Farský: Každé město to může udělat jako my

Rozhovor s poslancem Janem Farským

17. 1. 2011

* LN V Semilech vyvěšujete všechny zakázky na internetu, včetně všech nabídek a rozhodnutí komise. A to nikoli jen zakázky za milion nebo za půl milionu...

... můžou to být třeba lavičky v parku za třicet tisíc.

* LN Kdybych byl starosta a chtěl váš postup převzít, máte nějakou rukověť, jak na to?

Ano, je to jednoduchá osmistránková směrnice. Můžete ji převzít celou, jenom do záhlaví doplníte název svého města.

* LN Kolik měst už to tak udělalo?

To nevím. Ale pořád se na ni někdo ptá, rozeslal jsem ji už dvaceti třiceti starostům i opozičním politikům, kteří ji chtějí prosadit. Liberec, Litovel, Jesenice a obce kolem Prahy. Teď si mě zvou do Zlína, kde se taky po letech kompletně vyměnila radnice a jsou tam noví lidi. Až se z toho cítím pitomě: v politice jsem teď toho moc neudělal, ležel jsem na Slapech na rehabilitaci se zlámanýma nohama. A když jsem si teď po prázdninách konečně pořádně přečetl zákon o veřejných zakázkách, asi poprvé od svých studií...

* LN Cože? Měl jste jiná pravidla?

No ano, pro tu část, která pod zákon o veřejných zakázkách nespadá. Protože zákon mi připadá skoro jako návod, jak zakázky nedělat. Byla to hra nervů

* LN Jaká jsou vaše pravidla?

Základní potíže se zakázkami jsou všude stejné. Úředníci obesílají pořád tytéž firmy, které už to o sobě vědí, a o zakázky se mezi sebou podělí. Podívají se do rozpočtu, kolik peněz je na zakázku vyčleněno, a do těchto částek se trefují svou nabídkou. A setkal jsem se s úředníky, kteří - tohle už zní asi neuvěřitelně - byli schopni obeslat firmy a prozradit jim v rozdělovníku, kdo jsou další oslovení konkurenti. Tak tohle jsem zastavil hned, na to ani není třeba směrnice. Podle směrnice musí u zakázky do 30 tisíc mít nejméně tři nabídky, do 200 tisíc čtyři, pak pět. V komisích nesmějí sedět volení funkcionáři města, protože ti pak o zakázce rozhodují v radě nebo zastupitelstvu. A co nejvíc se rozhoduje podle ceny.

* LN V rozhovoru pro Aktuálně.cz jste řekl, že jste se s vedoucím odboru investic tajně domluvili, že do rozpočtu napíšete ceny všech zakázek o 20 procent nižší...

A zafungovalo to. V soutěži se nabízely dokonce ještě nižší ceny -a pak se i dodržely. V Semilech často končí zakázka za nižší cenu, než jaká původně vyhrála v soutěži. Však není náhoda, že NERV upozornil ve svých protikorupčních doporučeních, že co soukromník postaví za 100, to postaví tuzemský veřejný sektor za 163.

* LN Tak vysoká je míra korupce a neefektivity?

I kdyby úplatky představovaly nakrásně jen desátek, tedy doslova 10 %, nabalují se na ně další věci. Uplacený úředník neuplatní reklamace, firma ho drží v hrsti. Zakázka se prodražuje, až to není 10 %, ale třeba 30 %. Což se u nás víceméně potvrdilo. Zhruba o takovou cenu se u nás zlevnily obecní zakázky.

* LN Ale v Aktuálně.cz jste také popsal, jak přišla ve volebním období 2006 až 2010 pomsta: načas vás odřízli od krajských i státních dotací. Neměl jste pochyby, jak dlouho vydržíte, když nebudete opravovat třeba chodníky?

Víte, města nejsou tak chudá. A tohle byla hra nervů. Radili jsme se o tom s Volbou pro Semily a říkali mi - vydrž, slíbili jsme, že budeme řídit radnici jinak. To má větší cenu než opravený chodník. A natrvalo odříznout desetitisícové město, to taky nejde. Pak se těžko zdůvodňuje, proč zrovna do Semil nejde ani koruna. Už o tom začínaly vycházet články, bylo to neudržitelné. Ví, že se chce do byznysu vrátit

* LN Na stránce Semil visí text vedoucího odboru investic, který líčí, jak firma Stavby, a. s., (patřící bývalému poradci hejtmana Ratha Filipu Bušinovi, obviněnému z podvodů - pozn. red.) nedodržela termín na opravu náměstí. Váš šéf investic jí opakovaně odmítl převzít dílo, donutil je práci předělat na jejich náklady, účtuje jim penále. On za to má od vás prémie?

Ne... On přišel ze stavební firmy, je mu 37 let a chtěl načas přejít do veřejné správy, aby měl víc času na rodinu. Ale - on se jednou bude chtít do byznysu vrátit, a pokud si chce zachovat svou hodnotu na trhu práce jako šéf investic, musí být tvrdý. Protože jsme tu také měli úředníka, který byl na firmy měkký a hodný a ceny zakázek mu pak utekly o 30 nebo 40 %. Musel odejít. A žádná z těch firem ho pak nezaměstnala. Protože proč by braly člověka, který podrazil svého zaměstnavatele? Co kdyby podrazil i je?

* LN Co kdyby zakázku dostala bývalá firma vašeho šéfa investic?

Ale to se stalo! A dokonce u té největší, kterou jsme kdy měli -u přestavby kina. Mělo 500 míst a před naším nástupem bylo zavřené pro neúdržbu. Tak jsme přestavbou snížili kapacitu na stovku, díky čemuž se tam vejde i knihovna a kavárna. A tuhle zakázku vyhrála s nabídkou 65 milionů jeho firma. Byli jsme z toho oba špatní - proboha, tak to jsme teď na tenkém ledě... Ale hlídal je přísněji než jiné. Cena se zvýšila asi o 1,5 %, což mi u budovy, jejíž část je z 20. let a část ze 60. let, přišlo ještě v limitu.

* LN Stávalo se, že se úředníci snažili pravidla obejít?

Zveřejňujeme zakázky od roku 2007. Vzpomínám si, že jeden úředník mě požádal o výjimku z pravidel - s tím, že místo oslovení firem zjistil na internetu cenovou hladinu. Byla to lež. On si chtěl ulehčit práci, prostě zadal zakázku a pak začal vyrábět zdůvodnění. Odhalil to jeden občan. To je výhoda, když veškerou dokumentaci dáváte na internet. Hlídají to s vámi občané Semil a taky konkurence.

* LN Jaké jsou výjimky z pravidel?

Třeba když jde o opravu po havárii. Ale i výjimka se zveřejňuje. Anebo: máme pravidlo, že by se mělo rozhodovat podle ceny. Ale to nebude platit, když budeme hledat malíře opony v městském divadle.

* LN Co vás teď v Semilech zajímá, když veřejné zakázky jste vyřešil v prvním funkčním období?

Veřejný prostor. Chtěl bych pozvat lidi, kteří mají přesah do různých oborů - typu Václava Cílka, Tomáše Sedláčka, Erazima Koháka. Zajímala by mě od nich SWOT analýza Semil (S - strengths, silné stránky; W - weaknesses, slabé stránky; O - opportunities, příležitosti; T -threats, hrozby - pozn. red.).

* LN Podařilo se vám něco změnit i na krajské úrovni?

Tam jsme byli zatím v opozici. Ale mám představu, co by se dalo udělat v rámci našeho krajského hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Znáte internetovou službu Sauto.cz? Starostové za Liberecký kraj mají podmínku, že kdo na podzim kandidoval za naše uskupení, bude prosazovat semilskou směrnici. Kdyby to teď začalo dělat třeba 150 obcí, bylo by to krásné - ale firmy by pak musely zaměstnat člověka, který by pravidelně prohledával 150 obecních webů, jestli tam není nová zakázka. Takže bych si představoval něco jako Sauto.cz pro obecní zakázky. Tak jako si dnes volíte, jaké auto hledáte - motor, stáří, cena -, zadal byste si coby podnikatel, jaký typ zakázek vás zajímá. Třeba v Severočeském kraji, nad pět milionů a převažující profese stavební práce. Chtěl bych mít výsledky do konce března.

* LN Do konce března už by ta stránka měla fungovat?

No proč ne? Mně se to nezdá programátorsky nějak složité. Kdyby se to ukázalo nějak komplikované, trochu spoléhám na lidi z počítačové branže. Zdá se mi, že pár je jich dost naštvaných na korupci, například Vladimíra Kováře z Unicornu by to mohlo zajímat. Zatím na tom dělají mí asistenti s lidmi z matematickofyzikální fakulty. Právě matfyzáci mě upozorňovali na systém, který existuje v Anglii: díky němu můžete rychle srovnat, kolik kde stojí třeba kilometr dálnice, kolik stojí vydláždění... A když někde ulítne cena, objeví se vykřičník -bacha, tady se něco děje.

* LN Myslíte, že něco půjde takto změnit i v celostátní politice?

Ekonom Pavel Kohout, člen NERV, hlasitě práskl dveřmi s tím, že jednat o veřejných zakázkách s ministerstvem pro místní rozvoj je marná práce. Z velké části mu rozumím. Taky mám pocit, že by to mohlo jít daleko rychleji. Slováci měli novou vládu zhruba v téže době jako my, a zákon jim už leží v Národní radě.

* LN Jak to jednání vypadá?

Kdybych nebyl poslancem, který je za tuto práci placený, asi už bych byl naštvaný. Dochází tam odborníci jako docent Pavel z VŠE, doktor Weinhold z Weinhold Legal - kolik bere takový advokát na hodinu? Šest sedm tisíc? - a čtyři hodiny mají zdarma poslouchat nepřipravené úředníky na nepřipravené schůzce: Tak když jsme se sešli, pojďme si o tom popovídat. Ale teď jsem už z toho začal mít lepší dojem. Na konci ledna by se měly dotáhnout jednotlivé připomínky, v půlce roku by mělo být ve sněmovně paragrafové znění, aby od 1. ledna 2012 mohla platit nová pravidla.

* LN Základní věc je zveřejňování zakázek?

Ano. A když slyším, že je to v rozporu s evropskou směrnicí, říkám -napište mi kterou. To jsem se naučil na radnici. Když řeknete „dejte mi to písemně“, často se ukáže, že to takový problém není. Potom je důležité prodloužení lhůt, protože dnes při troše obratnosti můžete zakázku za 120 milionů vyhlásit 20. prosince s termínem do 3. ledna. Nejsložitější téma je ale smysluplnost zakázek. Zatím řešíme cenu a kvalitu, ale první otázka musí znít, jestli má vůbec smysl ty peníze utrácet. To už se posuzuje hůř. Klasický příklad jsou počítačové zakázky. Někdy z toho mám pocit, že před dvaceti lety někdo dodal na úřad první počítač za dvacet tisíc a od té doby na tom úřadu tvrdí, že počítač nemůže dodávat žádná jiná firma než tato - akorát že dnes už je to zakázka v miliardách.

* LN Uvažovali jste o tom, že byste prosadili zveřejnění smluv ve státní správě z minulých let?

Ano. Ale je tu jedno riziko...

* LN Že by vás žalovali kvůli porušení článku smlouvy o obchodním tajemství?

Tak to by si mohl někdo zkusit! Jde o veřejné peníze, taková klauzule je podle mě nulitní, bezprávní. Vždyť na Slovensku teď bez problémů zveřejnili smlouvy pár let zpátky. Kdyby se to podařilo i u nás, no tak výborně. Ale riziko, o kterém jsem mluvil, je v přehlcení informacemi. Těžko se v tom pak orientuje: když chci nějakou informaci schovat, zabalím ji právě do velkého a nepřehledného balíku.

* LN Máte ještě nějaké téma?

Dotační programy. Dnes je jich tuším 476, jestli si to dobře pamatuji. Během dvaceti let si nějaký úředník na ministerstvu vydobyl hromádku peněz, kterou rozděluje a která mu dává moc. Hrozné. A naprosto neefektivní a korupční.

* LN Takže zrušit?

Velkou část dotací bychom měli zrušit a převést obcím prostřednictvím rozpočtového určení daní. Díky tomu by obec měla třeba 40, 50, 100 milionů navíc. S tím už se dá rozumně plánovat rozvoj města. Dneska z vlastních příjmů pokryjí základní provoz, ale na nějaké dlouhodobé plánování to není.

* LN Ano, jenže dotační programy nedávají moc jen úředníkovi, ale i jeho ministrovi. Jako byste jim sáhl na „jejich“ peníze.

Pro mě je rozhodující postoj ministerstva financí - a Kalousek tomu vyjádřil podporu. Koneckonců, jsme TOP 09 a Starostové... Kromě toho to přinese i výrazně efektivnější využívání peněz, když o nich rozhodnou samy obce.

* LN O kolik peněz by šlo?

V první fázi asi 3 až 4 miliardy. Ale díky bohu i za ně. No a pak mě zajímá Všeobecná zdravotní pojišťovna a loterie. VZP se svými počítačovými zakázkami a nákupy přístrojů ve zdravotnictví... A loterie - pro mě je naprosto nepochopitelné, že takový obor není zdaněný. A že se z toho mohou vykoupit dary, které posílají na obecně prospěšnou činnost, občas svým spřízněným firmám, to mi přijde jako totální zhůvěřilost.

* LN Co to vlastně máte za zlomeninu, že se s ní celý rok léčíte?

Ále... ve Francii 16. března jsem jel na sjezdovce. Ulítla mi pravá lyže. Asi deset metrů nad sněžným dělem. O něj jsem si přerazil obě stehenní kosti, utrhl si při pádu levé koleno i sval.

* LN Přemýšlíte nad tím, jestli vás celostátní politika také nesemele?

Přemýšlím. Je tam taková kolektivní mentalita. Když jde klub na frťana, jak dlouho se dokážete vymlouvat, že nesmíte alkohol kvůli lékům? Asi víte, že poslanci dostávají mimo jiné kartičky, které jim umožňují volné parkování po Praze. Říkal jsem si, že tohle nemám zapotřebí. Jenže zrovna nedávno jsem jel k přítelkyni na Vinohrady, byly tam závěje, neměl jsem kde zaparkovat, tak jsem auto postavil do modré zóny pro rezidenty. Sám před sebou jsem si to omluvil, že mám ještě pořád tu berli... No ale slyšel jsem, že kartička jen zaručuje, aby vám auto neodtáhli. Pokutu vám dát můžou. Ten den ovšem kvůli sněhu nekontrolovali.

Tomáš Němeček

Lidové noviny, 17. 1. 2011, Rubrika: Právo a justice, Strana: 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme