Kalousek: Babiš neušetřil nic. Jen nás kvůli svému egu zbavil rezerv

28. 2. 2015

Ministr financí Andrej Babiš prohlásil v rozhovoru pro své rádio Impuls, že na něj bude veřejnost vzpomínat dobře, protože snížil státní dluh. Tato opakovaná prezentace úspěšného vedení veřejných financí vzbuzuje již dva měsíce mezi odborníky úsměvné reakce. Proto jsme se zeptali během rozhovoru s bývalým ministrem financí Miroslavem Kalouskem, jak on vidí úspěchy Andreje Babiše při údajném snižování dluhu státního rozpočtu. Zde jsou jeho odpovědi.  

Andrej Babiš se nyní často chlubí, že snížil státní dluh. Jak hodnotíte jeho metodu snížení státního dluhu?

V nominálním vyjádření má pravdu. V tom ovšem není první. V roce 2013 jsem rovněž krátkodobě snížil státní dluh: Bylo to tím, že jsme za mého působení v letech 2011-12 nashromáždili státní rezervu dluhové služby ve výši až 360 miliard korun. Je to podobné, jako když si rozumní hospodáři nacpali do sýpek obilí pro případ hrozného sucha. Stát musí každý měsíc zaplatit své státní úředníky, každý měsíc musí zaplatit důchod svým důchodcům, což tvoří víc než polovinu výdajů. A v okamžiku, kdy neví, jestli ty peníze jsou pohodlně dostupné, tak si na to musí vytvořit nějakou rezervu. Jako konzervativní politik jsem vytvořil velkou rezervu. Dosahovala 360 miliard. Pro případ, že by peníze pro nás nebyly dostupné na trzích. Prostě, aby bylo kam sáhnout a náš stát nebyl omezen ve své suverenitě a nemusel na kolenou prosit o půjčky. Dluhová krize státu pak pominula, já jsem úspěšně uvedl do chodu státní pokladnu, legislativně i technicky od 1. ledna 2013. Pak již bylo zřejmé, že naše finanční rezerva je naddimenzovaná. Jsou to peníze, které máte na svých účtech, ale počítá se to do dluhu, protože jste si je půjčil. Půjčil, ale neutratil. Takže už v roce 2013 jsem mohl snížit dluhovou rezervu o 110 miliard a poprvé skutečně poklesl nominálně státní dluh. Tehdy mě vůbec nenapadlo se tím vytahovat. Neudělal jsem nic jiného, než že jsem z té sýpky vzal 110 miliard, které jsem neušetřil, jenom jsem je nepoužil.

To samé nyní udělal Babiš?

Andrej Babiš mohl takový krok zopakovat díky dobrému funkčnímu nastavení státní pokladny. On opět vzal peníze z těchto pomyslných sýpek, tedy z rezervy. A tyto peníze použil. Tím pádem si je nemusel půjčovat na trzích. Neušetřil státu ani korunu, ale v účetním provedení skutečně ten státní dluh snížil. Takže oproti situaci v roce 2011 se nestalo nic jiného, než že máme prázdné sýpky, mnohem nižší státní rezervy a tím pádem jsme snížili státní dluh.

Takže Babišovo snížení dluhu je jen účetní operací?

Přesně řečeno, je to operace účetní a cashová, operace s cashflow. Místo toho, aby si půjčil peníze, tak použil peníze, které měl jako rezervu. Já to nechci moc kritizovat, protože bych třeba v menší míře také něco takového dělal. Jenže on to udělal až nadoraz a doufá, že se nestanou žádné turbulence.

Ušetřil něco?

Neušetřil nic. Což snadno dokážeme v roce 2015, kdy se mu státní dluh opět zvedne, protože už nemůže sáhnout do těchto sýpek. Je to jenom marketingový trik. Podle mého názoru zbytečně riskantní, protože jsme nyní skoro bez rezerv. Já si nemyslím, že nás teď během roku dvou čeká situace, kdy ty rezervy budeme nutně potřebovat. Takže mu to asi projde. Ale zbavit se rezerv jenom kvůli egu jednoho ministra, který je zdatný pouze ve svém osobním marketingu, to je trochu drahý špás.

Pavel Šafr

zdroj Svobodné Fórum, 26. 2. 2015

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme