Langšádlová: Zřízení společné pohraniční a pobřežní stráže je naprosto nezbytné

22. 12. 2015

Otázka zřízení či nezřízení pohraniční a pobřežní stráže je zlomovou otázkou budoucího vývoje evropské integrace.
Schengen je sice pouze jedním z prvků evropské integrace, jsem však přesvědčena, že se jedná za současné situace o prvek klíčový. Vnější hranice je i naší hranicí. A kontrola vnější hranice je zásadní podmínkou zachování schengenského systému. Za situace, kdy některé státy přes masivní finanční podporu ze strany EU selhávají, je zřízení společné pohraniční a pobřežní stráže naprosto oprávněné a nezbytné. Státy mají povinnost zajišťovat bezpečnost svých občanů a to bez kontroly hranic není možné.
Nechceme-li přijít o zásadní evropské svobody, jako jsou volný pohyb osob a zboží, což by vedlo zákonitě k hospodářskému úpadku a růstu nezaměstnanosti v celé Evropě, musíme co nejdříve zajistit kontrolu hranice vnější.
Otázka společné pohraniční a pobřežní stráže je pochopitelně pro některé země citlivá. Je zřejmé, že přijetí tohoto mechanismu musí být až po souhlasu všech dotčených zemí. Domnívám se však, že země, které tento mechanismus nepřijmou, nebudou moci nadále být součástí Schengenu. Přesné mechanismy i otázka počtu členů stráže budou bezesporu ještě upřesněny. Pokud nechceme návrat k hranicím mezi jednotlivými evropskými státy se všemi ekonomickými a politickými dopady, jiné cesty není a tento krok musí být učiněn co nejrychleji.

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

zdroj: Lidové noviny, 19. 12. 2015