Langšádlová: Vyvineme tlak, kterému nepůjde uniknout

Tento rybník je už moc kalný, musíme ho vyčistit, aby se v něm dalo žít. Tak ukončil David Ondráčka z Transparency International představování protikorupčního projektu Rekonstrukce státu. Tím rybníkem myslel celé Česko, čističkou devět protikorupčních zákonů, které by měly projít současnou Sněmovnou. Dvacítka nevládních organizací, někteří poslanci a senátoři, podnikatelé i experti se pod tímto projektem spojili, aby vytvořili větší tlak, kterému nebude „úniku“.

13. 3. 2013

Langšádlová: Věřím, že to bude úspěšný projekt a organizátorům se podaří vyvinout opravdu takový tlak, kterému nebude úniku

Mezi klíčové zákony zařadili třeba ty o financování politických stran, majetkovém přiznání, zveřejňování smluv na internetu, odpolitizování státní správy nebo třeba i o rozšíření kontrolních pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu.

V tuto chvíli obesílají poslance a senátory e-mailem, aby jim přislíbili, že tyto zákony ve Sněmovně skutečně prosadí. Zatím získali čtrnáct členů dolní komory. „Ale teprve s projektem začínáme, budeme chodit za poslanci do jejich regionálních kanceláří, navštěvovat je a přemlouvat, aby pro tyto klíčové věci zvedli ruku,“ dodává Ondráčka. Zda budou ve své snaze úspěšní, je zatím nejisté. Odmítání čekají zejména od velkých stran: ODS a ČSSD.

Langšádlová: Podle mě bude největší problém schválení zákona o úřednících, protože ta norma není připravena úplně šťastně a bude se muset přepracovat

„S některými návrhy souhlasíme, ale některé se nám tak úplně nelíbí a je třeba je pozměnit, proto se pod to spíše nebudeme podepisovat. Doufám, že to není jen snaha ukázat, že se pracuje,“ říká Jeroným Tejc (ČSSD). Naopak vstřícný postoj zaznamenali mezi politiky TOP 09, Věcí veřejných a LIDEM. „Věřím, že to bude úspěšný projekt a organizátorům se podaří vyvinout opravdu takový tlak, kterému nebude úniku,“ říká místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová, která se podpisem zavázala, že návrhy podpoří. „Podle mě bude největší problém schválení zákona o úřednících, protože ta norma není připravena úplně šťastně a bude se muset přepracovat,“ dodává Langšádlová, která se v boji proti korupci dlouhodobě angažuje. „Potřebuji více informací k tomu, abych se rozhodla,“ říká zase Jana Fischerová (ODS). 

(svo)

Mladá fronta DNES, 13. 3. 2013, rubrika: Z domova, str. 4

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme