším bratrem, kterého tady pan Babiš chce budovat. Uděláme všechno pro to, aby norma nebyla vůbec schválena. Nechápu vládu, že nevymyslí nějaké legislativní řešení ve sněmovně, proč to odkládá na konkrétní termíny, když skutečně není jasné, kdy by ta norma ve sněmovně případně prošla.

Moderátorka

Mimochodem, náměstkyně Hornochová i o té ochraně dat včera ve vysílaní ČT24 mluvila. Mluvila o tom, že trvá na tom, že zabezpečení, které chystá ministerstvo financí, je dostatečné. Dále zmínila, že dnes také z finanční správy neutíkají data. Tak si nedovede představit, že by kvůli této normě měla utíkat dál. To jenom k tomu zabezpečení. Konkrétně mě ale zajímalo, jestli piluje TOP 09 nějakou strategii těch poslaneckých obstrukcí?

František Laudát, poslanec TOP 09

Nevím, jestli bych tomu říkal obstrukce. Jak jsem říkal, my jsme po nějaké dohodě ve sněmovně umožnili projití toho zákona v prvém čtení. Totéž se zřejmě po kritice odehraje ve druhém čtení a v tom třetím čtení budeme používat nástroje. Já nevím, jestli toto je obstrukce. Já bych tomu říkal obrana demokracie, obrana soukromí, možností a prostředí podnikatelů, ale i jejich klientů. Tento Velký bratr nemá v České republice obdoby od roku 1989. A myslím si, že lidé a podnikatelé mají právo na své soukromí a na své jistoty. Dnešní legislativa umožňuje dostatek nástrojů honit tu malou část nepoctivých.

Moderátorka

Pane místopředsedo Volný, vy jste místopředsedou rozpočtového výboru. Náměstkyně Hornochová včera říkala, že právě tu změnu, o které jsme mluvili na začátku, předloží do výboru. Pak se zakomponuje, půjde na plénum. Co čekáte, že bude na schůzi? Jak se vy připravujete na možné průtahy a obstrukce?

Jan Volný, poslanec ANO

Tak budou to určitě velice nepříjemné obstrukce. My se připravujeme na protitahy, jak tyto obstrukce změkčit. Ale co je velice alarmující, je, jak si to vysvětlují kolegové z opozice. Že přece není normální, aby dva poslanecké kluby, které nemají ani dvacet procent podpory tohoto národa, vyšlo to z voleb, uměly blokovat zákon, který chce většina parlamentu. Většina těchto občanů dala hlas těmto stranám a necelých dvacet procent si uzurpuje právo obstrukcemi komplikovat zákon, který si myslíme, že je správný a myslí si to většina. To znamená koaliční většina v parlamentu.

Moderátorka

Pane poslanče, promiňte, to by byla úplně jiná debata. Prostě není to nelegální. S tímto rozměrem parlamentního života se bude potřeba smířit. Tak mi řekněte, co když třeba zákon nebude. Jak vy se na to chystáte, jaké reálné protikroky chystáte? Vy jste naznačoval, že protitahy chcete používat.

Jan Volný, poslanec ANO

No tak jsou tam možnosti zkrácení doby přestávek klubů na porady. Jsou každý den, každý klub má dvě hodiny. My si myslíme, že je to opravdu nástroj, který už je dávno překonaný. Pokud se chce klub poradit, myslím si, že mu stačí dvacet minut. Nepotřebuje na to dvě hodiny. Jsou to další a další věci, kde se samozřejmě pokusíme ty protitahy vymyslet. No ale hlavně se musíme obrnit obrovskou dávkou trpělivosti. Prostě to tam budeme muset vysedět, protože si myslíme, že tento zákon je jeden z klíčových zákonů této koalice. Shodli jsme se na něm jednoznačně, že je potřeba jej prosadit. Zavádí to Rakousko, tak vyspělé Německo, kde jsou zvyklí platit daně. Budou to zavádět stejně jako Rakušani, takže to není špatným směrem. To, že by bylo ministerstvo financi v destrukci, je samozřejmě blábol. Je to opoziční rétorika, na to jsme zvyklí a budeme prostě trpělivě pracovat, aby to prošlo.

Moderátorka

Pane poslanče Laudáte, kam až jste ochotní zajít, jste ochotní riskovat třeba to, že se začne debatovat o parlamentní kultuře a podobně. Já mířím tam, že když vy jste byli ve vládě, taky vaše koalice měly klíčové zákony, taky je prosazovaly, vzpomeňme si třeba na sKartu a další i později problematické věci, problematické zákony.

František Laudát, poslanec TOP 09

Že jsou problematické, to říkala tehdy zejména sociálnědemokratická opozice. My jsme nikdy neútočili na svobodu lidí. A dneska vám každý odborník řekne, že sKarta byl výborný nápad.

Každý odborník to řekne?

Každý odborník to řekne.

Moderátorka

I zástupce třeba invalidních spoluobčanů?

František Laudát, poslanec TOP 09

Prosím vás, to pro mě není odborník. Pokud se týká IT, servisu, možných potenciálních služeb...Ten odborník svým členům velmi uškodil tím, že dneska se nebuduje téměř, nebo velice omezeně, infrastruktura přístupu postižených. Například k bankomatům. A tady bych argumentoval: Proč bránili tomu, co dokonce funguje i v Rusku, které je hodně zpátky za námi, a také je zcela běžné ve všech vyspělých zemích. My jsme nikdy neútočili na osobní svobody lidí, než bylo nezbytně nutné v nějakých ojedinělých případech. Třeba v boji proti terorismu. Ale to co tady produkuje tato vláda, je něco děsivého. Já bych řekl, že svobody, soukromí, a to často proti totalitním manýrům různých pseudovlád, se ubránili i jedinci. Tak proč ne 26 poslanců TOP 09?

Moderátorka

Ale shodneme se na tom, že klíčové zákony má každá koalice. Ať je pravicová, středová, nebo levicová a chce si je prosadit logicky v parlamentu.

František Laudát, poslanec TOP 09

My jsme demokratickou zemí a myslím si, že nad nějakými koaličními smlouvami a kšefty stojí přeci základní idea, na kterých naše společnost stojí. To je svoboda a demokracie. Tady je teď pokus vybudovat Velkého bratra. On to ostatně i pan chorvatský ministr financí, který přijel dělat reklamního panáka našemu ministrovi financí, přiznal: Teď už víme na podnikatele všechno.

Moderátorka

Pane poslanče Volný, prosím o poslední slovo. Chystá se tato vláda tady vybudovat velkého bratra, jak říká František Laudát, a ohrozit svobodu a demokracii?

Jan Volný, poslanec ANO

Já nerozumím tomu termínu omezování osobní svobody občanů. Poctivý podnikatel, poctivý občan nebude omezován. Toto je postaveno proti nepoctivým , kteří právě obcházejí zákon a okrádají všechny daňové poplatníky této republiky. Je spousty poctivých, pracovitých podnikatelů. Ti nepoctiví žijí na jejich úkor. Zhoršují jim podmínky k podnikání. Jestli pan Laudát a TOP 09 vidí jako omezování svobody člověka, že jim  budeme omezovat krást a obcházet zákon, pak by měli pravdu, ale to tak přece nestojí.

Moderátorka

Pánové, já vám oběma děkuju. Ten spor bude pokračovat určitě nejen v médiích, ale především na půdě Poslanecké sněmovny.

Jan Volný, ANO, místopředseda rozpočtového výboru a František Laudát, TOP 09, místopředseda hospodářského výboru.

Děkuji, na shledanou.

Děkuji. Na shledanou