Kaslová: Vydání Parkanové jsem nepodpořila. Kalouskovi rozumím

Rozhovor s poslankyní Janou Kaslovou

Jana Kaslová (TOP 09) byla jediná, kdo z imunitního výboru zvedl ruku proti vydání Vlasty Parkanové ke stíhání. Co ji k tomu vedlo a jak se zachová při hlasování sněmovny, čtěte v následujícím rozhovoru.

10. 7. 2012

Kaslová se domnívá, že policejní žádost o vydání Vlasty Parkanové byla postavena na obvinění z porušení povinností, které neexistovaly.

Jak se díváte na průběh a výsledek hlasování imunitního výboru?

Výsledek hlasování jako celek podle mého vyjadřuje stanovisko poslanců za TOP 09. Jeden z členů výboru se zdržel, jeden byl pro a já hlasovala proti.

Co vás přimělo zvednout ruku proti vydání Vlasty Parkanové?

Důvodem, proč jsem hlasovala proti, je způsob, jakým je žádost o vydání Vlasty Parkanové postavena po právní stránce. Domnívám se, že je postavená na obvinění z porušení povinností, které neexistovaly.

Jste tedy přesvědčená o tom, že Parkanová při nákupu nechybovala?

Cítím, jaký je politický tlak na naše rozhodnutí a také občané si přejí vyšetření všech těchto záležitosti. Proti tomu já nic nemám. Ale po právní stránce nemohu zvednout ruku pro vydání někoho, kdo se choval podle zákona a je jedno jestli jde zrovna o Vlastu Parkanovou, nebo by to byl někdo z opoziční strany. Tady ale vnímám rozdíl mezi žádostí o vydání Vlasty Parkanové a žádostmi, které jsem viděla v minulosti. To je můj osobní postoj.

Souhlasíte tedy s argumenty, které na obhajobu Parkanové zazněly z úst ministra financi Miroslava Kalouska?

Nevím, jestli souhlasím, ale tomu, že ministr Kalousek Parkanovou hájí, rozumím. Hájí zejména praxi a výklad ministerstva financí, které v této oblasti vydávalo rozhodnutí po řadu let.

Budete tedy i při hlasování sněmovny proti vydání Vlasty Parkanové?

Svůj postoj a tedy i případné hlasování ve sněmovně zvažuji pořád. Určitě ale nezvednu ruku pro vydání Vlasty Parkanové. To by se musely objevit nějaké velmi závažné okolnosti, které dosud nejsou známy. Tady ale jde o žádost o vydání, tak jak byla podána. To je čistě právní otázka, která je podle mého jasná. Zatím však nejsem rozhodnutá, zda budu hlasovat proti nebo se hlasování zdržím. To bude záviset i na jednání klubu.

Jiří Mareček

iHNed.cz, 10. 7. 2012, Rubrika: Politika

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme