Kalousek: Je potřeba rychle vyvětrat odér estébáckých lží

Z veřejného prostoru je potřeba vyvětrat odér estébáckých lží, xenofobie a náckovství vypuštěný do něj před druhým kolem prezidentské volby, myslí si první místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. V pražském Lucerna Music Baru, kde čeká na výsledky prezidentské volby, novinářům řekl, že ačkoliv už absolvoval mnoho voleb, nikdy nebyl tak napatý jako teď, kdy se o křeslo hlavy státu uchází jeho stranický šéf Karel Schwarzenberg.

26. 1. 2013

"První vyhrání z kapsy vyhání," komentoval Kalousek průběžné výsledky, které okolo 14.30 ukazovaly, že Schwarzenberg na soupeře, expremiéra Miloše Zemana, ztrácí okolo 20 procent hlasů.

Kalousek, u veřejnosti nepříliš oblíbený ministr financí, doufá, že po vypjaté předvolební kampani spolu budou rozdělené části veřejnosti schopny komunikovat. Právě proto je podle něj potřeba vyvětrat "odér estébáckých lží, xenofobie a náckovství".

 Příznivci Miloše Zemana v závěru kampaně zdůrazňovali, že Schwarzenberg žil v zahraničí a údajně "hájí zájmy sudetských Němců". Tuto notu podtrhl kontroverzní inzerát, který vyšel v deníku Blesk v pátek, v první den voleb, a tvrdil, že Schwarzenberg zpochybňuje poválečné uspořádání Československa. Později vyšlo najevo, že inzerát zadal právník Vladimír Zavadil, podle některých informací s minulostí v komunistické StB.

"Je strašně důležité ho vyvětrat co nejdříve, ať už to dopadne jakkoliv," prohlásil Kalousek. Poslední vývoj kampaně podle něj ukazuje, že nynější výběr mezi Schwarzenbergem a Zemanem není jen soubojem dvou kandidátů, ale bojem dvou pojetí politiky a odpovídá na otázku, zda si česká společnost vybere jeden, či druhý systém.

"Chcete-li to zeměpisně, tak je to otázka jestli Východ, nebo Západ," vysvětlil ministr.

Kalousek, vnímaný jako tvář nepopulárních vládních reforem a úsporných opatření, nebyl v předvolební kampani příliš vidět. "Důležití v tu chvíli byli kandidáti," odpověděl na otázku, proč zmizel v posledních týdnech z veřejného prostoru.

ČTK

tyden.cz, 26. 1. 2013, rubrika: Boj o Hrad

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme