Gazdík: Prosadit něco pro region? Velmi těžké

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

25. 11. 2013

A téma politických nováčků teď ještě rozebereme s poslancem, který má podobný příběh jako nováček, starosta Strání Ondřej Benešík. Taky byl starostou malé obce na Zlínsku, dokonce sousední Suché Lozi, už má ale první volební období za sebou. Ve vysílání teď vítám poslance Petra Gazdíka, hezký podvečer.

Hezký dobrý večer vám i divákům.

Pane poslanče, vy už to teď na rozdíl třeba od pana Benešíka můžete zhodnotit. Jak je těžké prosadit v parlamentu něco, co je důležité pro region?

Velmi těžké. Já jsem šel do Poslanecké sněmovny, a to byl asi největší šok, který jsem tady zažil, že zatímco v té práci starosty nebo běžné práci občana, když se pro něco rozhodnete, tak trvá třeba dny nebo týdny, než to začnete realizovat a za měsíc, za dva už máte nějaké výsledky. Já jsem šel do Poslanecké sněmovny prosadit změnu rozpočtového určení daní, rozdělování peněz městům a obcím a trvalo dva a čtvrt roku, přestože jsme byli ve vládní koalici, přesto, že jak moje strana, tak vláda s tím návrhem vyřkla souhlas, tak teprve za dva a čtvrt roku se ten zákon podařilo schválit. Dnes už platí a dnes už díky němu obce a města dostaly jenom za první polovinu tohoto roku víc než 7 miliard korun navrch.

V čem to tedy spočívá konkrétně to nejtěžší, přesvědčování i třeba spolustraníků?

To nejtěžší je ta samotná, samotná procedura. Když už ten návrh zákona podáte, on jde do všech připomínkových míst, pak i se k němu vyjadřuje vláda, pak se teprve vrátí znovu do Poslanecké sněmovny. Jenom tato procedura trvá asi 5 měsíců, když už v té sněmovně je, tak trvá další měsíce, než se dostane do druhého a třetího čtení, v tom druhém čtení vám přidají x pozměňovacích návrhů, které někdy úplně ten návrh takzvaně staví na hlavu a mění ho neuvěřitelným způsobem. Když se vám podaří konečně ten návrh prosadit sněmovnou, tak se to celé opakuje v Senátu, někdy se to ze Senátu vrátí a celé to kolečko se opakuje a pak teprve jej podepisuje prezident, takže ta samotná procedura je velmi složitá.

A ještě ve stručnosti, je ještě něco dalšího, co vás překvapilo, řekněme, potýkal jste se třeba s takovou nálepkou, starosta malé obce ve velkém parlamentu, když to přeženu?

Ano, často jsem se potýkal s tím, co nám ten chlapec z Horní Dolní bude vykládat, a také velmi mě překvapilo, že v parlamentu ani tak nejde o strany, ale jde o konkrétní lidi. Poznal jsem celou řadu velmi slušných lidí i z jiných stran, s kterými bych se normálně neseznámil.

Říká poslanec Petr Gazdík, já vám děkuji za rozhovor.

Hezký večer vám i divákům.

Ivana Šmelová

ČT1, 25. 11. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme