Kučera: Ochrana ovzduší potřebuje koncepční řešení

3. 2. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Michalem Kučerou)

Moderátorka

První zásadní téma - kotlíkové dotace. Slyšeli jsme, že Moravskoslezský kraj získá 900 milionů korun, ostatní regiony celkem 2 miliardy a 100 milionů korun. Nebudou se moci pořizovat čistě uhelné kotle. To vítáte vzhledem ke smogové situaci v Česku?

Michal Kučera, poslanec TOP 09

Samozřejmě vítám, že ministerstvo životního prostředí má snahu řešit smogovou situaci. Nicméně se musím trochu ohradit proti způsobu, jakým chce celou situaci řešit. Zejména to, že chce posílit pouze Moravskoslezský kraj. Chtěl bych připomenout, že podobné problémy se znečištěným ovzduším má například kraj Ústecký. Má otázka je: „Proč se má posilovat pouze jeden kraj a investice mají jít do jednoho kraje, a ne do dalšího kraje, jako je kraj Ústecký?“ Možná by se našly i další regiony. To je první věc. Jsem samozřejmě rád, že ministr životního prostředí vyslyšel moji připomínku, když jsem několikrát zmiňoval, že je špatné, když se v první vlně podporují kotle na uhlí. Takže do té druhé vlny už je nezařadil. Osobně si myslím, že těch 6 miliard, mohly být 3 miliardy věnovány spíše do koncepčnějších řešení, než je rozdat mezi lidi.

Moderátorka

Co je pro Vás koncepčnější řešení?

Michal Kučera, poslanec TOP 09

Podporu jiného způsobu vytápění, než je vytápění uhlím. První kotlíkovou dotaci bylo možno použít i na kotle s uhlím. To je přechodné vytápění biomasou, vytápění dřevem. Je to podpora celých systémů sušáren dřeva, podpora řešení obecních sušáren a podobně. To znamená, aby se lidem vyplácelo přejít na jiný typ vytápění, než je uhlí.

Moderátorka

Zatím si o dotace na kotle v celkové sumě 3 miliard korun řeklo 28 tisíc lidí. Obecně ale souhlasíte s tím, že to zásadně zlepší životní prostředí u nás? 

Michal Kučera, poslanec TOP 09

Samozřejmě je to příspěvek. Samozřejmě to pomůže, zlepší životní prostředí. Chci jenom říct, že se ministr soustředí spíše na krátkodobý efekt, místo aby šel dlouhodobou cestou. Ta mi tam jednoznačně chybí. Ministr životního prostředí pouze rozdal peníze lidem. Kotle budou za 10 let staré a budeme se zase bavit o tom, kde vezmeme 6 miliard na to, aby si lidi mohli koupit kotle nové.

Moderátorka

Na druhou stranu, Vy byste řešil krátkodobý efekt při dlouhodobém problému se smogovou situací jinak?

Michal Kučera, poslanec TOP 09

Určitě. Řešení přes kotlíky vyloženě nerozporuju. Musíme si ale říct, že jsou tady zejména velcí znečišťovatelé, o kterých pan ministr vůbec nemluví. On se soustředí spíše na ty malé. Jsou tady problémy, že se topí hnědým uhlím. To se dá řešit celkem jednoduše. Jsou to ale opatření nepopulární, kterým se ministr životního prostředí Brabec dlouhodobě vyhýbá. On šel spíš cestou, kdy podporuje kotle, které jsou i na uhlí.

Moderátorka

Abychom se tedy nezasekli jenom u kotlů. Například nové odpadové zákony, ty se v tomto období již přijmout nestihnou. Ostatně to řekl ministr už poslední lednový týden. Je to pro vás problém?

Michal Kučera, poslanec TOP 09

Nejenom, že se nestihne přijmout odpadový zákon. Ministr životního prostředí se vyhnul i antifosilnímu zákonu. Vyhnul se celé řadě dalších zákonů. U toho odpadového zákona je jedna věc, a to je nastavení míry recyklace, kterou naše republika samozřejmě plní. To je to, čím se ministr životního prostředí obhajuje. Říká: „My už to plníme, není potřeba zákon.“ S čímž bych jednoznačně nesouhlasil. Potřebujeme mít dlouhodobé cíle a měli bychom ty cíle recyklace plnit. Potom je samozřejmě další otázka, to bude naprosto výbušná otázka, a je to zákaz skládkování, který má přijít za poměrně krátkou dobu. Musíme říct, že dneska na to nejsou obce připraveny. Ten zákon směřuje k tomu, aby byly posíleny spalovny, aby byly stavěny spalovny. Přičemž, pokud k tomu dojde, tak se obcím jednoznačně prodraží náklady za odpad.

Moderátorka

Na druhou stranu, i na výtky ekologických organizací, ale nejen jich, odpadových firem nebo některých výrobců, zákon nejde úplně směrem od skládkování k větší recyklaci tak, jak bychom to chtěli. Není tedy férové říct, že se to v tomto volebním období nestihne a dát prostor i další diskuzi o tom zákonu?

Michal Kučera, poslanec TOP 09

Myslím, že ministr životního prostředí na to měl času dost. Otázka je tedy jiná. Proč ten zákon předkládá až teď, když ho mohl předložit před dvěma, třemi lety? To znamená, že on svůj čtyřletý mandát ministra životního prostředí nevyužil a postavil novou sněmovnu do situace, kdy bude muset v poměrně krátkém čase řešit zákaz skládkování. Naše obce a víceméně i občané chtějí vědět, jak budou nakládat s odpady. Obce se na to musí připravit, musí na to připravit svoje koncepce, svoje smlouvy a čím déle se to bude odkládat, tím bude to řešení složitější.

Moderátorka

Klíčové změny v souladu s programovým prohlášením se podle ministra prosadit podařilo, například základ skládkování materiálově využitelného komunálního odpadu po roce 2024, taky povinné třídění bioodpadu a kovů. Na tom se shodnete, že to je cesta správným směrem?

Michal Kučera, poslanec TOP 09

Samozřejmě zákaz skládkování jako takový správný je. Tam se musí jen jinak nastavit parametry. Tomu se v tuto chvíli ministr Brabec vyhýbá.

zdroj: ČT24, 3. 2. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme