Kalousek: Stojíme-li za Ukrajinou, jednejme o dodávkách zbraní

17. 2. 2015

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska by se česká vláda měla přestat chovat alibisticky a měla by podpořit ukrajinskou vládu dodávkou zbraní. Kalousek má za to, že česká vláda je poplatná ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Připomněl i události II. světové války a to, co jejímu vypuknutí předcházelo.

Vláda odhlasovala, že ČR nebude dodávat zbraně na Ukrajinu. Co na to jakožto představitel opozice říkáte?

Domnívám se, že vzhledem k tomu, co se teď na Ukrajině děje, by měla vláda přehodnotit své stanovisko týkající se vyzbrojování Ukrajiny. Současná pozice vlády, ale i jiných zemí EU říká: my stojíme za Ukrajinou, trváme na suverenitě jejích hranic, mezinárodními smlouvami uznávaných, ale současně nechceme Ukrajině pomoci, aby si své hranice mohla bránit. To nedává vůbec žádnou logiku.

Je to stejné, jako kdyby v roce 1940 americký prezident F. D. Roosevelt řekl, že stojí za Velkou Británií a její svobodou a suverenitou, ale že USA určitě nepošle žádné zbraně, protože by to jen eskalovalo konflikt v Evropě. Tato situace by neskončila jinak, než že by Hitler obsadil Británii a následně celou Evropu. Jen zbrojní konvoje USA pomohly Británii a Evropě ubránit svobodu.

Nemohu říkat, že stojím za Ukrajinou, ale současně jí nedám jedinou nábojnici, protože by to eskalovalo konflikt. Tím pádem nestojíme za Ukrajinou. Pokud ano, musíme ji podpořit, aby se bránila. Všechno jiné je jen alibismus a uhýbání před ruským agresorem.

Pokud byste byl ve vládě, co byste na místě premiéra dělal vy?

Pokud bych měl vládní pravomoc, inicioval bych s ukrajinskou vládou jednání o dodávce zbraní. V historii českého státu by to nebylo poprvé. Vzpomínám na rok 1948, kdy celý svět stál proti dodávkám zbraní Izraeli a Československo mělo odvahu Izrael vyzbrojit.

Na Ukrajině je přece teď příměří. Skutečně by vyzbrojení Ukrajiny nevedlo k vyhrocení konfliktu?

Na Ukrajině není příměří, když se tam střílí. Myslíme-li vážně, že chceme svobodnou Ukrajinu, musíme jí umožnit bránit vlastní hranice v momentě, kdy Rusko dodává separatistům nejmodernější zbrojní systémy. My, co si přejeme, aby Ukrajina zůstala svobodná, říkáme, že by se měla bránit. Ti, co nechtějí dodávat zbraně, si přejí, aby svobodná nebyla.

Naznačujete tedy, že česká vláda si přeje, aby Ukrajina nebyla svobodná?

Naznačuji tím, že česká vláda je poplatná Putinovi. Nemá ujasněnou zahraničně-politickou koncepci.

Takový postoj nezastává jen česká vláda. Například slovenský premiér Robert Fico řekl, že pokud by státy NATO vyzbrojily Ukrajinu, tak bude velká válka.

Všichni si pamatujeme rok 1938, kdy Neville Chamberlain a Edouard Daladier taky tleskali.

Jan Martinek

zdroj: novinky.cz

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme