Kalousek: Nejsme žádní sluníčkáři, ale strach a paniku šířit nebudeme

8. 2. 2016

Od té doby, co jste se stal na podzim předsedou, preference TOP 09 podle některých průzkumů poklesly. Nejste z toho nervózní? 

V žádném případě už proto, že volby jsou až na podzim. Je evidentní, že preference všech stran ovlivňuje uprchlická krize, jako dominantní a nejsilnější téma na politické scéně. My patříme k těm, co nechtějí za žádných okolností šířit strach, paniku a hysterii. Trochu mě mrzí, že jsme řazeni k tzv. sluníčkářům. To nejsme. 

A vy se divíte, když bývalý předseda vaší strany Schwarzenberg je vůči uprchlíkům vstřícný? 

Pan předseda není sluníčkář, jeho výroky jsou posunovány. On vždy vycházel z principů masarykovské pragmatické politiky. Dlouhodobě kritizujeme Evropskou unii za její nerozhodnost a neakceschopnost. Problém tu je a nemůžeme jen křičet, že se nás to netýká. Někteří pánové, kteří na tom získávají politické body, mi připomínají někoho, komu se na zahradu valí voda a který křičí „Já tu vodu tady nechci!“, a ta voda tu proto nebude. 

A co je podle vás řešením? 

My problém připouštíme a říkáme, že musíme na prvním místě zajistit bezpečnost našich občanů a jejich majetků, ale také musíme zajistit i jejich prosperitu. A to dohromady jde jen tehdy, pokud najdeme energické evropské řešení. Řešení na národní úrovni může sice na chvíli vzbudit dojem, že jde o řešení, ale není, protože by to vedlo pouze k rozpadu schengenského prostoru, a to by pro nás znamenalo ekonomickou katastrofu. To znamená propad produktivity, ztrátu desítek tisíc pracovních míst a pokles životní úrovně. 
A i kdybychom hranice uzavřeli, rizik imigrantské krize bychom se nezbavili. To bychom museli hranice uzavřít i pro turisty. To, co pánové Okamurové, Konvičkové, ale někdy i pan profesor Fiala (šéf ODS) nabízejí, není řešení. 

Ale jim i díky tomu preference rostou… 

Když se cítíte ohrožen, tak první reakce jsou vždy emotivní. Pochopit, co může být řešením, vždy chvíli trvá. Masarykovská politika, která by svým stylem měla být pro nás vzorem, se vždy vyznačovala pragmatickým a racionálním přístupem, který vede k cíli. Nechceme sbírat laciné politické body kritikou vlády, jako to dělá například pan prezident. V řadě postojů ji podporujeme, ale premiéru Sobotkovi vyčítáme, že nechce připustit diskusi, aby se změnil rozpočet Evropské unie na roky 2014 až 2020. Ten byl schválen, když uprchlická krize ještě nebyla prioritou. Dnes je, ale rozpočet pamatuje hlavně na dotace do zemědělství, na cyklostezky a různá Čapí hnízda. Podle mého bychom významnou část těchto prostředků měli dát na společné evropské řešení migrační krize. A to řešení není vůbec složité. Musíme chránit vnější evropské hranice, být důslední v návratové politice a potírat organizovaný zločin a převaděče. A také zbudovat společnou humanitární agenturu, která zlepší podmínky v uprchlických táborech a sníží zoufalství lidí, kteří tam odtud chtějí utéct, protože podmínky tam jsou neúnosné. To teď necháváme na humanitárních organizacích a to je nedostatečné. Evropa by měla peníze použít na řešení uprchlické krize, jinak bude jako rodina, která tvrdošíjně lpí na dovolené u moře, i když jí vítr odnesl střechu. 

Tím chcete oslovit voliče v říjnových krajských a senátních volbách? 

Neříkám, že tímto chceme oslovit voliče. Jen říkám, že v něčem vládu podporujeme a oba dva na tom ztrácíme politické body, přičemž získávají jen ti, kteří to kritizují. Ale zeptejte se těch křiklounů, jaké nabízejí řešení. Když zadrátujeme hranice, naše životní úroveň hned dramaticky klesne. A rizika se nezbavíme, protože nejsme pustý ostrov, a ti, kdo znamenají riziko, se k nám stejně dostanou. Věříme, že až se lidé zbaví svých obav – které jsou oprávněné, ale přehnané, zvláště kvůli některým politikům – tak pochopí, že musí podporovat řešení, která vedou k cíli. 

Ta vlna uprchlíků bude i letos velká. Zvítězí rozum, který vzýváte? 

Pořád věřím, že Evropa má šanci se vzepnout k rozumnému řešení, což by ji posílilo. Nebo se jí to nepodaří a to bude začátek jejího konce. Krize finanční i uprchlická odhalila, že Unie nemá ideální vedení, procesy a mechanismy. Ale to neznamená, že je špatná idea Evropské unie. Máme možnost to buď opravit, nebo křičet, že je to celé špatně a je to třeba rozmontovat. My hájíme voliče, kteří to chtějí opravit, protože vědí, že pro nás neexistuje bezpečnější a pro budoucí prosperitu lepší prostor než společná Evropa. Pak jsou tu ti, kteří chtějí Unii rozmontovat a myslí si, že nám bude líp v pozici národních států. A to si přeje i Vladimir Putin. 

Jak hodnotíte postup vlády při výměně pěti Čechů unesených v Libanonu za Alího Fajáda? 

Z informací z otevřených zdrojů je naprosto zřejmé, že došlo k selhání, možná několikanásobnému. Je to mimořádně závažné, protože nedošlo k ničemu menšímu než k selhání v rámci mezinárodního boje proti terorismu a porušení důvěry mezi spojenci. Vláda tím ve svém důsledku ohrožuje bezpečnost svých občanů. Budeme proto ve Sněmovně chtít, aby nám to předseda vlády vysvětlil. 

Budete v předvolební kampani pokračovat v kritice Andreje Babiše? 

Musíme si říci, co je to tzv. Antibabiš. To je mediální zkratka pro ty, kteří trvají na svobodné, prozápadní společnosti, na liberálním kapitalismu, který tu je pro svobodnou střední třídu, nikoli pro pět šest oligarchů. Protože vše, co Babiš navrhuje, vede k likvidaci hrdé a svobodné střední třídy a k její závislosti, tak proto my jsme Antibabiš. 

A proč si myslíte, že jeho preference na rozdíl od vašich jsou mnohem výš, i když říkáte, že vše, co navrhuje, jde proti svobodě? 

Určitě je po tom poptávka. Mussolini také Italům nepřinesl svobodu, ale byl dlouhou dobu milován, a kdyby nepřišla druhá světová válka, tak by vstoupil do historie jako nejúspěšnější italský politik 20. století. Babiš také mistrně zakrývá, co má v úmyslu a co bude na konci jeho snah. Řadě lidí to dochází, ale spousta z nich na to přijde, až to na ně dopadne. Ale to může být pozdě. Vezměte si kontrolní hlášení DPH, o těch nikdo nic nevěděl, dokud se nestala skutečností. Dneska si tisíce živnostníků a podnikatelů rvou vlasy, čím je ten, koho volili, obdařil. Rok a půl zákon platil a nikdo nechtěl slyšet o tom, co pro ně bude ten zákon znamenat. Stejně to bude s elektronickou evidencí tržeb a dalšími desítkami registrů, které vláda připravuje. To jsou desítky drobných opatření, které dnes a denně lidem ubírají možnost se svobodně nadechnout a nutí je být závislý. Pokud se to bude lidem líbit, tak to tak budou mít. Budeme tady mít nějaký orbánismus. V některých zemích EU takový model už funguje. A když to lidé budou chtít, tak my neuspějeme. Může se stát, že naše ideály neuspějí. Já si to nepřipouštím, ale historie nás učí, že se to může stát. To však neznamená, že na naše ideály rezignujeme. Nejsem obchodník, který, když mu nejdou na odbyt jablka, tak začne prodávat marihuanu. 

Proč jste si elektronickou evidenci tržeb vybrali jako symbol pro svůj odpor? Vždyť je to legitimní technický nástroj pro prosazení politiky, stejně jako vy jste navzdory opozici a spoustě lidí prosadili svou důchodovou reformu. 

V tomto zákoně se střetává příliš mnoho nemravného najednou. Je to tunel na daňové poplatníky. Budou to až miliardové zakázky z volné ruky bez výběrového řízení a nepochybuji o tom, že na ministerstvu financí už znají vítěze. Nepřinese to korunu do rozpočtu. Zlikviduje to spoustu malých provozoven, které jsou na hraně přežití. 

Ale přinese to spravedlnost. Dnes spousta podnikatelů využívá elektronické pokladny a poctivě platí daně, ale ničí je konkurence, která to nedělá. 

To není pravda. Dnes má finanční správa nástroje zjistit, zda podnikatelé správně odvádějí daně. A ty jsou pro všechny stejné. V okamžiku, kdy zavedou EET, tak pro někoho platit bude a pro někoho ne. Protože je tam postupné zavádění EET a je tam spousta výjimek. A nepoctiví budou schopní obcházet i tento systém. Jeďte do Chorvatska a uvidíte, jestli je to tam pro všechny spravedlivé. Poté, co to tam zavedli, je úroveň šedé ekonomiky 28 procent a u nás 16 procent, podobně jako v Německu. Jsme na slušné úrovni poctivého chování a bereme si příklad ze země, která je na tom dvakrát hůř než my. Podle mého je to historická nespravedlnost a kšeft pro několik oligarchů. 

Myšlenka, aby všichni platili daně, je otázka spravedlnosti a je dobré pro ni něco udělat. 

My máme úplně stejný cíl jako tato vláda, aby všichni platili daně a byla omezena šedá ekonomika. Rozcházíme se v nástrojích; ten jejich nepřinese nic a uškodí. Nástroje, které jsme my prosadili, jako je jednotné inkasní místo, jednotné kontrolní místo, sjednocení základu, tato vláda zrušila. 

Oni vyhráli volby a chtějí zavést nástroje podle svého gusta. Proč jim to upíráte? 

Oni je také zavádějí. Máte pravdu, vyhráli volby a mají právo decimovat podnikatelský stav a to teď dělají. A vy nám neupírejte možnost, že až se vrátíme k vládě, tak EET zrušíme. 

Vůbec nepřipouštíte, že to bude mít efekt? 

Ne. Jinde než v Chorvatsku to nefunguje a tam vím, že to nefunguje. A tam to zavedli pro všechny, tady to bude jen pro někoho. V Eurostatu se dozvíte, kolik živnostníků kvůli tomu skončilo, že se nevybrala žádná kuna navíc, ti, co podváděli, podvádějí zase. My jsme ochotni věřit největšímu korupčníkovi v zemi, který křičí: Všetci kradnú. Řada z vás mu, zdá se, věří, že podnikatel odvedle je zloděj. 

Počkejte. Voliči vám také nejdříve delší dobu věřili, a že byste se nějak předvedli, to taky není pravda. Teď vyhrál volby někdo jiný, tak ať ukáže, zda je lepší. 

Leccos se nepovedlo. Ano, ale povedlo se nám provést tuto zemi bezprecedentní finanční krizí bez ztráty květinky. Česko prošlo krizí bez jakéhokoli ekonomického a sociálního otřesu, s vynikajícím ratingem a s konsolidovanými veřejnými rozpočty jako jedna z mála zemí EU. 

Ekonomové vám ale vyčítají, že jste příliš udusili poptávku domácností a tím krizi prodloužili. 

Někteří nám vyčítají, že jsme to dělali příliš rychle. Na tom může něco být. Po bitvě je každý generál. My jsme nevěděli, jaký bude mít ta krize průběh a kdy skončí. Kdybych věděl, co vím dnes, dělal bych to pomaleji. Tato vláda dělá pravý opak – místo aby pokračovala v konsolidaci rozpočtů, tak to zhoršuje. 

Měl byste konečně připustit, že jste byli ve volbách poraženi proto, že jste se chovali arogantně a měli jste mezi sebou korupčníky. Topolánkův chráněnec Marek Dalík dostal nepravomocně pět let za to, že chtěl půlmiliardový úplatek. Vláda skončila kvůli kauze Nagyová. 

Kvůli tomu vláda skončila. Ano. Ale jména Dalík a Nagyová nemají nic společného s TOP 09. Nikdy jsem se nezříkal politické odpovědnosti, ale nemůžu nést odpovědnost za Janoušky, Rittigy, Hrdličky, Dalíky a Nagyové. Ti nikdy neměli s TOP 09 nic společného a jsou vnitřním problémem ODS. 

To je možné, ale za uši jste za ně dostali. 

To je pravda, protože svět není spravedlivý, a já to světu nevyčítám, ale nemůžete po mně chtít, abych se za to cítil odpovědný. Debatu na téma EET si ale v podstatě můžeme odpustit, protože vláda se rozhodla, že to 10. února prohlašuje a bohužel přitom poruší zákon. 

Vy jste přijetí zákona bránili zuby nehty a je otázka, jestli vaše obstrukční praktiky také nejsou protidemokratické a proti parlamentnímu systému. 

To je legitimní otázka. Faktem ale je, že jsme nikdy, ani na vteřinu, neporušili ustanovení žádného zákona. Přísně jsme dodržovali pravidla. Koalice se pravidla chystá 10. února porušit. A není to poprvé, porušili zákon při jmenování této vlády, protože všichni ministři měli mít čisté lustrační osvědčení. Poté porušili rozpočtová pravidla, po 10. únoru budeme moci říct, že porušili i zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Podle mého názoru vláda páchá šílené harakiri. Jak bude potom moci chtít po občanech, aby zákony dodržovali, když je sama nedodržuje? 

Ale shodneme se, že společnost funguje i na jiných než psaných zákonech. Nenapnuli jste vy nepsané zákony, že jste obstrukci používali nadbytečně? 

Kdybychom blokovali celou Sněmovnu, na což bych měl opravdu občas chuť, tak by vaše námitka byla na místě, ale náš odpor se týkal jednoho jediného zákona, a to zdůrazňuji zákona, který rozhodně nějakým způsobem nemění společenský systém. 

Část ČSSD bojuje s prezidentem Zemanem, který torpéduje premiéra Sobotku. Vy jste uvedl, že byste chtěl společně s dalšími stranami najít Zemanovi konkurenta. Oslovil jste kvůli tomu soc. demokraty? 

Ne že bych se chtěl domlouvat přímo se sociálními demokraty, ale jsem dodnes přesvědčen, že by bylo dobře, kdyby se dokázali všichni předsedové demokratických stran dohodnout na společném kandidátovi. U prezidenta je úplně jedno, jestli je levicový, nebo pravicový. Od prezidenta chci, aby byl pojistkou demokracie, nikoliv hrozbou demokracie, aby držel prozápadní azimut naší zahraniční politiky. Což dnes nemohu říct o našem panu prezidentovi. Ale chápu, že v řadě stran jim v tom brání vnitrostranické bariéry, abychom se takto sešli u jednoho stolu a řekli si: budeme podporovat jednoho člověka. Nicméně chci tomu jít naproti a říkám, že TOP 09 nemusí nezbytně mít vlastního kandidáta na prezidenta a že ochotně podpoří kandidáta jiné politické strany. 

Se socialisty jste už v kontaktu? 

Čistě neformálně v kuloární diskusi. Nedošlo k žádnému serióznímu jednání a myslím si, že předseda Sobotka to bude mít poměrně komplikované, protože velká část jeho voličů jsou také upřímní obdivovatelé pana prezidenta. 

Oldřich Danda

zdroj: Právo, 6. 2. 2016, 

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme