Langšádlová: Vláda levice zvyšuje množství byrokracie

3. 3. 2015

Současná vláda slíbila podporovat podnikání. Mnozí podnikatelé skočili dnešnímu ministru financí na jeho sliby, je přece také podnikatelem. Bohužel, ukazuje se, že vláda levice a velkého kapitálu zvyšuje nejen odvodovou zátěž, ale také množství byrokracie. Podnikatelům by pomohlo zavedení jednoho kontrolního i inkasního místa.

Vládní kabinet s účastí TOP 09 prosadil důležité změny – vznik jednoho inkasního místa (JIM) a snížení zdanění práce. To vše bylo účinné k 1. lednu roku 2015, současná vláda však tyto změny zrušila. Výsledkem je, že se živnostníkům zvýšila odvodová zátěž a zvýšilo se také zdanění práce jejich zaměstnanců, což ke snížení nezaměstnanosti rozhodně nepřispěje. Navíc si nemohou vyřídit odvodovou agendu na jednom úřadu, nesnížil se počet formulářů, podání i plateb, jak bylo naplánováno. Vláda tak připravuje podnikatele omiliardy korun ročně, které vydají na administrativních nákladech a které by jim JIM snížil.

Podnikatelé jsou kromě toho zatíženi množstvím kontrol. Dnes podnikatele kontroluje dokonce 27 nejrůznějších státních institucí, což opět přidává papírování a ubírá drahocenného času.

Pomohlo by sjednocení kontrol na jednom místě – vzniklo by jedno kontrolní místo. Podnikatelé a zaměstnavatelé by komunikovali jen s jednou institucí a ušetřil by i stát.

Menší podnikatele považuji i za pilíř demokracie. Jsou to lidé existenčně spjatí se svým podnikáním, zvyklí rozhodovat se samostatně a nést za svá rozhodnutí odpovědnost. Je nezbytné, aby stát zajistil fungující a stabilní právní systém. Právě to je trnem v oku současné vládě, která je považuje za parazity a snaží se jim každým krokem ztěžovat jejich činnost. 

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

zdroj: Lidové noviny, 3. 2. 2015, str. 11

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme