Heger: Stát by měl do zdravotnictví investovat mnohem více peněz

13. 8. 2019

(editovaný rozhovor s bývalým ministrem zdravotnictví za TOP 09 Leošem Hegerem)

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Odboráři mluví o krizi. Také o tom, že by ministr měl pocítit, jak se chová k lékařům. Jak moc Vám ta rétorika, ta situace, připomíná roky 2010 a 2011? Vy jste byl ministrem a odbory spustily akci Děkujeme odcházíme.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, TOP 09

Já tu debatu poslouchám skoro od začátku. Musím říct, že každá strana má trošku svoji pravdu. Některé zcela zásadní věci tady ještě dnes nezazněly. My jsme se s panem ministrem Vojtěchem setkávali v poslední volební kampani, která ho katapultovala do ministerského křesla a mně poslala mimo vysokou zdravotní politiku. Přesto jsme se shodovali v celé řadě věcí, které se týkaly volebních programů našich stran. A ten jediný rozdíl, který mezi námi je nejpodstatnější, že já jsem to Ministerstvo zdravotnictví přejímal opravdu v oblasti těžkého rozvratu, jak finančního, tak sociálního, za krize, která po tom roce trvání se dostala i do zdravotnictví. Zatímco on Ministerstvo zdravotnictví přejímal v době obrovského ekonomického boomu, a to co on se naučil v tom předchozím období, kdy dělal poradce panu ministrovi Babišovi, tak bylo velmi pozitivní a ve zdravotnictví se naučil opravdu hodně, ale naučil se od něj jednu věc, a to jest, že nepopulární věci se nemají příliš v politice tlačit. My jsme možná tlačili zase až moc na druhou stranu, a taky celá řada věcí potom neprošla třeba Ústavním soudem. To já dodneška beru jako svojí velkou chybu, ale přece jenom jsme to zdravotnictví nějak posunuli z té strašné krize do určitého razantního navýšení platů na tehdejší dobu. A já si myslím, že jsem to memorandum, které tady citoval pan předseda Engel, podepsal sice pod velkým tlakem, ale dodnes za tím stojím, že jsem podepsal správně, a že ten nárůst měl pokračovat.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Když jste zmínil to memorandum, mohl byste zhodnotit, zda se plní anebo ne? Slyšeli jsme už opakovaně, že to memorandum z roku 2011 o procentu a půl pro začínající nebo násobku pro začínající lékaře, trojnásobku pro zkušené lékaře, že se nenaplňuje. Jak to vidíte Vy?


Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, TOP 09

Já si myslím, že v tomhle má pan předseda Engel pravdu, že opravdu to memorandum se za těch 7 let co já jsem odešel z ministerstva plně nenaplnilo, přestože k těm nárůstům zejména těm nominální nárůstům docházelo znovu a opravdu velkou měrou, ale ten poměr HDP v případě financování zdravotnictví a poměr s průměrnou mzdou v České republice opravdu zůstane naplněn.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Dokážete rozklíčovat, kde se tedy stala chyba, kdo nese odpovědnost konkrétně za to, že to memorandum zůstalo nenaplněno?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, TOP 09

To není jednoduché říct. Já určitě nejsem dneska v pozici, kdybych za každou cenu chtěl kritizovat Ministerstvo zdravotnictví.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Ve funkci jste byl, předpokládám, garantem naplňování toho memoranda a pochopitelně, že po Vašem odchodu to už nebylo možné. Jsou to tedy další ministři, kteří za to nesou odpovědnost, včetně toho stávajícího.

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, TOP 09

Tak patří to ke kultivované politice, že to, co se podepíše jako závazek, tak následovníci respektují. Oni tu situaci v žádném případě nezhoršili, tlačili jí dopředu, ale opravdu to memorandum dodnes naplněné není. A je to tak trošku paradox, který je nejvíce vidět asi ve školství, všechny politické strany slibují, jaký bude obrovský nárůst platů ve školství, ale tím, že ten nárůst nastal v celé republice, tak to školství zůstává pořád vlastně na svém v poměru těch ostatních a tohle zůstalo platit u zdravotnictví.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Je v pořádku za této situace, kdy příští rok je ochoten ministr zdravotnictví uvažovat o navýšení tarifních platů pouze ve výši tří procent?

Leoš HEGER, bývalý ministr zdravotnictví, TOP 09

No já si myslím, že to, co irituje zdravotníky, a ano skutečně máte pravdu, že ten problém je i u sester, jsou nejenom sliby z minulosti, ale samozřejmě očekávání, která byla. On jak pan premiér, tak pan ministr slibovali těch 10 % jaksi daleko benevolentněji. Já za to nedám ruku do ohně. Teď čísla nesypu z rukávu, ale myslím si, že očekávání určitě byla větší než 3 % příští rok u lékařů. A z toho je to napětí. Příčina není jenom na Ministerstvu zdravotnictví. Ta příčina je právě v tom poměru, kolik jde do zdravotnictví z HDP a tady tedy stát selhal od roku 1995, kdy došlo k velmi výrazné transformaci zdravotnictví a nějaké stabilizaci. Od té doby se situace nezměnila. Ten podíl státu, který měl jít do zdravotnictví, měl mimo jiné kompenzovat různé výkyvy ekonomické, a k tomu nikdy nedošlo. Poměr, který platí stát za své pojištěnce je velmi špatný oproti tomu, co platí zaměstnanci. A dokud se tato tragédie našeho uspořádání nepromění a opravdu do toho zdravotnictví víc peněz, tak jak to odpovídá růstu HDP, nepůjde, bude to problém. Přitom se zdravotnictví, to je jedna velká jistota, stále zdražuje, ale i výrazně zlepšuje. Lidský věk se prodlužuje, operují se mnohem složitější případy, které jsou dražší. K tomu dochází ve všech státech a proto tedy v evropských státech plynule  roste ten podíl HDP zhruba o 2 %, řekněme, za posledních 10 let, ale u nás zastavil.

Podívejte se na celý díl pořadu 90' s bývalým ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem.

Zdroj: ČT24, 90', 12. 8. 2019

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme