Kalousek: Dostal jsem za úkol pomoci osamělým penzistům

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

Po krajských a senátních volbách, které pro vládní TOP 09 nedopadly zrovna úspěšně, dostal místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek od svého stranického šéfa Karla Schwarzenberga za úkol zmírnit sociální politiku. "Leží mu na srdci hlavně osud penzistů s podprůměrným důchodem," řekl v rozhovoru pro Právo Kalousek.

16. 10. 2012

Pane ministře, předseda vaší strany Karel Schwarzenberg řekl Právu, že by chtěl trochu zmírnit sociální politiku. Prý s vámi o tom mluvil. Oč tedy jde?

Pan předseda jako pravý šlechtic má skutečné sociální cítění, ne jako socialisti. Jemu leží na srdci hlavně osud penzistů s podprůměrným důchodem, kteří jsou opuštění bez rodin. Je povinností každé rodiny starat se o své seniory, to není otázkou pouze důchodu. Existují ale senioři, kteří jsou opuštění, mají nízké důchody a jejich situace je tíživá. Jim by chtěl pan předseda prioritně pomoci. Dal mi zadání, ať zkusím pro ně něco vymyslet, aby byla jejich situace důstojnější. Což je zadání sice zapeklité, ale bereme to zadání vážně.

Jak konkrétně byste jim mohli pomoci?

Pan předseda mi to nařídil a já na tom pracuji. Až budu vědět něco konkrétního, určitě to oznámíme.

Premiér Nečas uvedl, že by si zasloužily revizi některé projekty na ministerstvu práce a sociálních věcí, které nejsou dobře technicky zvládnuté, zmínil například sKartu. Co na to říkáte?

Upřímně řečeno, nevím, jaké má pan premiér o tom projektu informace. Rád přijmu vizi, že budeme revidovat projekty, ale to nesmí být jen sKarta. To, co nás nejvíce trápí, je Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Co chcete řešit v této pojišťovně?

Způsob hospodaření.

I změny v radách pojišťovny?

Já mluvím o způsobu hospodaření, ne o personálních otázkách.

Co říkáte na to, že váš partner hnutí Starostů a nezávislých si chce v koaliční smlouvě s TOP 09 prosadit více pravomocí?

Zájem na pokračování mají obě strany, buď se dohodnou, nebo nedohodnou, ale to bude u jednacího stolu. Ty mediální výroky chápu, protože jsou většinou vedeny do vlastních řad, nikoli vůči partnerům. A je zdvořilé od partnerů, aby na ně nereagovali.

Oldřich Danda

Právo, 16. 10. 2012, rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme