Gazdík: Ministryně neřekla vše

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

10. 9. 2012

Ministryni kultury vybralo do vlády hnutí Starostové a nezávislí, které na vládní úrovni spolupracuje s TOP 09. předsedou jejich poslaneckého klubu je Petr Gazík, dobrý den.

Hezký podvečer vám i posluchačům.

Pane poslanče, zastanete se u premiéra Nečase ministryně Hanákové, až bude zvažovat, jestli ji má odvolat z funkce?

Já si předně počkám a myslím, že by si na to měli počkat všichni, na oficiální vysvětlení ministryně, proč došlo k odvolání pana Černého. Paní ministryně trochu nešťastně v pátek podcenila to televizní vystoupení a neřekla tam všechny důvody, já jsem s paní ministryní přes víkend komunikoval, ujasnil jsem si některé důvody, které paní ministryně měla, viděl jsem některé dokumenty a z těch se mi zdá, že mohla nebo postupovala oprávněně a že ty důvody pro odvolání skutečně byly.

Než se zeptám na ty důvody, tak se musím zeptat i na to, jestli podle vás je v pořádku, že tedy paní ministryně Hanáková nesdělila proč, konkrétně odvolala Ondřeje Černého a neustále  vysvětlovala dost vágními způsoby, proč z hodiny na hodinu sesadila ředitele Národního divadla?

Určitě to mediální vyjádření bylo nešťastné, ona mě informovala, že v pátek ještě nemohla veškeré informace sdělit, protože s tím mají co činné i orgány činné v trestním řízení a ty důvody konkrétně a já nejsme ani ministrem kultury ani tiskovým mluvčím Ministerstva kultury, ona sdělila zítra na tiskové konferenci, kde jaksi veškeré ty, jak říkala procesy, vysvětlí.

Je v tom tedy trestní oznámení, jak před chvílí zmínil v naše vysílání Ondřej Černý?

Nejedná se jenom o trestní oznámení, já skutečně jsem to nezkoumal do hloubky, nemohu, viděl jsem nějaké dokumenty, ale jedná se o pochybení v hospodaření Národního divadla a některé evidentní porušení zákonů, já předpokládám, že vše se zítra vysvětlí. Věřím, že paní ministryně, jaksi to odvolání vysvětlí a tím uklidní kulturní veřejnost.

Ono to spíš vypadá ale tak, že paní ministryně kultury hledá ty důvody, aby je mohla veřejnosti sdělit, aby je mohla veřejnosti sdělit, protože přece když se k něčemu takovému jako je odvolání ředitele Národního divadla z hodiny na hodinu rozhodne, pak by měla mít už vyargumentováné a pro veřejnost připravené ty argumenty?

Já s tím souhlasím, ta argumentace nebyla šťastná, nicméně paní ministryně nic nehledá, ona panu řediteli Černému podle jejího sdělení jasně o těch problémech říkala už před třemi týdny, takže pan ředitel evidentně je připraven na tu obhajobu, protože ty důvody zná. To, že to udělala teď v pátek a to mediálně nešťastně vysvětlila, považuji za chybu.

Vy si pořád trváte na tom, že Alena Hanáková je dobrou ministryní kultury, vy jste ochotný za ní stát, i nadále?

Samozřejmě, že stojím, stojím za svou ministryní a počkám si, jak ty věci vysvětlí veřejnosti.

Když je nevysvětlí, tak už za ní nebudete stát?

Pakliže by Alena Hanáková, kterýkoli ministr, který udělal chybu, tak si o tom s ním budu muset osobně promluvit. A budeme tu věc řešit jaksi na předsednictvu Starostů a nezávislých.

A jestli udělala Alena Hanáková chybu, co bude s Národním divadlem, tedy, Ondřej Černý zůstane nenávratně odvolaný, jestli to bude chyba a ukáže se to jako chyba?

Paní redaktorko, to není moje pravomoc, ani nejsem ten, kdo by o takovéto věci mel spekulovat.

A co říkáte na to, že by měl Národní divadlo vést ekonomický náměstek Ministerstva kultury Martin Sankot, který údajně nemá žádné zkušenosti s kulturními institucemi?

Já si myslím, že tam ten Martin nebo pan Sankot by měl řešit právě ty ekonomické procesy a to, v čem nastalo pochybení, on je ekonomickým náměstkem, jaksi to umělecké vedení považuju za velmi dobré a věřím a myslím, že i pan ředitel Černý to jasně řekl, že umělecky ten soubor určitě nebude nějak strádat. To, co je zásadní je, aby byla vypracována nová koncepce Národního divadla, její případné sloučení nebo její sloučení se Státní operou, to jaké vize bude mít Národní divadlo a kam se jaksi jeho cesta bude ubírat v dalších letech a to považuji za zásadní.

Dodává předseda poslaneckého klub u TOP 09 a Starostů Petr Gazdík, díky Na shledanou.

Hezký večer, na shledanou.

Veronika Sedláčková

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 10. 9. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme